Papagalul Ara cu Aripi Verzi

Papagal Ara cu aripi verzi AraChloropterus

Origine

Papagalul cu aripi verzi (Ara chloropterus) este cel mai rosu papagal al genului Macaw si cel mai mare papagal Ara. Daca vrei o pasare dragastoasa, acesta este papagalul potrivit pentru tine. Pentru ca sunt foarte afectuosi si deosebit de draguti, au fost porecliti „Gigantii gingasi”. Sunt receptivi si pot fi dresati cu usurinta, dar trebuie sa le acorzi multa atentie. Nu-ti cumpara un astfel de papagal decat daca poti petrece mult timp cu el.

Papagalii Macaw-cu-aripi-verzi traiesc intr-o zona vasta, marginita la nord de Canalul Zone din Panama, sudul Venezuelei, Guyana, Surinam siGuyana Franceza, la est de provinciile braziliene Parana si Mato Grosso,la sud de nordul Paraguayului, provincia argentiniana Formosa si sud-estul Boliviei, iar la vest de nord-estul Boliviei, estul statului Peru pana la Golful Cupica din vestul Columbiei.
Traieste in zonele tropicale la altitudini mici, in apropierea junglei, dar pot fi gasite exemplare si in savana. Are aproximativ aceleasi zone cu „ruda” sa, Ara Macao,fiind intalnit la marginea padurilor virgine tropicale joase, pana la altitudini de 450 m. Sporadic, s-au intalnit exemplare si la inaltimi de 1400 m, in zone subtropicale si paduri uscate.

Din pricina coloritului si a culorii ciocului, este deseori confundat cu Ara macao, dar spre deosebire de acesta care are un caracter patimas si este nevoie de o mana ferma pentru a-l stapani, Ara chloroptera este considerat a fi un gigant bland, tandru si prietenos.

Pot fi intalniti in literatura de specialitate si sub denumirile: papagalul rosu si verde, Ara rosu si verde, Ara cu aripi verzi, The Green-winged Macaw sau Red-and-green Macaw.

Hrana Papagal Ara cu aripi verzi

Dieta naturala este constituita din fructe coapte si necoapte,nuci, seminte si alte produse vegetale din arborii inalti. Papagalii Macaw-cu-aripi-verzi pot sparge cu ciocul lor puternic nuci extrem de tari. Ei zboara in fiecare dimineata si dupa-amiaza spre bancurile argiloase, pentru a se hrani cu solul bogat in minerale ce neutralizeaza continul toxic al fructelor necoapte consumate in orele precedente.

In captivitate, dieta pentru Ara chloroptera trebuie sa contina diferite fructe si legume (pere, banane, prune, mere, castraveti, morcovi, boabede porumb, mici cantitati de nuci, alune) si amestecuri de semintede floarea soarelui, canepa, grau, ovaz si mei.

Painea si ouale sunt necesare exemplarelor aflate in crestere, dar nu e bine sa uitati nici de biscuitii si terciurile de ovaz pe care acesti papagali le adora. Pelanga toate acestea, medicii veterinari recomanda ca dieta papagalilor safie completata cu minerale si vitamine ce pot fi gasite in pet shop-uri.

Nu vor fi oferite niciodata papagalilor Ara cafea, ciocolata, alimente cu continut excesiv de zahar, bauturi alcoolice sau avocado. De asemenea, papagalii nu au nevoie de uruiala.

Apa proaspata trebuie asigurata in permanenta. Papagalilor le place sa-si inmoaie mancarica in apa, asa ca aceasta va trebui schimbata mai des decat in cazul altor specii de pasari de colivie. Vasele trebuie pastrate curate, pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor, si trebuie spalate zilnic.

Caracteristici Papagal Ara cu aripi verzi

Exemplarele mature de Macaw-cu-aripi-verzi au o lungime de aproximativ 90 de cm, iar culorile dominante sunt rosu si verde. Regiunea din jurul ochilor, lipsita de pene, este alba; obrajii, de asemenea albi, sunt brazdati de linii fine rosii. La unii masculi penele de pe cap sunt tivite cu verde.

De aceeasi culoare sunt si penele mediane ale aripilor si cele de pe umeri. Extremitatile aripilor si penele care le acopera sunt albastre si albastre inchis. De aceeasi culoare este si penajul din zona posterioara a corpului.

Penele din partea interioara a cozii sunt rosu inchis, iar cele din cea superioara, care le acopera, sunt rosu inchis cu varfuri albastre. Mandibula superioara este crem, cu marginile de la baza gri inchis, iar cea inferioara neagra. Culoarea irisului este galben pal,picioarele sunt gri inchis, la fel ca si ghearele care au si nuante de maro.

