Caras Coada de voal

Caras Coada De Voal

Origine

Carasul cu coada de voal, sau veiltail golfish cum este cunoscut in literatura straina, este un peste frumos si foarte gratios, lucru care nu este o noutate printre detinatorii unor astfel de exemplare si printre crescatori.

Se crede ca pestele cu coada de voal a fost importat in SUA in anul 1893 din Japonia. In anul 1920 s-a numit Pestisorul de aur cu coada de voal din Philadelphia.

Pentru o dezvoltare corecta si completa, pe langa hrana, acest peste se simte cel mai bine in iazuri, dar majoritatea detinatorilor si crescatorilor il tin in acvarii.

Hrana Caras Coada de voal

Una dintre cele mai mari probleme pe care le ridici ingrijirea carasilor este faptul ca fac foarte multi mizerie, ceea ce poate determina cresterea concentratiei de amoniac din acvariu.

Carasii ar manca in permanenta dar stomacul lor este mult mai mic decat pofta pe care o au, pentru ei se potriveste foarte bine z icala: ochi-s doi si gura-i una.

De aceea incearca sa le dai atata mancare cat au nevoie de fapt. Fa-le o portie, dar este de preferat sa-i hranesti de mai multe ori pe zi din aceasta portie. Mancarea fulgi speciala pentru carasi este o dieta de baza suficienta.

Dar ar fi bine sa o suplimentezi cu spanac sau salata fiarta si cu mancare vie cum ar fi crustacee, artemia sau viermi tubifex. De subliniat: sa le dai cantitati mici la fiecare masa. Datorita faptului ca produc atatea resturi, fii foarte atent la calitatea apei. Daca apa din bazin devine tulbure, va trebui sa schimbi un sfert sau mai mult din cantitatea de apa din acvariu, o astfel de schimbare trebuie facuta saptamanal.

Da-le hrana mai putina. Daca sunt hraniti cu comprimate plutitoare pentru carasi, trebuie avut grija ca acestea sa fie inmuiate in apa pentru a se umfla. Altfel pestii le vor inghiti uscate si comprimatele se vor umfla in stomacul lor. Burta pestilor se va umple cu aer determinand aparitia bolii vezicii inotatoare si pestii vor pluti fie pe o parte, fie cu burta in sus.

Carasii vor invata repede ca tu esti cel care ii hraneste si vor veni la geamul acvariului atunci cand intri in camera. Sunt inotatori rapizi si este o placere sa-i privesti.

Caracteristici Caras Coada de voal

Pentru doi carasi este nevoie de cel putin 75 de litri de apa. Acest acvariu ar putea parea prea mare atunci cand pestii sunt mici, dar ei cresc repede. Apa trebuie sa fie fara clor. Pentru aceasta, cel mai bine ar fi sa iti cumperi un declorinator chimic pe care il poti procura din orice magazin de specialitate.

Este necesar si un bun sistem de filtrare care sa filtreze apa si din punct de vedere mecanic si din punct de vedere biologic si, de asemenea, se recomanda o pompa de aer pentru a ajuta apa sa circule.

Incalzitorul nu este necesar daca temperatura din camera ramane intre limitele de 18-24 de grade Celsius. Acesti pesti pot suporta si apa rece, atata timp cat temperatura apei nu se schimba brusc intr-o perioada de timp foarte scurta.

Daca ai pus si pietre in acvariu, ceea ce nu este neaparat necesar trebuie sa ai grija sa cureti resturile cazute printre pietre. Pentru asta poti folosi un aspirator bransat la o pompa de aer.

Standarul spune ca un peste sanatos are cel putin 5.5cm si marimea cozii are cel putin 3/4 din lungimea corpului. Are o singura aripioara dorsala, restul fiind perechi. Un exemplar sanatos trebuie sa fie vioi, sa tina coada normal, nu pleostita ca si cum ar fi plictisit.

Reproducere Caras Coada de voal

Reproducerea carasului Coada de voal este similara cu cea a carasului auriu.

Desi considerata foarte usoara, reproducerea carasului auriu prezinta totusi un inconvenient: dificultatea cu care diferentiem sexele pestilor. Reproducerea este similara pentru toate varietatile de carasi.

Primul pas pentru o reproducere de succes este sa va asigurati ca detineti cel putin o pereche reproducatoare viabila, desi ideal este sa aveti 2 masculi pentru fiecare femela. Carasii aurii isi ating maturitatea sexuala abia la varsta de 1 an, iar dimorfismul sexual este inexistent la pestii mai mici de 8cm. Femelele au la maturitate abdomenul vizibil mai umflat decat al masculilor.

Masculii dezvolta in perioada de reproducere mici tuberculi albi pe branhii si pe aripioarele pectorale. Unele femele vor dezvolta si ele astfel de tuberculi, insa niciodata atat de multi ca masculii. Este ideal sa hraniti pestii cu o hrana variata si in cantitate suficienta, pentru a va asigura ca veti beneficia de descendenti viabili si sanatosi.

