Cucuveaua

Cucuveaua pasare

Origine

Cucuveaua, numita si huhurezul de stanca, care face parte din familia Strigidae este pasarea in jurul careia se invart tot felul de superstitii, fiind mult mai cunoscuta pe baza unor credinte populare si nu pe baza a ceea ce este ea cu adevarat.

Cand ne imaginam cucuveaua, nu ne gandim cu siguranta la niste creaturi minunate, cu un colorit frumos al penelor, care ne infrumuseteaza diminetile sau serile prin cantecele lor deosebite si care uimesc prin gratia cu care isi iau zborul in inaltul cerului.
Aceasta nu se datoreaza faptului ca nu ar fi pasari deosedite, care sa merite admiratia noastra, ci faptului ca sunt asociate cu tot felul de superstitii negative, ce duc la o imagine cat se poate de infricosatoare, determinandu-ne sa ne ferim pe cat cu putinta posibil din calea lor.

Aceasta pasarea, cea mai comuna din randul rapitoarelor nocturne din Europa, este o bufnita de talie mica, de 23-27 de centimetri, cu o coada scurta si un penaj cenusiu brun pe spate si mai albicios pe piept, des intalnita in centrul si sudul Europei, in regiuni deschise.

In general se adaposteste in scorburi de copaci, pe stanci, preferand regiunile stancoase, in cladiri parasite, in clopotnitele bisericilor sau in gaurile din rape. De regula este activa noaptea, dar se intampla sa isi caute hrana si pe timpul zilei.

Cucuveaua nu este o pasare migratoare, pe timpul iernii se foloseste de un depozit de grasime acumulat in corp in anotimpurile calde.

Hrana Cucuveaua

Singurul motiv pentru care aceasta se poate aciua pe langa casele oamenilor este nevoia de a gasi hrana. Ele se hranesc in mare parte cu rozatoare, pe langa insecte mari, rame, pasari, serpi mici sau soparle, care constituie hrana acestor pradatoare.

Astfel, este o pasare care ofera un mare beneficiu, ajutandu-ne sa eliminam din rozatoare, care se inmultesc foarte repede si sunt de-a dreptul periculoase, deoarece sunt purtatoare de boli. Bolile care pot fi provocate de rozatoare pot fi transmise omului, rozatoarele fiind mult mai periculoase si daunatoare omului decat ar putea fi vreodata o cucuvea.

Prezenta acestor pasari atat de condamnate este foarte necesara ecosistemului nostru, toate speciile de pasari pradatoare de noapte fiind extrem de utilie. Daca acestea nu ar exista, numarul de rozatoare s-ar inmulti excesiv si ar duce la distrugerea recoltelor, la epuizarea resurselor de hrana, afectand lanturile trofice.

Prin indemanarea cu care prada rozatoarele, problemele cauzate de vanarea soarecilor, cu momeli si otravuri dispar, facand treaba in locul nostru.

Caracteristici Cucuveaua

Cele mai citite articole

Asemeni familiei din care face parte, cucuveaua are auzul si vazul foarte bine dezvoltate, obisnuind sa simta daca se apropie cineva de ea, chiar si la cel mai mic zgomot. Datorita penelor matasoase nu se aude niciun sunet atunci cand zboara, trecand fara sa ii fie simtit zborul.

Obisnuieste sa traga capul intre umeri si sa rotesca ochii, atunci cand este linistita, lasand impresia ca este ganditoare. De altfel, reprezinta un simbol al intelepciunii la greci, acestia considerand-o pasarea Atenei, zeita intelepciunii. Indienii o privesc, de asemenea, precum un simbol al norocului, al fertilitatii, al prosperitatii si al generozitatii.