Femela are acelasi colorit ca si masculul, dar este mai zvelta. Pasarile tinere se aseamana cu adultii, cu deosebirea ca irisul nu este galben pal, ci maroniu.

Papagalii Macaw-cu-aripi-verzi nu formeaza stoluri mari, traind in perechi, familii sau grupuri mici, formate din cel mult sase exemplare,ce pleaca in cautarea hranei. Grupuri mai numeroase, de pana la 100 depasari, pot fi intalnite in arborii unde hrana se gaseste din abundenta si pe anumite maluri argiloase.

Aici se asociaza deseori cu papagalul galben-albastru (Ara ararauna) si cu cel stacojiu (Ara Macao), pasarile fiind deosebit de prudente si atente fata de potentialii pradatori. Arachloptera sunt greu de identificat in frunzisul abundent, deoarece nu fac zgomot in timp ce stau pe crengile inalte ale arborilor. Papagalii sunt,astfel, deseori detectati numai dupa resturile de mancare ce cad din vegetatia inalta.

Fiind pasari timide, zboara indata ce simt prezenta intrusilor, scotand sunete ascutite, stridente. Zborul este rapid si direct, caracterizat de batai regulate si puternice ale aripilor.

Odata introdusi in noul mediu, papagalii Macaw-cu-aripi-verzi se acomodeaza, in general, rapid cu noii stapani. O voliera ideala trebuiesa fie confectionata din metal si sa aiba dimensiunile de 8 x 3 x 2 m,cu un adapost/cuib atasat de 3 x 2 x 2 m si cu plasa metalica foarte rezistenta.

Fiind obisnuiti sa sparga nuci extrem de dure, este bine sa li se dea crengi groase si buturugi pentru a-si mentine ciocul informa optima. Odata aclimatizate, pasarile devin rezistente si pot fi stropite cu apa vara, in timpul zborului, pentru a se racori. In acest anotimp li se pot amenaja si mici cazi cu apa pentru a se imbaia.

Reproducere Papagal Ara cu aripi verzi

Sezonul de imperechere coincide cu cel al speciilor de Macaw care ocupa aceeasi arie de raspandire. Astfel, imperecherile incep in noiembrie si decembrie in sudul arealului, iar in februarie si martie in nord. Trunchiurile uscate ale arborilor si scobiturile sau gaurile aflatela mare inaltime ale palmierilor sunt transformate in cuiburi.

Rata inmultirilor este scazuta din cauza ca pasarile nu se imperecheaza infiecare an, dar si pentru ca multe oua si multi pui cad prada rapitorilor,bolilor sau inundatiilor. Femele de Ara chloroptera clocesc, de obicei,doua oua, maximum trei, cu dimensiunile de aproximativ 50 x 35 mm, timp de 26 – 28 de zile.

De cresterea puilor, care dureaza intre 90 si 100 de zile, se ocupa atat femela, cat si masculul. Dupa parasirea cuibului, puii de Macaw mai raman impreuna cu parintii lor o lunga perioada de timp.

In sezonul imperecherii semnul distinctiv fiind agresivitatea pasarilor. Daca nu sunt deranjati, papagalii vor fi foarte tacuti in aceasta perioada. Femela cloceste 1 – 3 oua, dintre care unul sau doua pot fi infertile, iar incubatia dureaza 25 – 27 de zile.

Cuibul trebuie sa fie confectionat din lemn gros, sa aiba dimensiunile de 55 x 70x 100 cm, cu o gaura de intrare cu diametrul de 22 de cm. Acesta trebuie plasat intr-o pozitie care sa permita inspectarea lui din exteriorul volierei.

Aceasta operatiune va fi efectuata numai atunci cand pasarile nu sunt in cuib; in caz contrar exista posibilitatea ca ouale sa fie sparte sau ca puii sa fie raniti de parintii speriati. Cresterea puilor,ce dureaza aproximativ 12 saptamani, da cele mai bune rezultate la temperaturi de 32 – 35 C, iar tinerele pasari vor mai ramane in compania adultilor inca o perioada destul de lunga.

Papagalii Macaw-cu-aripi-verzi sunt pasari de companie deosebit de atractive, cu o capacitate deosebita de a invata diferite cuvinte,si care se imblanzesc repede, atasandu-se imediat de proprietarii lor.

Speranta de viata a papagalului Ara cu aripi verzi este de pana in jur de 40-50 de ani.

Poze Papagal Ara cu aripi verzi

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii