Papagalul Ara Auster

Papagalul Ara Auster Severus

Origine

Papagalii Ara Auster (Ara severus) sunt unii dintre cei mai mari papagali de talie mica.

Au o arie larga de raspandire din Panama in jos pe coasta pacifica a Anzilor Cordilieri pana in Ecuador.

Arealul lor se extinde de asemenea in estul Anzilor pe coastele muntoase ale Bazinului Amazonian pana in Bolivia si in nord-est pana in Surinam.
Pot fi intalniti in media si in literatura de specialitate sub denumirile: Ara austeri, Severe macaw, The Chestnut-fronted Macaw, s.a.

In momentul de fata nu se afla pe cale de disparitie si specia nu este in pericol.

Hrana Papagal Ara Auster

Toti papagalii Ara au nevoie de multa energie. O mare parte a alimentatiei lor naturale, in special nucile de palmier, este bogata in uleiuri si calorii.

Papagalii Ara trebuie hraniti cu o dieta special conceputa (granulata sau extrudata) suplimentata cu fructe si legume proaspete pentru a adauga varietate si pentru a le stimula psihicul. Din aceste tipuri de diete, papagalii Ara austeri ar trebui sa primeasca circa o treime de ceasca, suplimentata cu inca o treime de ceasca de fructe si legume proaspete.

Legumele si fructele vor fi spalate bine inainte de administrare pentru inlaturarea murdariei si a pesticidelor. Asigurati-le o varietate larga de alimente proaspete cum ar fi legumele verzi si galbene, fructe, pepeni si nuci (1-2 migdale, ca delicatese).

Printre favoritele lor sunt broccoli (nu mai mult de 2 ori pe saptamana), morcovii, frunzele de salata, fasolea verde, castravetii, rosiile, portocalele (fructele bogate in acid – acid citric – trebuie administrate in cantitati limitate), merele, capsunile, bananele, strugurii, pepenii, kiwi, mango, papaya si perele.

Nucile pot fi reprezentate de nuci ale nucului negru, pecan, macadamia, migdale si alune. Arahidele sunt adesea contaminate cu mucegaiuri si vor trebui initial deschise pentru a fi verificate in acest sens.

Cantitati mici de seminte pot fi la fel de bine oferite ca si „atentii”, in special ca recompense pentru un bun comportament. Desi acestea sunt foarte apreciate de papagalii Ara, ele nu reprezinta cea mai nutritiva mancarica. Se gasesc amestecuri de seminte speciale pentru Ara, care contin de obicei seminte de floarea-soarelui, un mix de alte seminte, nuci si chiar unele fructe uscate.

Multe dintre aceste amestecuri special concepute pentru papagalii Ara sunt etichetate drept vitaminizate, dar in general vitaminele sunt aplicate pe cojile semintelor, astfel ca se pierd atunci cand pasarea decojeste samanta, ca sa o consume.

Suplimentele vitaminice nu sunt necesare in cazul pasarilor care sunt hranite cu o astfel de dieta completa special conceputa pentru papagalii Ara. Papagalii Ara care sunt hraniti numai cu seminte trebuie sa primeasca zilnic un supliment vitamino-mineral.

In pet-shopuri le gasiti sub forma de solutii care se administreaza cu usurinta in apa de baut. Cu toate acestea, aceasta forma de administrare nu este cea mai indicata. Multe vitamine se descompun rapid in apa.

Vitaminele complexului B nu au un gust placut (amar), astfel ca majoritatea producatorilor adauga zahar ca sa le atenueze gustul. Combinatia dintre zahar si vitamine in apa si obiceiul pasarii de a baga in ea mancare si excremente duc la un amestec foarte nepotrivit si reprezinta un mediu prielnic de dezvoltare a bacteriilor.

Ideal este ca vitaminele sa fie introduse in mancarurile moi. Spre exemplu, o alegere buna sunt cartofii dulci, iaurtul (in cantitati reduse) si terciul de ovaz, dar la fel de bine, ele pot fi stropite pe legumele si fructele suculente, moi.

Nu vor fi oferite niciodata papagalilor Ara cafea, ciocolata, alimente cu continut excesiv de zahar, bauturi alcoolice sau avocado. De asemenea, papagalii nu au nevoie de uruiala.

Apa proaspata trebuie asigurata in permanenta. Papagalilor le place sa-si inmoaie mancarica in apa, asa ca aceasta va trebui schimbata mai des decat in cazul altor specii de pasari de colivie. Vasele trebuie pastrate curate, pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor, si trebuie spalate zilnic.

Caracteristici Papagal Ara Auster

Papagalii Ara austeri sunt papagali Ara mici si verzi. Sunt asemanatori ca infatisare cu papagalii Ara militarosi, dar au fruntea de culoarea castanei. Pielea faciala dezgolita este extinsa si de culoare alba si prezinta siruri de pene negre care formeaza linii, iar pe umeri este prezenta o pata de culoare rosie-portocalie.

Coada lor este lunga si conica si prezinta un colorit maroniu si albastru. Marcaje distinctive: sunt papagali Ara predominanti verzi, cu marginile si fata interna ale aripilor rosii, fruntea, marginile obrajilor si barbia maron inchis de culoarea castanei, partea superioara a cozii maro rosiatic pana la verde spre mijloc si cu varful albastru, in timp ce partea inferioara a cozii este rosu inchis.