Din nefericire la noi si in Europa cucuveaua nu este vazuta cu ochi buni, se considera ca prevesteste o nenorocire, fiind perceputa precum o aducatoare de boala sau de moarte. Aceste superstitii dateaza din strabuni si inca sunt de actualitate si in zilele noastre, motiv pentru care cei care o aud cantand pe casa, pe pomi, pe gard sau o vad oriunde in preajma locuintei lor, incep sa se ingrijoreze, dand crezare superstiilor mostenite de demult si parca asteptand tematori sa se intample vreo nenorocire.

Ochii sunt foarte interesanti si pot reprezenta unul dintre motivele pentru care cucuveaua este considerata aducatoare de rau, deoarece au ochii galbeni, mari, si fata de celelalte pasari care au ochii de o parte si de alta a capului, ele au ochii asezati in fata.

Din acest motiv sunt considerate „pasari cu fata” si este destul de neobisnuit sa le privesti, mai ales daca tinem cont de faptul ca au ochii expresivi, si nu este firesc sa vezi cum te scruteaza cu privirea doi ochi de pasare, care te privesc precum un om, pe fundalul intunericului profund al noptii. In mod sigur acesta este farmecul ei, precum si al celorlalte pasari asemanatoare ei, fara sa existe motiv de inspaimantare.

Cantecul lor pe care multi nu isi doresc sa il auda este oarecum sinistru, deoarece sunetul produs de ele, „cucuveau, cucuveau” este mult prea tipator, uneori se aude precum un ras diabolic, cu o tonalitate inalta, iar alteori precum un mieunat ascutit, dar cu toate acestea nu merita sa fie numita „pasarea mortilor” sau „pasarea saraciei”. Din nefericire, cucuvelele se afla in declin, motiv pentru care sunt protejate de lege si se incurajeaza o intelegere a avantajelor oferite de aceste pasari.

O mare greseala este modul de actionare al unor persoane atunci cand le vad, atacandu-le cu pietre sau cu bete, uneori chiar omorandu-le, fara sa fie indreptatiti sa procedeze astfel si afectand lantul de hranire al unui intreg sir de specii. Aceste pasari sunt niste creaturi minunate si interesante, fascinante prin comportamentul straniu pe care il au.

Subspecii:

Athene noctua noctua – Europa si Rusia
Athene noctua bactriana din Iraq pana in India
Athene noctua glaux – din Africa de Nord pana in Israel
Athene noctua impasta – China
Athene noctua indigena – Ukraina, Romania, Grecia, Turcia
Athene noctua lilith – Turcia, Iraq, Egipt
Athene noctua ludlowi – Himalaya
Athene noctua orientalis – Kazakhstan si China
Athene noctua plumipes – Mongolia, Siberia si China.
Athene noctua saharae – Maroc, Egipt si Arabia centrala
Athene noctua somaliensis – Etiopia si Somalia
Athene noctua spilogastra – Sudan Eritrea si Etiopia
Athene noctua vidalii – vestul Europei

Reproducere Cucuveaua

Perioada de imperechere la cucuvea dureaza intre lunile aprilie si iunie, femela depunand ouale (3 – 6) in cuiburi abandonate de ciocanitoare.

Poze Cucuveaua

Stiati ca … 
  • Globul ocular al bufnitei este tubular si nu poate fi rotit ? Astfel, pentru a putea privi in lateral, pasarea trebuie sa-si roteasca intregul cap.
  • Bufnita este cea mai mare pasare rapitoare de noapte.
  • Corpul bufnitei este rotund, acoperit de un penaj bogat, cu un cap mare la care se remarca 2 ochi rotunzi galbeni-portocalii ce ocupa jumatate din marimea capului.
  • Vaneaza intr-un an aproximativ 10 000 de soareci care, inmultindu-se, ar consuma cantitati uriase de hrana si ar duce la raspandirea multor boli.

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Cele mai citite articole

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii

  1. Teodora

    Buna , sunt Teodora editor la rândul meu și căutând informații depre Cucuvea deoarece am scris un articol despre diferența dintre bufniță si cucuvea, am dat de articolul tau și țin să te felicit pentru că mi se pare foarte bun și complet! Felicitări încă o dată !