Marele Papagal Verde

Marele papagal verde Ara great green

Origine

Marele papagal verde (Ara ambiguus) apartine genului Macaw. Poate fi intalnit atat in media cat si in literatura de specialitate sub una din urmatoarele denumiri: Papagalul Ara Bufon, Buffon’s macaw, Great Military Macaw sau The Great Green Macaw.

Numele stiintific s-a schimbat. Pe unele site-uri o sa vedeti pasarea sub numele de Ara ambigua, ceea ce nu mai este de actualitate, in loc de Ara ambiguus.

Marele papagal verde, sau Marele Ara Verde cum mai este intalnit vietuieste in America centrala si de sud in tarile Nicaragua, Honduras, Costa Rica, Panama, Columbia si Ecuador.
In salbaticie, papagalii Ara Buffon pot fi regasiti in padurile umede de ses, padurile de foioase si padurile din zona submontana.

In Ecuador, populatia de papagali Ara Buffon este in pericol datorita distrugerii habitatului lor natural si s-a redus la circa 100 de indivizi. Isi fac cuiburile in scorburi, in special in arborii mari cu lemn moale si in general, zboara in perechi sau in mici grupuri familiale.

Papagalul ara militaris seamana cu marele papagal ara verde(great green macaw). Desi multi ora sa afirme ca sunt la fel ei bine nu sunt. Multi nu cunosc cele doua specii si de aceea le confunda.

Cele doua specii se deosebesc prin marime, evident ca marele papagal este este mai mare sau prin culoare, daca ne uitam bine la culorile lor, sau punem doua specii una langa alte putem observa ca marele papagal verde are penele mai deschise.

Acestea nu sunt doar verde deschis, ci au o culoare verde-galbui. Acestea sunt cele doua diferente majore dintre cele doua specii.

Se cunosc doua subspecii distincte ale marelui papagal ara verde care sunt prezentate mai jos.

Hrana Papagal Verde

Toti papagalii ara au nevoie de foarta multa energie. O mare parte a hranei lor naturale, si mai ales nucile de palmier, este bogata in uleiuri si calorii.

Trebuie hraniti cu o dieta preparata (granulata sau extrudata), suplimentata cu fructe si legume proaspete zilnic, pentru a adauga varietate si pentru dezvoltarea psihica. Trebuie sa primeasca aproximativ o ceasca de dieta preparata si o ceasca de fructe si legume proapete.

Dati-le cinci sau sase nuci ca delicatesc: fructele nucului negru, nucului pecan, nucului macadamian, migdalele, si alunele reprezinta niste alegeri bune. Arahidele sunt deseori contaminate cu mucegai si trebuie deschise ca sa fie verificate, inainte sa fie date pasarii.

Nucile braziliene sunt favoritele papagalilor buffon, dar si ele sunt deseori contaminate. Trebuie oferite si cantitati mici de seminte, tot ca delicatese,in special drept recompensa pentru un comportament bun. Sunt dificil de hranit cu mana de la o varsta foarte mica.

Au nevoie de o dieta bogata in grasimi si le prind bine si proteinele suplimentare, mai ales cand sunt foarte tineri. Pentru cresterea nivelului de proteine si grasimi trebuie adaugata o cantitate mica de unt de arahide sau seminte de floarea soarelui.

Apa proaspata trebuie asigurata in permanenta. Papagalilor le place sa-si inmoaie mancarica in apa, asa ca aceasta va trebui schimbata mai des decat in cazul altor specii de pasari de colivie. Vasele trebuie pastrate curate, pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor, si trebuie spalate zilnic.

Caracteristici Papagal Verde

Papagalii Ara Buffon adulti pot atinge o lungime a corpului de circa 65-87 cm, fiind incadrati printre cei mai mari papagali Ara, cu capete si ciocuri masive. Anvergura aripilor este in jur de 110-125 cm, iar greutatea corporala este cuprinsa undeva intre 1200-1600 g.

Pielea faciala a pasarii este alba cu linii de pene negre, iar fata lor este foarte expresiva, inrosindu-se cand pasarea este agitata. Cozile lor sunt lungi si conice, iar partile ventrale ale aripilor sunt aurii. Partile dorsale (superioare) ale penelor implicate in zbor sunt albastre.

In general, papagalii Ara sunt pasari de companie excelente, in special cei hiacint (zambila) si Buffon, chiar daca unii dintre ei au tendinta de a fi reci si distanti. Papagalii Ara pot fi foarte galagiosi, dar la fel de bine si distrugatori.