Inelele perioculare sunt albe, ciocul este negru, iar picioarele sunt gri deschis. Papagalul Ara auster poate atinge o greutate corporala in jur de 200-1700 g si o lungime a corpului de 75-85 cm.

Tinerii papagali Ara crescuti de om sunt foarte adaptabili si in general, foarte usor de mangaiat de multe persoane. Papagalii Ara pot fi extraordinare pasari de companie, desi unii dintre ei au tendinta de a deveni distanti si reci.

Papagalii Ara austeri nu sunt atat de galagiosi ca papagalii Ara de talie mare. Acesti papagali Ara pot vorbi, dar au o capacitate limitata de a imita.

Sunt jucausi si le place sa ciuguleasca. Trebuie intotdeauna sa le puneti la dispozitie jucarioare, bucati de lemn pe care sa le poata ciuguli si ramuri de arbori nontoxici.

Pentru a-i feri de pericole si accidente, papagalilor Ara de companie nu trebuie sa li se permita sa stea liberi si nesupravegheati in casa, deoarece acestia pot gasi adesea articole toxice sau periculoase.

Trebui socializati cu cat mai multe persoane si expusi unei varietati de situatii cum ar fi colivii noi, jucarioare, vizite la medicul veterinar, imprietenirea cu apropiatii familiei, scurtarea aripilor si a unghiutelor, etc. pentru a evita dezvoltarea fricii de necunoscut.

Papagalii Ara sunt foarte activi si ar trebui sa le puneti la dispozitie cea mai mare colivie pe care spatiul si bugetul vi le permit. Colivia trebuie sa fie suficient de spatioasa incat sa-i permita pasarii sa-si deschida aripile fara sa atinga marginile acesteia si sa se poata misca cu usurinta intre doua stinghii, altfel se poate instala atrofia musculara, conducand la imposibilitatea pasarii de a mai putea zbura.

Un exemplu de marime corespunzatoare pentru o colivie suspendata pentru papagalii Ara austeri este de 0,9 x 0,9 x 1,8 m sau 2 x 2 x 2,4 m, desi cu cat colivia este mai mare cu atat este mai bine. Coliviile vor trebui suspendate la circa 1m de sol.

Coliviile pentru papagalii Ara austeri trebuie sa fi construite din sarma tare, chiar daca ei nu sunt atat de mari distrugatori ca papagalii Ara de talie mare. Multi dintre ei invata sa-si deschida incuietorile coliviilor, astfel ca este foarte probabil sa trebuiasca sa folositi lacate sau zavoare cu siguranta pentru a va asigura ca papagalul vostru nu poate evada.

Ideal ar fi ca papagalilor Ara de companie sa li se puna de asemenea la dispozitie o colivie mare plasata afara, pentru bai si miscare.

Imbaierea sau dusarea frecvente sunt vitale pentru mentinerea in bune conditii a pielii si a penajului. Taierea ghearelor cu regularitate va va ajuta sa va imbunatatiti de asemenea relatia cu companionul vostru.

Folosirea stinghiilor din beton sau dintr-un material abraziv, ii va ajuta sa inlature varfurile ascutite, dar nu va reduce lungimea gherutelor. Din acest motiv, periodic, gherutele vor trebui scurtate sau pilite. Aceasta manopera este bine sa se initieze inca de cand pasarea este tanara pentru ca aceasta sa se poata obisnui cu ea.

Reproducere Papagal Ara Auster

Papagalii Ara austeri se imperecheaza destul de bine in captivitate. Sezonul de imperechere este de obicei primavara si la inceputul verii, dar unele perechi se pot imperechea aproape tot anul.

Femela depune de regula 2-4 oua si numai in anumite situatii mai multe. Perioada de incubatie dureaza circa 23-26 zile.

In timpul sezonului de imperechere, pentru stimularea reproducerii, in dieta papagalilor Ara austeri vor trebui adaugate suplimente de seminte cu un continut ridicat in grasimi, de tipul celor de floarea-soarelui. Proprietarii care nu au experienta in hranirea puilor din mana, vor trebui sa le permita parintilor sa-si hraneasca puii in primele cateva saptamani.

Papagalilor Ara austeri le plac mai mult cutiile-cuibar din lemn verticale (30 x 30 x 60 cm) decat cele orizontale. De asemenea, papagalilor Ara trebuie sa li se ofere suficient material de ciugulit. Talasul de pin reprezinta un excelent asternut pentru cutiile-cuibar.

Cand papagalii Ara se imperecheaza, zgomotul si distanta fata de vecini trebuie luate in considerare.

Agresiunea intre parteneri este neobisnuita la papagalii Ara. Legaturile care se creaza intre parteneri sunt puternice, dar nu dureaza obligatoriu intreaga lor viata.

Papagalii Ara auster sunt pasari relativ rezistente si sanatoase. Totusi, urmatoarele boli si afectiuni au fost semnalate cu o frecventa crescuta: smultul penelor, febra papagalilor, infectii bacteriene, boala rinichilor, alergii, intoxicatii, s.a.

Unele se produc din cauza ingrijirii incorecte si a alimentatiei necorespunzatoare.

Speranta de viata a papagalului Ara auster este de circa 30-45 de ani.

Poze Papagal Ara Auster

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii