Origine
Carasul auriu Pearlscale sau chinshurin cum este el numit in Japoneza este un peste aproape sferic care se aseamana cu Carasul cu coada de voal.
Este cunoscut si sub numele de ping-pong pearlscale. Este o specie relativ noua, fiind cunoscuta de la sfarsitul anilor 1800 si inceputul anilor 1900.
Hrana Carasul auriu Pearlscale
Forma carasului pearlscale face ca organele interne sa fie „aglomerate” datorita corpului compact. Hranirea excesiva trebuie evitata cat de mult posibil pentru ca poate afecta sanatatea pestelui sau chiar viata.
Este un peste mancacios asa ca va primi cu placere majoritatea tipurilor de mancare.
Caracteristici Carasul auriu Pearlscale
Caracteristic acestui peste sunt solzii grosi de forma rotunda cu aspect perlat. Corpul este rotund similar unei mingii de golf. Poate ajunge la lungimea de 8 cm si in conditii bune creste la fel de mare ca o portocala. Ca si coloristica este bine de stiut ca pot fi intalniti in orice varietate de culori.
Datorita formei corpului si a faptului ca este o specie relativ noua de peste este predispusa la tulburari ale organismului care pot duce la incapacitatea de a-si mentine pozitia normala in apa.
Acest lucru se intampla datorita procesului de reproducere selectiva a carasilor pentru a se obtine noi specii si forme ale corpului, cum este cea a carasului auriu pearlscale.
Pearlscale este foarte sensibil la temperaturi scazute ale apei. Temperaturile foarte scazute sub 13gr. C ii afecteaza sanatatea. De asemenea sunt sensibili daca variaza ph-ul apei. Nu trebuie expusi pentru mult timp la o apa acida sau un mediu alcalin.
Cateva din caracteristicile standard ale pestelui pearlscale:
– Solzii sa fie rotunzi si usor bombati
– Inotatoarea dorsala sa fie singura, toate celelalte inotatoare fiind perechi
– Extremitatile aripioarelor sa aiba aspect usor rotunjite.
– Pestele trebuie sa fie vioi, sanatos si culorile sa fie vii.
Acvariul in care este tinut nu trebuie sa aiba pietre sau decor ascutit pentru ca pestele sa nu se raneasca. Exista si variatii ale carasului pearlscale: Crowned Pearlscales (also called „High-head” or „Hamanishiki”)
Pentru a proteja si da rezistenta solzilor este bine sa le oferiti calciu din cand in cand.
Reproducere Carasul auriu Pearlscale
Reproducerea carasului pearlscale este aproape la fel ca reproducerea oricarui caras auriu. Unii crescatori spun ca atat femela cat uneori si masculul pot ramane fara o parte din solzi in timpul reproducerii.
Tine masculul separat de femela pana cand sunt gata de imperechere. Imperecherea poate avea loc in acelasi acvariu cu alti pestei sau intr-un acvatiu separat de preferinta de minim 70 listri.
In salbaticie perioada de imperechere incepe primavara odata cu incalzirea apei. O temperatura a apei mai ridicata va stimula conditiile de imperechere pentru carasul pearlscale.
Fi atent la comportamentul pestilor. Cand vine timpul imperecherii masculul va alerga femela in acvariu mai multe ore pana reuseste sa isi „frece” burte de cea a femelei. In aceasta perioada va depune ouale. O femela poate depune 2000 de oua la o gestatie.
Scoateti masculul si femela din apa dupa ce ouale au fost depuse. Daca aveti pesti adulti in acvariu acestia vor manca ouale. In mod normal oualele vor ecloza dupa aproximativ o saptamana.
Comentarii