Cu toate acestea, ei sunt preferati pentru spectacole si dresura pentru scamatorii. Desi unii vorbesc, majoritatea papagalilor Ara au o abilitate limitata de a imita. Papagalii Ara Buffon sunt prezenti in numar redus in captivitate. Sunt deosebit de neastamparati, jucausi si le place sa ciuguleasca. Trebuie sa le puneti intotdeauna la dispozitie jucarii, bucati de lemn si ramuri de arbori nontoxici.

Tinerii papagali Ara trebui socializati cu cat mai multe persoane si expusi unei varietati de situatii cum ar fi colivii noi, jucarioare, vizite la medicul veterinar, imprietenirea cu apropiatii familiei, scurtarea aripilor si a unghiutelor, etc. pentru a evita dezvoltarea fricii de necunoscut.

Papagalii Ara sunt foarte activi si ar trebui sa le puneti la dispozitie cea mai mare colivie pe care spatiul si bugetul vi le permit. Colivia trebuie sa fie suficient de spatioasa incat sa-i permita pasarii sa-si deschida aripile fara sa atinga marginile acesteia (anvergura aripilor este de aproximativ 1 metru) si sa se poata misca cu usurinta intre doua stinghii, altfel se poate instala atrofia musculara, conducand la imposibilitatea pasarii de a mai putea zbura.

Un exemplu de marime corespunzatoare pentru o colivie suspendata pentru papagalii Ara mari este de 2 x 2 x 3 m, desi cu cat colivia este mai mare cu atat este mai bine. Coliviile vor trebui suspendate la circa 1,2 m de sol.

Intrucat papagalii Ara sunt puternici „ciugulitori”, construirea unei colivii durabile este foarte importanta. Coliviile construite din sarma tare, care sa reziste la ciugulit sunt o idee buna. Multi dintre ei invata sa-si deschida incuietorile coliviilor, astfel ca este foarte probabil sa trebuiasca sa folositi lacate sau zavoare cu siguranta pentru a va asigura ca papagalul vostru nu poate evada.

Ideal ar fi ca papagalilor Ara de companie sa li se puna de asemenea la dispozitie o colivie mare plasata afara, pentru bai si miscare.

Baia sau dusul sunt vitale pentru mentinerea unui penaj bun si a starii bune a pielii. Pasarile pot fi stropite si apoi lasate sa se usuce intr-o camera calda, la soare, sau sa fie uscate cu grija cu un uscator de par. Un mod ideal de a spala papagalii ara este sa-i pui intr-o lolivie afara, sa-i stropesti cu furtunul si apoi sa-i lasi sa se usuce la soare. Papagalii ara sunt zburatoare foarte puternice.[3] Daca le taiati aripile, desi personal nu recomand acest lucru, trebuie sa ii lasati cel putin cat pasarea sa poata sa planeze. Astfel o ajuta sa nu se loveasca cand cade.

Subspecii:

Ara ambiguus ambigua, din America Centrala
Ara ambiguus guayaquilensis, din Ecuador.

Reproducere Papagal Verde

Papagalii Ara Bufon nu se imperecheaza in mopd regulat in captivitate. Acesti papagali devin maturi pe la cinci- sapte ani, iar varsta de inmultire dureaza pana la aproximativ 30-35 ani.

Sezonul de imperechere este de obicei primavara si inceputul verii. De obicei clocesc 2-4 oua, iar perioada de incubatie dureaza 23-27 zile.

In timpul sezonului de imperechere, pentru stimularea reproducerii, in dieta pot fi adaugate semninte cu continut mare de grasimi, cum ar fi cele de floarea soarelui.

Cutiile de lemn orizontale mari (40 X40 X 90-120 cm) sunt aceeptate bine de papagalii ara mari. In perioada de imperechere, trebuie sa se aiba in vedere ca zgomotul produs de pereche sa nu deranjeze vecinii. O distanta mai mare de vecini e mai bine.

Papagalii Ara in general sunt pasari sanatoase care nu au probleme de sanatate, dar nu sunt perfecte. Daca sunt tinuti in conditii nesanatoase, primesc o alimentatie necorespunzatoare sau pur si simplu individul este mai sensibil se poate imbolnavi.

Cele mai comune boli ale papapgalilor ara sunt smultul penelor, tumoarea mucoasei, infectiile datorate ciupercilor, malformatii ale ciocului (la pui), alergii sau toxicitati.

Poze Papagal Verde

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii