Papagalul Palmier

Papagalul Palmier

Origine

Papagalul Palmier (Probosciger aterrimus) este singura specie a genului Probosciger genul Cacatuidae. Este o pasare nativa din Noua Guinee si nordul Queenslandului (Australia).

Papagalul palmier a avut mai multe denumiri, unele mai pot fi intalnite si astazi. In anul 1788 a fost descris pentru prima oara de naturalistul german Gmelin. In anul 1862 a fost cunoscut sub numele de Goliath Aratoo.

Alte denumiri: papagalul palmier, Goliat cacadu, Goliath Cockatoo, Great Black Cockatoo, The Palm Cockatoo, Black Palm Cockatoo. Astazi una din denumirile populare este Papagalul Cacadu Palmier.
Papagalii cacadu palmier sunt rezidenti ai padurilor tropicale, padurilor de eucalipt si ai padurilor dese din savane. Ei isi aleg arborii mari pentru a-si construi cuiburile si pentru a se adaposti. In timpul zilei, se adapostesc in apropierea surselor de hrana si apa, iar noaptea se retrag in sau in apropierea arborelui in care si-au construit cuibul.

Hrana Papagal Palmier

Papagalii cacadu palmier sunt eficienti in utilizarea caloriilor ca multi alti papagali cacadu. Ei au nevoie de o dieta relativ hipercalorica care sa includa nuci si seminte bogate in grasimi. Papagalii cacadu trebuie hraniti cu dietele concentrate (granulate sau extrudate), diete ce vor fi suplimentate zilnic cu legume si fructe proaspete pentru a adauga varietate.

Hraniti-l cu apoximativ jumatate de pahar de hrana concentrata si cu o treime de pahar de fructe si legume proaspete, zilnic. Acestei specii de papagal cacadu trebuie sa i se ofere circa 4-6 nuci mari, zilnic.

Cea mai buna alegere sunt nucile, nucile de pecan si macamadia, migdalele si alunele de padure. Daca vreti sa le oferiti arahide, acestea vor trebui mai intai decojite si controlate sa nu fie mucegaite. Papagalii cacadu sunt in general pasari zvelte ca si conformatie si este foarte putin probabil sa devina supraponderali.

Suplimentele vitaminice nu sunt necesare in cazul pasarilor hranite cu meniuri complete special concepute pentru papagali. Oferiti-le ramurele proaspete pentru a avea intotdeauna ceva suplimentar de ciugulit.

Un bun indicator al starii lor de sanatate este coloritul pielii faciale de la nivelul obrajilor de care am mentionat anterior. O culoare palida indica o stare de sanatate proasta sau deficiente in microclimat. Lumina solara este importanta pentru mentinerea sanatatii acestor specii de papagali si, in plus, intensifica coloritul rosu al pielii obrajilor.

Caracteristici Papagal Palmier

Black Palm Cockatoo are o lungime de la cioc la coada de 50-68 cm si o greutate de pana la 1200 grame. Este o pasare foarte usor de identificat dupa creasta sa foarte mare, ciocul imens (doar Hyacinth Macaw are ciocul mai mare decat el) si pata rosie de pe obraz.

Cu ciocul sau foarte puternic poate sparge nuci si seminte care sunt hrana lui de baza, dar masculii rup crengi din copaci si le folosesc pentru as demonstra forta in fata femelei. Ce este mai interesant e ca pata rosie isi schimba culoare in functie de sentimentele traite (frica, fericire, excitare etc).

Papagalul cacadu palmier adult poate atinge o greutate corporala de circa 700-1200g si o lungime a corpului in jur de 49-68 cm. Anvergura aripilor este de circa 70-100 cm. Papagalii cacadu palmier sunt considerati cei mai mari dintre toate speciile de papagali.

Black Palm Cockatoo este un papagal foarte inteligent si vocal, poate sa reproduca o multime de sunete, printre care face si „drumming”. . Este o specie antica, rara si printre singurele pasari care folosesc unelte.

Papagalul cacadu palmier este o specie unica si magnifica, prietenoasa din fire, care poate fi o excelenta pasare de companie. Aceste pasari sunt chiar tacute, exceptie facand trilurile lor din timpul sezonului de imperechere, care sunt reprezentate de o serie de suieraturi stridente. Din nefericire, papagalii cacadu palmier nu vorbesc prea des.

Sunt pasari tandre si afectuoase, iar temperamentul lor docil ii fac pasari de companie minunate. Din nefericire aceste pasari au devenit foarte rare in salbaticie si din acest considerent nu ar trebui tinuti singuri, ci in perechi pentru a se inmulti.

In salbaticie, papagalii cacadu palmier pot fi gasiti singuri, in perechi sau in stoluri mai mari. Ei isi petrec mult timp la inaltime la umbra arborilor sau zburand intre cuib si sursele de hrana. Adesea se hranesc in grupuri de cateva pasari sub supravegherea atenta a unei pasari „santinela”. Daca vreun pradator sau orice alt pericol isi face aparitia, pasarea „santinela” reproduce un planset de alarma pentru a alerta restul grupului.

Reproducere Papagal Palmier

Aceasta specie de papagali este foarte longeviva, atinge maturitatea sexuala la varsta de 30 ani si traieste in medie 80-90 ani, iar in captivitate chiar mai mult. Gradinile zoologice care au exemplare adulte de Black Palm Cockatoo se chinuie sa ii reproduca, dar rezultatele nu sunt incurajatoare. In natura se imperecheaza numai in scorburi de copaci.

Papagalii cacadu palmier sunt dificil de imperecheat in captivitate. Ei au nevoie de un adapost spatios si intim. Sunt specii monogame, iar perechile formate raman impreuna intreaga lor existenta. Fata de majoritatea psitaceelor, papagalii cacadu palmier isi construiesc un cuib din nuiele in interiorul cutiei destinate pentru cuibarit.

Femela depune de regula un singur ou, iar perioada de incubatie dureaza circa 27-35 zile. Desi ambii parinti participa la clocirea oualor, femela se implica mai mult, in timp ce masculul survoleaza vazduhul in cautarea hranei. Imediat dupa ecloziune, puii sunt golasi si neajutorati.

Puisorii se imbraca cu pene la varsta de aproximativ 10-12 saptamani. Papagalii cacadu palmier sunt foarte dificil de crescut, iar aceasta sarcina nu ar trebui sa si-o asume decat un crescator cu experienta. Ideal ar fi ca puii sa fie crescuti de parinti pana la varsta de cel putin 3-4 saptamani. Formulele de hrana bogate in proteina si grasimi sunt necesare pentru cresterea puilor de papagali cacadu palmier.

Puii devin complet independenti in jurul varstei de 142-152 zile si isi pot incepe activitatea sexuala abia dupa 7-8 ani de viata.

Determinarea sexului este nesigura cu ochiul liber. In unele cazuri, masculul de papagal cacadu palmier are corpul mai masiv si capul mai mare in comparatie cu femela, dar aceasta nu este o metoda obiectiva de determinare a sexului.

Papagalul cacadu palmier este, in general, o specie de pasari rezistenta si sanatoasa, dar s-a constatat o susceptibilitate crescuta a acestuia la urmatoarele afectiuni: boli ale ciocului si penajului, picaj, psitacoza, aspergiloza, infectii bacteriene, s.a.

Papagalii cacadu palmier, ca si alte specii de papagali cacadu, sunt pasari longegive, putand trai pana la 50 de ani.

Poze Papagal Palmier

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii