Papagalul Stacojiu

Papagalul Stacojiu Ara Scarlet

Origine

Papagalul Stacojiu (Ara macao) este unul dintre cei mai mari papagali care face parte din genul Macaw. Aceste pasari isi au aria de raspandire extinsa in aproape tot bazinul amazonian si America de Sud tropicala. Papagalii Ara stacojii sud-americani au aripile galbene cu varfurile verzi. Cei mai mari si mai frapanti ca si colorit papagali Ara stacojii pot fi regasiti in Nicaragua.

In salbaticie, aceasta specie de papagali Ara populeaza padurile topicale situate la mica latitudine si terenurile impadurite. Isi construiesc cuiburile in scorburi, mai ales in cele ale arborilor mari si cu lemn moale. De regula, zboara in perechi sau in mici grupuri familiale, dar uneori pot fi zariti si in stoluri de pana la 25 de exemplare.
Papagalul Macao stacojiu este intalnit in sudul Tamaulipas-ului, de-alungul coastei caraibiene, in Vera Cruz si Tobasco, in sudul regiunii Campeche, in Oaxaca si Chiapas (Mexic), in Belize, Guatemala, ajungand de-a lungul Anzilor, pana in Santa Cruz, in Bolivia si Brazilia.

In partea nordica a ariei de raspandire (Vera Cruz si Oaxaca – Mexic),numarul exemplarelor de Ara Macao a scazut considerabil. In anumite localitati, in care existau, cu ani in urma, numerosi papagali stacojii,in prezent, sunt greu de gasit, iar in Tamaulipas apar doar ocazional.In general aceasta pasare de campie traieste in regiuni care nu depasesc 900 m altitudine.

In Belize, papagalii stacojii sunt raspanditi in zonele rurale de coasta si pe malurile impadurite ale raurilor. In El Salvador, tara cu cea mai mare densitate a populatiei din America Centrala

Papagalul stacojiu (rosu) este unul dintre cel mai fascinant papagal dintre toate speciile de Macaw. Ara macao este descris ca fiind magnific, frumos si uimitor.

Hrana Papagal Stacojiu (Rosu)

In salbaticie, papagalul ara stacojiu mananca o varietate de seminte, nuci, fructe si vegetatia din varful copacilor. Exista produse speciale pentru hrana papagalilor ara macao si, in general, acestora le place sa manance alaturi de familie.

Papagalii ara macao stacojii sunt pasari ce consuma multa energie, de aceea au nevoie de o hrana de buna calitate, bogata in uleiuri si calorii.

Este indicat ca hrana sa sa fie variata pentru a nu se plictisi. Este bine daca ii dai produse speciale pentru papagalul stacojiu, dar si legume, fructe, graunte si seminte.

Ca supliment ii poti da mere, pere, prune, cirese, struguri, portocale, banane, mango, papaya si chiar fructe de padure. Dintre legume, e bine sa-i dai morcovi, cartofi dulci, castraveti, dovlecei, frunze de culoare verde inchis. Este contraindicat sa manance avocado deoarece este toxic pentru pasari.

Este important ca papagalul ara stacojiu sa aiba in permanenta apa proaspata la dispozitie.

Cusca necesita curatare zilnica, indepartarea obiectelor murdare (jucarii, suporturi), spalarea si dezinfectarea lor. Podeaua trebuie spalata si dezinfectata saptamanal, iar obiectele vechi si uzate trebuie inlocuite anual cu altele noi.

Caracteristici Papagal Stacojiu (Rosu)

Papagalii Ara stacojii sunt printre cei mai mari papagali (80-95 cm si circa 1 kg), avand o coada care de cele mai multe ori este la fel de lunga ca si corpul si un cioc mare si puternic. Acesti papagali Ara au un colorit rosu aprins, cu pete galbene pe aripi si pete albastre inchis pe penele implicate in zbor.

Ei pot fi deosebiti de papagalii Ara cu aripi verzi prin marime (cei cu aripile verzi fiind mai mari), pe baza culorii penelor de la suprafata aripilor (penele mici ce acopera o anumita zona a pasarii) si prin lipsa penelor faciale.

Pielea faciala dezgolita este alba si nu prezinta siruri de pene. Coada este lunga si conica. Penele de sub coada si de pe tartita sunt albastre. Pasarile tinere, imature au irisul inchis la culoare, culoare ce se schimba in timp de la negru la cenusiu, apoi la alb si galben (modalitate de estimare a varstei pasarii).

Ca majoritatea marilor vedete, papagalii Ara stacojii pot fi putin cam greu de suportat, putand deveni de-a dreptul galagiosi. Ei pot fi la fel de bine si distrugatori, iar atunci cand sunt provocati, pot deveni chiar agresivi, ciupind puternic.

Papagalii Ara sunt jucausi si le place sa ciuguleasca. Din acest motiv, trebuie sa le puneti la dispozitie „jucarioare” si in special bucati de lemn si ramurele din arborii non-toxici. Pentru a-i feri de pericole si accidente, papagalilor Ara de companie nu trebuie sa li se permita sa stea liberi si nesupravegheati in casa, deoarece acestia pot gasi adesea articole toxice sau periculoase.

Tinerii papagali Ara trebui socializati cu cat mai multe persoane si expusi unei varietati de situatii cum ar fi colivii noi, jucarioare, vizite la medicul veterinar, imprietenirea cu apropiatii familiei, scurtarea aripilor si a unghiutelor, etc. pentru a evita dezvoltarea fricii de necunoscut.

Mandibula superioara, triunghiulara la baza, este neagra, la fel ca si cea inferioara. La unele pasari, penele regiunii posterioare a capului sunt tivite cu galben.

Papagalul stacojiu ara macao este frumos, incisiv si inteligent. Acesta invata repede o multime de trucuri. Poate fi chiar talentat daca este invatat sa vorbeasca si este mai vorbaret decat papagalul ara albastru-auriu. Papagalul stacojiu poate invata sau chiar fraze. Ca toti papagalii din specia Macaw, ciripeste tare si poate fi chiar galagios uneori.

Reproducere Papagal Stacojiu (Rosu)

Papagalul stacojiu nu poate fi diferenţiat din punct de vedere al genului, nu există nici un indiciu vizibil pentru a stabili dacă este femelă sau mascul. Sexarea se poate face insa de catre medicul veterinar.

Un cuib este format din două sau trei ouă ce vor fi clocite timp de 28 de zile. Puii de papagal stacojiu vor fi acoperiţi de pene abia la 3 luni după ieşirea din ou. În perioada împerecherii , părinţii trebuie să fie hrăniţi cu seminţe bogate în uleiuri, ca cele de floarea soarelui şi o varietate de fructe si legume.

In timpul sezonului de imperechere, pentru stimularea reproducerii, in dieta papagalilor Ara stacojii vor trebui adaugate suplimente de seminte cu un continut ridicat in grasimi, de tipul celor de floarea-soarelui. Agresiunea intre parteneri este neobisnuita la papagalii Ara. Legaturile care se creaza intre parteneri sunt puternice, dar nu dureaza obligatorii intreaga lor viata.

Se pot reproduce pana la varsta de 30-35 de ani, iar dupa 40 incep sa imbatraneasca. Un papagal stacojiu poate sa traiasca 50 de ani sau mai mult.

Poze Papagal Stacojiu (Rosu)

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii