Pitigoii (Parus major) sunt o grupa de pasari cantatoare care fac parte din familia Fringillidae. De unii sunt considerati pitigoi si unele specii din familia Estrildidae, Emberizidae, Thraupidae, Cardinalidae, Passeridae si Ploceidae.
Familia Fringillidae cuprinde circa 40 de genuri din care 4 au disparut, respectiv 200 de specii din care 14 au disparut.
Arealul de raspandire a pitigoilor sunt padurile de foioase si conifere, luminisuri, parcuri, gradini, zone cultivate, savane, tundra regiuni situate la toate latitudinile globului, pasarile lipsind numai in regiunea arctica.
Ele fiind prezente pe toate continentele, si chiar pe insule numeroase din marile si oceanele lumii. Cele mai multe specii, circa 70 se afla in Asia, in Europa traiesc circa 20 de specii, iar in Africa 50 de specii.
In cele doua Americi traiesc 60 de specii. Pe insulele Hawaii subfamilia Drepanidinae, care numara initial 30 de specii s-a diversificat mult intre timp.
Sunt specii de pitigoi ca Leucosticte care populeaza regiuni stancoase, sau de preerie, pe cand Carduelis atrata, traieste in Anzi la altitudinea de 4500 de metri, sau Leucosticte brandti in Himalaya la altitudinea de 5400 m deasupra nivelului marii.
Hrana Pitigoi
Hrana principala a pitigoilor consta in principal din seminte, fructe si muguri de plante. Botgrosul poate sa sparga si samburi de cirese cu ciocul sau puternic.
Loxia care are ciocul la varf incruci?at poate sa scoata semintele din conurile de conifere. In perioada clocitului pasarile vor hrani puii si cu insecte, paianjeni, sau rame.
Cele mai multe specii sunt pasari sedentare, iarna speciile nordice ca cele din Scandinavia sau Asia de Nord migreaza spre sud.
In iarna anului 1946/1947 si 1951/1952 s-a semnalat o migratie a pitigoilor in Elvetia, concentrandu-se aici 100 de milioane de pasari. Se presupune ca fenomenul de migratie se datoreaza hranei abundente de seminte din padurile de fagi.
Zborul pasarilor este in salturi (bolte), un pitigoi traieste circa 1 – 2 ani, in cazuri rare s-a semnalat la pitigoi varsta de 15 ani.
Caracteristici Pitigoi
Pitigoii sunt pasari de marime mijlocie si mica, cu o lungime intre 9 si 26 cm. Majoritatea au un cioc puternic pe sectiune rotund, ciocul cel mai bine dezvoltat fiind la botgros.
La Loxia ciocul apare la varf incrucisat. Coloritul penajului este diferit, dominand culoarea cenusie dungat pe aripi.
Masculii sunt mai intens colorati ca femelele, aceasta coloratie fiind mai intensa la pasarile Euphoniinae, care traiesc la tropice.
Reproducere Pitigoi
Pitigoii in special femelele contruiesc un cuib rotund din ramurele de arbori si tufisuri. Femela depune in cuib 3 – 5 oua, care vor fi clocite aproximativ doua saptamani.
Puii vor fi hraniti de ambii parin?i. Sticletii (Carduelinae) hranesc puii cu seminte si fructe din gusa, pe cand pitigoii (Fringillinae) aduc puilor insecte sau viermi, puii fiind hraniti direct din cioc.
Puii parasesc cuibul la circa 11-28 de zile, femela cloceste in general de doua pe an, in regiunile tropicale clocitul are loc de mai multe ori pe an.
Cu toate acestea pitigoii, sunt specii in pericol de disparitie.
Poze Pitigoi
Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume
Stiati ca …
- Un pitigoi mananca intr-o zi insecte cu o greutate totala egala cu greutatea lui?
- Pentru a se incalzi iarna unii pitigoii se aseaza pe stalpii de iluminat
- Exista un cantec popular romanesc numit „Ceata lui pitigoi”.
Comentarii