De asemenea, pentru a stimula activitatea reproducatoare, hraniti pestii cu hrana vie (vreme de 2 luni inainte de reproducere), mentineti apa din acvariu curata si bine oxigenata, la o temperatura de 20grC. Daca aveti posibilitatea, este foarte bine sa tineti separati femelele de masculi pana in sezonul de imperechere (primavara), aceasta procedura favorizeaza reproducerea.

Acvariul de reproducere trebuie sa fie de minim 100l (in functie de cate perechi reproducatoare veti folosi), umplut cu apa cu inaltime maxima de 30-40cm pentru ca icrele sa fie depuse rapid. Apa invechita si bine filtrata anterior trebuie sa fie amestecata cu apa din acvariul reproducatorilor. Daca este cazul, folositi un mic incalzitor pentru a mentine temperatura apei la 20grC si un filtru reglat pe debitul cel mai scazut.

Filtrul nu trebuie sa creeze curenti de aer intrucat alevinii sunt foarte sensibili. Este indicat sa adaugati si cateva grupuri de plante cu frunze dense (Cabomba, Elodea), acestea vor oferi femelei posibilitatea sa se refugieze de mascul.

Pe fundul acvariului, la circa 3cm inaltime, va trebui sa asezati o rama cu plasa care sa intre fix in acvariu (fara a lasa spatii pe unde pestii sa isi poata introduce capetele sau corpurile). Rama trebuie sa fie confectionata din inox sau sarma de alama, iar plasa trebuie sa aiba ochiurile de circa 4-5mm.

Plasa va lasa icrele sa treaca si sa se aseze pe fundul acvariului, impiedicand astfel parintii sa le manance. Puteti folosi si un mop de nailon, special conceput, pe care icrele se vor lipi. Parintii vor manca imediat icrele daca acestea nu sunt protejate, de aceea sunt necesare plasa sau mopul de nailon.

Acvariul va trebui pozitionat ideal in asa fel incat primele raze ale soarelui de la rasarit sa cada pe el.

Daca observati ca masculul alearga femela si o impunge cu botul in abdomen, inseamna ca este momentul sa va pregatiti de reproducere. Ideal este sa folositi mai multi pesti, de regula respectand proportia de o femela la doi masculi. Pestii trebuie introdusi de seara in acvariul de reproducere. Carasii aurii incep depunerea icrelor dimineata foarte devreme.

Astfel, masculul va “alerga” frenetic femela in jurul plantelor pana o va epuiza, moment in care femela va depune icrele ce vor fi fecundate imediat cu laptii masculului. Daca pestii nu au depus icre ii mai puteti lasa in acvariu pana a doua zi pentru a le mai acorda posibilitatea de a depune. O femela poate produce de la cateva sute pana la circa 1000 de icre.

Icrele carasilor aurii sunt lipicioase si vor adera imediat de plante, de mopul de nailon sau de fundul acvariului. Ele au aspectul unor mici sfere transparente sau aramii, cu diametre de circa 3mm si pot fi greu observabile pe fundul acvariului. Daca femela a depus icre ea va avea abdomenul mult mai subtiat. Dupa depunerea icrelor retrageti imediat parintii din acvariul de reproducere.

Dupa 48-72 de ore de la depunere din icre vor iesi larvele care se vor prinde de plante si de geamul acvariului si vor ramane acolo vreme de 1-4 zile. Cand alevinii vor incepe sa inoate liber vor trebui hraniti (niciodata inainte!) cu naupli de Artemia, microviermi sau galbenus de ou fiert tare.

Daca folositi galbenus de ou, nu il oferiti in cantitati mari pentru ca altereaza foarte usor apa. Hraniti-I de circa 4 ori pe zi. In tot acest timp va trebui sa mentineti acvariul foarte curat, sa indepartati resturile ramase in urma parintilor si sa mentineti temperatura la valori de 21-22grC.

Este bine sa indepartati cu ajutorul unei pipete icrele sterile sau putrezite pentru a nu infecta si icrele sanatoase. Icrele compromise arata fie ca niste sfere alburii, cetoase fie ca niste sfere negre. Puteti adauga in apa cateva picaturi de albastru de metilen, pentru a evita dezvoltarea ciupercilor. Filtrul trebuie mentinut la debit foarte scazut.

Dupa circa 2 saptamani alevinii vor incepe sa arate a pesti. Dupa 4 saptamani incepeti sa schimbati circa 10% din apa din acvariu. La circa 1 luna dupa ce inoata liber alevinii vor putea fi hraniti cu fulgi fini, iar dupa circa 3 luni (cand vor masura circa 3-4cm lungime) vor incepe sa-si schimbe coloritul. Totusi, poate dura chiar si mai mult de 1 an pana cand carasii sa-si dezvolte coloritul final.

Poze Caras Coada de voal

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii