Origine
Cory este original din Brazilia mai precis din lunca inundabila a fluviului La Plata. Este un peste nepretentios care face parte din familia Callichthyidae. Ajunge in Europa in anul 1893.
In habitatul lor natural Cory inoata in bancuri de zeci de indivizi si este bine ca aceste conditii sa fie reproduse in acvariul in care vor creste. Ei pot fi crescuti impreuna cu alti pesti pasnici cum ar fi cei din familia Charachidae, Poecilidae, etc dar nu trebuie sa fie pusi in acelasi acvariu cu pesti mari sau agresivi.
Daca sunt in numar mic, ei sunt timizi si se sperie usor, lipsindu-le sentimentul de siguranta pe care li-l da apartenenta la un grup mai mare si nu veti avea ocazia sa le observati comportamentul comic pe care il au in grup.
O regula simpla ar fi aceea ca acesti pesti se simt bine cand se afla in grupuri de cel putin 6-7.
Hrana Cory argintiu
Cory accepta o gama larga de hrana vie, inghetata, sau conservata. Ca hrana vie se pot folosi Tubifex, Artemia salina, chiar si rame.
Este bine sa le suplimentati dieta cu fulgi si pelete cu extrase vegetale procurate din comert.
Aspect Cory argintiu
Creste pana la o marime de 7-8 cm femela si de 4,5-5 cm masculul. In afara de marime masculul este si mult mai suplu decat femela si are innotatoarea ventrala mai ascutita.
Are botul inclinat in jos, cu mustati. Acest lucru ii tradeaza obiceiul de ca scurma nisipul. Este un peste vioi, foarte jucaus, mai ales la exemplarele de varsta mica.
Are tendiinta de a sarii din acvariu de accea este necesar ca acest acvariu sa fie acoperit cu un geam de sticla. Dupa unii autori el ajunge la o varsta de 20 – 24 ani, iar dupa altii nu depaseste 10 ani. Este un peste foarte rezistent la boli.
Nu se poate mentine la diferite nivele ale apei si din acest motiv in momentul in care nu mai innoata se scufunda.
Caracteristici Cory argintiu
Acesti pesti este de preferat sa fie pusi intr-un acvariu cu substrat de culoare inchisa format din pietris fin sau nisip grosier pentru a le proteja mustatile.
Acvariul sa fie putin adanc deoarece pestii vor veni uneori la suprafata spre a lua o inghititura de aer. Plantele trebuie sa fie in numar mare spre a crea locuri in care pestii se pot ascunde.
Se pot folosi plante cu radacina cum sunt Vallisneria, Elodea, Cabomba. Acvariul se poate decora cu lemne, pietre netede dar in centru trebuie lasat loc liber pentru inot.
In salbaticie
Caracteristic acestei subfamilii de somn este ca intotdeauna inoata in grupuri, formate de multe ori din cateva zeci de exemplare. Uneori, acestia pot fi gasiti in compania altor pesti, in functie de adancime si de perioada anului.
Se recomanda un acvariu cu un substrat intunecat si moale, de preferat cu pietris fin sau nisip, pentru ca pestii sa nu-si raneasca mustatile. Acesti pesti sunt potriviti pentru orice tip de acvariu si pentru fiecare acvarist. Sunt foarte activi in timpul zilei.
Reproducere Cory argintiu
O femela depune in jur de 150 de icre, tari ce sunt foarte aderente pe suprafata pe care au fost fixate.
Un alt comportament interesant al acestei specii de pestii este reprezentat de faptul ca femela, atunci cand masculii sunt insuficienti sau necorespunzatori, ii prinde si ii suge de lapti fertilizandu-si singura icrele.
Larvele eclozeaza dupa 6 zile la o temperatura de 22 grade Celsius si dupa 11-12 zile la o temperatura de 18-20 grade.
Comentarii