Origine
Haios, acrobatic, nebunatic, iubaret. Aceste cuvinte descriu personalitatea papagalilor cunoscuti sub numele de Caiaci.
In cazul caiacilor se pot diferentia doua mari specii: caiacul cu cap negru si caiacul cu burta alba.
Pot fi gasiti in padurile Amazoniene pe cele mai inalte ramuri ale copacilor.
Este cea mai dificila rasa de imperecheat. Aceste pasari sunt unele din cele mai rare si mai scumpe.
Hrana Papagalul Caicul
Hrana caicului in captivitate este formata din seminte, fructe si legume proaspete. Atentie, nu orice fructe sau legume le fac bine. O mare parte din dieta lor o constituie semintele. Perechile cu pui primesc portii suplimentare de fructe/legume pe parcursul zilei.
Recipientele cu apa sunt spalate si umplute zilnic cu apa proaspata. Papagalii consuma cu placere oua, paste, orez, paine din cereale, legume fierte, fructe.
Ciocolata, avocado, cofeina sau alcoolul le dauneaza grav sanatatii. In schimb la cateva zile se pot da porumb, mazare, morcovi, brocoli, dovlecei, sfecla, cartofi, verdeturi, varza (in cantitati mici deoarece ii strica la stomac), spanac, fasole, s.a.
Se recomanda salate de mere, pere, struguri, portocale, pepene galben, piersici, nectarine, prune, mango, fructe de padure, cirese, banane, kiwi, s.a. Aceste alimente sunt acceptate de majoritatea papagalilor, inclusiv perusi, dar trebuiesc introduse in alimentatie in principal ca supliment nutritiv, bonus, etc. in functie de preferinte.
Nu toti indivizii consuma aceleasi fructe cum nici oamenii au preferintele lor. Alte alimente negative papagalilor: ceapa, usturoi, praz, aloe, seminte de mar, telina, musetel, boabe de cafea, ulei, soc, smochine, hrean, lapte (unii experti sustin ca pasarile nu au o enzima care sa digere lactoza si nu recomanda produsele lactate), masline, pastarnac, alune si arahide, si alimente sarate.
Caracteristici Papagalul Caicul
Aceste pasari au un colorit aparte. Caiacul cu cap negru are o „caciula” neagra care-i acopera capul pana la ochi, ca si cum ar purta o masca (probabil a lui Zoro).
Sub ochi are o mica urma verde, iar gatul este tot galben-portocaliu. Aripile si coada sunt verzi. Papagalul cu burta alba are capul portocaliu, gusa galbena si spatele, coada si penele de pe picioare verzi.
Intre cele doua specii exista o diferenta de personalitate, dar alegerea fiecarui individ ca animal de companie e decisa de pretul vanzatorului si disponibilitatea exemplarului.
Se spune ca papagalul cu burta alba este mai scump decat cel cu capul negru si preturile se invart undeva in jurul sumei de 500 – 1500 euro, in functie de unde tara de unde-i cumparati.
In salbaticie umbla in stoluri de 10 pana la 30 de indivizi.
Reproducere Papagalul Caicul
In captivitate cea mai dificila parte este gasirea unei perechi compatibile. Sunt pretentiosi in alegerea partenerului si ar prefera sa-si gaseasca singuri jumatatea.
Unii devin agresivi daca sunt fortati sa se imperecheze. Pentru a avea sanse mai mari ar trebui sa aveti cel putin cate 4 din fiecare sex intr-o cusca tinuti sub observatie pentru a vedea care se inteleg si cat de bine.
Dupa ce sa presupunem ca a-ti facut ales o pereche oferiti-i o cusca spatioasa si nu ii scapati de sub observatie pentru ca inca se pot certa. Poate dura saptamani pana cand cei doi se vor linisti si vor ajunge la un punct comun. Este bine sa nu ii fortati pentru ca devin agresivi si se vor ataca unul pe celalalt.
Majoritatea crescatorilor recomanda imperecherea la varsta de 3 ani, chiar daca papagalii ajung la maturitate la varsta de doi ani. Se presupune ca nu au experienta si nu vor fi parinti buni. De obicei se imperecheaza de doua ori pe an. Se poate si mai des dar femela va avea de munca deoarece ea este cea care duce greul: clocitul oualelor, hranire, etc.
Speranta de viata este de 40 de ani.
Poze Papagalul Caicul
Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume
Comentarii