Banggai Cardinalfish

Banggai Cardinalfish

(Pterapogon kauderni)

Origine

Banggai cardinalfish este un peste mic tropical care apartine familiei Apogonidae.

Este un peste popular in comertul cu pesti de acvariu si face parte din putinii pesti care au fost reprodusi cu regularitate in captivitate.

Avand in vedere ca in continuare se captureaza din mediul natural acesti pesti sunt in pericol de disparitie.

Din pacate acest tip de pesti este endemic insulelor Banggai din Indonezia. Intreaga populatie este limitata geografic la aproximativ 5000 km patrati.

Hrana Banggai Cardinalfish

Se pot hrani cu Artemia, larve de Chironomus, carne proaspata de peste, creveti tocati si alte tipuri de hrana de origine animala.

In natura cand vine vorba de mancare este un peste oportunist. Hrana sa include plancton, organisme bentonice s.a.

Caracteristici si descriere Banggai Cardinalfish

Sunt pesti usor de intretinuti si se recomanda incepatorilor insa ei pot deveni teritoriali si agresivi si se recomanda sa fie tinuti doar in perechi.

Specia creste pana la 8cm lungime si este usor diferentiata fata de celelalte specii cardinal datorita inotatoarei dorsale, a cozii in forma de furculita si a celor trei dungi negre.

Masculul se diferentiaza de femela datorita cavitatii bucale mai mari care poate fi observata doar cand aceasta este in uz, adica deschisa.

In habitatul sau natural este un peste diurn care formeaza grupuri de aproximativ 9 indivizi in ape cu adancimi de 1.5 pana la 2.5m adancime.

Reproducere Banggai Cardinalfish

Sunt foarte similari insa masculul are capul mai ascutit si inotatoarea adipoasa este mai proeminenta iar femela are capul mai rotunjit si inotatoarea adipoasa este mai mica.

Acesti pesti tropicali de apa sarata sunt unii dintre cei mai usor de imperecheat. Daca doriti sa inmultiti pestii cardinali este bine sa luati mai multi si sa sperati ca doi vor fi pereche.

Daca conditiile de viata si hrana sunt corespunzatoare acestia se vor imperechea. Daca pestii s-au imperecheat veti constata ca masculul nu mai manca.

Aceasta se intampla pentru ca isi tine puii in gura si ii ingrijeste pana la varsta de 20 de zile, cand ii elibereaza in acvariu. Din acest moment se pot separa si puii se pot creste artificial cu nalupi de Artemia si hrana fina pentru pui.

Perechile se formeaza cu doua saptamani inainte de depunerea icrelor. Femela este cea care il curteaza pe mascul. Femela este cea care influenteaza fecundatia si marimea icrelor, iar marimea masculului este cea care influenteaza cantitatea de icre pe care perechea o poate produce.

De obicei imperecherea are loc intre indivizi de aceeasi marime si masculul poate sa care toate icrele pe care femela le produce.

Dupa cum am spus curtarea este initiata de catre femela. Aceasta are avantajul de a-si alege partenerul. Dupa stabilirea partenerului femela face cateva miscari de surprindere a partenerului prin spate timp in care acesta ramane complet nemiscat.

Dupa incepe copulatia care poate dura de la cateva ore pana la 2-3 zile. Daca in acest timp o alta femela se apropie aceasta este atacata imediat pana se indeparteaza. S-a observat ca in cazul in care se apropie un alt mascul acesta ii va proteja pe cei doi.

In aceasta perioada de imperechere daca femela nu este multumita ea va pleca periodic sau permanent la un alt mascul.

In captivitate Banggai Cardinalfish este foarte popular printre cescatorii de pesti de acvariu. El in loc sa fie inmultit, datorita faptului ca in multirea lui nu este dificila si este pe cale de disparitie, este cules din mediul natural si vandut catre cescatori.

Prima data a aparut in comertul international in anii 1995, iar dupa anul 2000 se vindeau intre 500.000 si 1.000.000 de exemplare anual, fapt care a dus aceasta specie in pragul disparitiei.

Temperatura apei trebuie sa fie de 23 – 26 gr celsius. Ph-ul 8.0 – 8.3.

Poze Banggai Cardinalfish