Origine
Originar din Europa Centrala si cea rasariteana, tiparul (Misgurnus fossilis) este prezent in tot bazinul dunarean, in Romania se gaseste in Dunare si Delta, in toate baltile, bratele moarte, lacurile si iazurile din interiorul tarii, exceptand apele de munte.
Tiparului i se mai spune si anghila si este singurul peste din genul Electrophorus.
Este capabil sa genereze socuri electrice.
Este un animal de prada care se gaseste atat in apele dulci ale lacurilor, cat si in mari si oceane, in zona Amazonului si Americii de Sud.
Hrana Tipar
Scormoneste tot timpul fundul baltii, de unde inghite si namol, pe langa hrana preferata, care consta din particule de vegetatie, detritus organic, viermi, larve acvatice, mici crustacee, melci, moluste mici etc.
De obicei se hraneste in timpul noptii, ziua fiind inactiv, mai mult ingropat in namol.
Tinut in mana, putin strins cu degetele, emite un sunet caracteristic datorita eliminarii bruste a aerului din intestin prin anus.
Acestui sunet (chitait) ii datoreaza si denumirea de tipar.
Aspect Tipar
Tiparul are o forma alungita, corpul ii este cilindric de aproximativ 2m si greutatea de 20 kg. Are o gura lunga, in care se ascund dinti foarte ascutiti si 2 perechi de branhii.
Este colorat in verde si galben, combinate cu alb, argintiu si negru. Masculii au o culoare mai inchisa pe abdomen.
Are lungimea cuprinsa intre 0,6 si 1,5 m la modul general, dar a fost gasit un tipar lung de 3 m, iar cel mai greu cantarea 34 de kg, insa greutatea normala a acestui peste este mai mica. Nu au solzi.
Tiparul electric are un organ respirator in cavitatea bucala. Acest lucru face ca tiparul sa iasa la suprafata apei la fiecare 10 minute pentru a respira. Acest mod de respiratie reprezinta 80% din exigenul respirat de acest peste, restul fiind luat din apa.
Tiparul are trei perechi de organe care produc electricitate: Hunter, Shachs si organul principal. Aceste organe alcatuiesc 4/5 din corpul sau si au capacitatea de a genera doua tipuri de descarcari electrice produse de organe, de joasa tensiune si inalta tensiune.
Cand localizeaza prada creierul trimite un semnal prin sistemul nervos la celulele electrice si provocandu-se o diferenta brusca de tensiune se genereaza curentul. Tiparul genereaza impulsuri electrice capabile sa produca un soc de peste 500 volti si 1 amper (peste 500W).
Un astfel de soc poate fi mortal pentru un adult. Tiparii tineri produc socuri de tensiuni mai mici, aproximativ 100v. Cand se simte amenintat poate produce timp de o ora fara sa dea semne de oboseala.
Prin intestinul gros, puternic vascularizat, absoarbe aerul atmosferic si prin anus elimina dioxidul de carbon.
Comportament Tipar
Acesti pesti au fost intotdeauna la mare cautare de colectionatii de animale, dar capturarea lor este dificila, singura solutie folosita de obicei este descarcarea lor continua.
Reproducere Tipar
Procesul ce reproducere la tipari incepe cand cei doi isi unesc corpuripe pentru ca sperma mascului sa ajunga in contact cu ouale. Odata ce ovulul a fost fecundat de spermatozoid este eliberat in apa.
La scurt timp dupa ce ovulul a fost fecundat si este in contact cu apa acesta se transforma in larva. Curentii oceanului transporta larvele pana cand acestea raman pe fundul apei. La spargerea oului iese puiul de tipar.
Se reproduce din martie pana in august.
Femela depune icrele, in general, in trei portii, in total 10000-15000 icre.
Poze Tipar
Stiati ca ..
- Tiparul este singurul animal care genereaza curent electric ?
Comentarii