Origine
Papagalul Cactus (Eupsittula cactorum) face parte din familia Psittacidae, genul Eupsittula.
Mai este cunoscut si ca Papagalul Caatinga. Este endemic (traieste numai in) regiunii Caatinga din nord-estul Braziliei.
Hrana Papagal Cactus
In salbaticie se hraneste cu seminte, fructe si varza. Ca si fructe prefera fructele de padure, mai ales fructele unui arbore pitic.
Se spune ca principala lor sursa de hrana sunt semintele de cactus.
In captivitate cea mai buna alegere este mixul de seminte care ofera o varietate de nutrienti alaturi de multe fructe si legume. In afara de acestea papagalii mai pot hraniti si cu fulgi de ovaz, orez fiert
si alte cereale. In perioada de reproducere este bine sa suplimentati hrana si sa adaugati si ou fiert.
Caracteristici Papagal Cactus
Papagalul cactus are o lungime de 25cm si o greutate de 120 de grame. Capul si corpul este maroniu-verde, aripile sunt verzi, pieptul portocaliu si ciocul maroniu.
De obicei zboara in grupuri de 6-8 indivizi vocalizand sunete „Krik-Krik-Krik-Krik”.
Papagalul cactus este un companion excelent, amuzant, prietenos si afectuos. Se intelege bine cu alte pasari din aceeasi familie (Psittacidae). Se ataseaza si de stapani considerandu-i
membri ai stolului.
Reproducere Papagal Cactus
Cuibul este construit intr-un arbore activ de termite. Pasarea sapa o intrare de acces la baza de jos in sus cu un diametru proportional cu marimea sa.
Aceasta intrare este foarte discreta si greu de detectat contribuind la siguranta cuibului. Camera interioara este destul de spatioasa, avand un diametru de 25cm.
Sursa spune ca poate depune pana la 9 oua, ceea ce imi este greu de crezut ca o pasare asa mica sa depuna atatea oua.
Incubatia dureaza 25-26 de zile. Termitele raman si ele active dar nu vor deranja pasarile sau oualele lor. Cuibul contine 3-4 oua si incubatia dureaza 28-30 de zile. Puii vor fi acoperiti complet de pene dupa 40 de zile.
Daca vreti sa imperecheati papagali cactus in captivitate este bine sa stiti ca pot fi pretentiosi la marimea si fosrma cuibului.
Daca nu vor sa se imperecheze cel mai bine este sa le puneti la dispozitie cateva tipuri de cuibare si ei singuri il aleg pe cel mai potrivit. Ideal ar fi sa faceti rost de unul care sa-l imite pe cel din salbaticie.
Poze Papagal Cactus
Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume
Comentarii