Papagalul cu Capul Auriu

papagalul aratinga cu cap auriu

Origine

Papagalul aratinga cu capul auriu (Aratinga auricapillus) face parte din familia Psittacidae, genul Aratinga. Poate fi intalnit in Brazilia si Paraguay. Habitatul lui natural este format din padurile tropicale
sau subtropicale uscate, campia, savana si plantatiile.

In momentul de fata specia este amenintata cu pierderea habitatului (fragmentarea si plantarea a diverse care nu incurajeaza sau mentine cresterea pasarii) si comertul (desi este ilegal inca se practica).
Desi nu s-a facut o estimare exacta numarul indivizilor se aproximeaza la 10.000 din care 7600 adulti. Este cunoscut si ca „regele papagal de pe malul marii”

Hrana Papagal cu Capul Auriu

Principala hrana a papagalului cu capul auriu sunt semintele, nucile si fructele.

Caracteristici Papagal cu Capul Auriu

Papagalul cu capul auriu are o lungime de 30 cm. Are culoarea predominanta verde, ciocul negru, inele din jurul ochilor sunt albe, burta portocaliu-rosiatica, fata rosie si capul de culoare aurie.
Un adult poate atinge greutatea de 140-150 de grame. Tinerii au aceleasi culori ca si adultii mai putin culorile din zona capului care sunt mai sterse.

Nu exista diferente clare care sa evidentieze dimorfismul sexual intre masculi si femele.

Vietuiesc si calatoresc in stoluri de 30-40 de indivizi sau chiar mai multi care isi petrec impreuna mare parte din timp. Sunetele care le emit sunt scurte si usor puternice. Nu sunt considerate
pasari galagioase.

Reproducere Papagal cu Capul Auriu

Cuplurile cuibaresc numai in copaci, malurile stancoase, sub acoperisurile cladirilor. Este dicret ca o randunica atunci cand vine la cuib.

Sta pe ramurile copacilor din apropiere si cand activitatea
este mai putin sau deloc intensa zboara aproape insesizabil catre cuib. Ca majoritatea papagalilior nu aduna ramurele, surcele sau alte „materiale” pentru amenajarea cuibului. Oualele sunt depuse direct pe sol.

Femela poate depune pana la 3-4 oua pe care le incubeaza timp de 24 de zile.

Poze Papagal cu Capul Auriu

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii