Homarul

Homarul

Origine

Homarii fac parte din familia Homaridae, o familie de crustacee marine. Din punct de vedere economic homarii stau la baza unei industrii globale. Se pescuiesc pentru consum si pentru asta toata afacerea costa se ridica la mai mult de un miliard de dolari anual.

Sunt venerati pentru aroma lor.

Se gasesc in toate oceanele. traiesc pe nisip, noroi sau fundurile stancoase ale apelor. In general traiesc singuri in vizuini sau sun pietre.

Homarul european gasit in Marea Britanie si Irlanda este mai mic, mai scump si mai rar decat cel din America.

Hrana Homar

Homarii sunt omnivori si mananca hrana vie. Acestia se hranesc cu peste, moluste, alte crustacee, viermi si unele plante.

Mananca si lesuri si recurg si la canibalism in captivitate daca este nevoie, acest lucru n-a fost observat in salbaticie.

Dupa naparlire acesta isi mananca „pielea”.

Aspect Homar

Homarii sunt animale marine nevertebrate care au o carapace osoasa protectoare. Ca majoritatea homarilor acestia naparlesc. In timpul procesului de naparlire acestia isi schimba culoarea.

Au 10 picioare cu care se deplaseaza si doi clesti ca doua gheare pentru taiat. Are doua antene lungi care le folosesc ca senzori cand merg pe fundul apei deoarece acesta tulbura apa si ochii nu il pot ajuta in aceste conditii.

Homarii, ca si melcii sipaianjenii au sangele albastru datorita unei substante care contine cupru. Homarii au un ficatopancreas care tine locul ficatului si al pancreasului.

In general homarii au 25-50cm lungime. Cand fug inoata repede cu spatele cu o viteza de 5m/s.

Comportament Homar

Cercetarile arata ca homarii nu pot incetni, slabi sau pierde fertilitatea odata cu varsta. Cu cat homarii cresc in varsta cu atat acestia sunt mai fertili.

Acest lucru se datoreaza unei enzimi si a ADN-ului lui. Datorita acestui fapt homarii pot atinge dimensiuni incredibile, in Canada a fost prins un homar care cantarea peste 20 kg.

Cea mai frecventa modalitate de a ucide un homar este prin oparire cu apa fiarta, dar se mai practica si metoda infigerii unui cutit in creier inainte de fierbere. In unele tari este interzisa uciderea prin fierbere, de exemplu in Italia infractorii primesc amenzi de 500 euro.

homarii sunt prinsi in custi amplasate in apa cu adancimi intre 2 si 900m, desi se gasesc homari si la 3700m. Custile din otel sunt acoperite cu plastic sau lemn. Un pescar de homari poate intinde 2000 de capcane.

Reproducere Homar

Masculii homari depun sperma pe parte inferioara a femelei, iar aceasta va folosi mai tarziu sperma. Femela poate stoca sperma pentru mai multe luni pana vine vremea depunerii oualelor, de obicei in perioada iulie – august.

Femelele dau nastere la fiecare doi ani. Numarul de oua depinde de marimea femelei, cam 5000 de oua pentru o femela de 25cm si 40.000 o femela de 36cm.

S-au intamplat si cazuri cand o femela de 43cm a depus 63.000 de oua, iar alta mai mare aproape 100.000.

Masa de oua este in permanent „aerata” pentru a nu se depune impuritati si a nu se acoperi ca sa fie bine oxigenata. Femelele homar isi cara ouale timp de 10-11 luni. Dupa nastere puii sunt mici su vulnerabili (2-3cm lungime).

Mortalitatea mare la inceputuri este motivul pentru care femela homar depune atat de multe oua.

Poze Homar

Stiati ca ..
  • Homarul are sangele de culoarea albastru deschis
  • Homarul are ochii ca si cei ai insectelor, sunt compusi din mai multi ochi
  • Unul dintre cele mai bune moduri de a pregati cozile de homar este la gratar. Astfel, sunt mentinute aromele si mai mult.
Comentarii
Toate comentariile

Comentarii