Origine
Pestele spada (Xiphias gladius) este un rapitor feroce, care se recunoaste dupa pielea fina, lipsita de solzi, inotatoarea codala in forma de semiluna si dupa maxilarul prelungit ca o spada.
Poate atinge 6 m lungime si o greutate de peste 800 kg. Numele lui provine din limba greaca si latina (peste si spada).
Pestii vietuiesc in apele tropicale cu clima temperata din oceanele Atlantic, Pacific si Indian, unde pot fi gasiti la suprafata la adancimi de 550m. Pestele spada comun atinge lungimi de 3m.
Lungimea maxima inregistrata este de peste 4,5m si greutatea de 650 kg.
Pestele spada face parte din familia Xiphiidae. Asociatia Internationala a Pescarilor (International Game Fish Assotiation’s) detin cea mai mare captura de 536kg, un exemplar scos din apa in Chile in anul 1953.
Femelele sunt mai mari decat masculii, iar speciile de peste spada din oceanul Pacific sunt mai mari decat cele din oceanul Atlantic sau marea Mediteraneana.
Hrana Pestele spada
Pestii spada sunt animale pradatoare. Majoritatea hranei pe care o consuma este formata din pesti, calamari si cefalopode.
Isi folosesc „sabia” pentru a imparti in bucati mai mici prada mare, in timp ce prada mai mica este inghitita intreaga.
Inamicii pestelui sabie este in priml rand si evident.. OMUL. Inamicii naturali sunt balena ucigasa, si alti cativa pesti (Makaira nigricans, Makaira indica, Istiophorus albicans, Thunnus albacares, Coryphaena hippurus). Tinerii sunt vanati si mancati de rechini.
Se hraneste in fiecare zi, cel mai mult pe inserat. Ziua poate fi intalnit la adancimi de 550m in cautarea bancurilor de pesti.
Adultii se hranesc cu macrou, baracude, merluciu, hering, dar si calamar si crustacee. Mai consuma si alti pesti (gadids, scombrids, butterfish, etc).
Aspect Pestele spada
Ca si pestele fierastrau, si pestele spada a fost denumit dupa alungirea nasului. „Sabia” lui este mai lunga decat majoritatea, daca nu toate „sabiile” speciilor de pesti acvatici. Pestele spada nu are dinti. Pana atinge lungimea de 1m puietul are o dunga laterala care dispare treptat.
Tot pana atunci nu se foloseste de „spada” ca sa manance. Probabil nu are dexteritatea dezvoltata sau este moale, fragila si se poate rupe.
Ajung la o lungime de 4-5m si o greutate maxima de 650 kg. Femelele sunt, de obicei, mai mari decat masculii. Au 2 aripioare dorsale, una mai mare urmata de una mai mica.
Tot doua aripioare au si pe burta dispuse la fel, cea mare urmata de una mica. Pestele spada este deschis la culoare pe burta, iar treptat spre aripa dorsala se inchide la culoare. Daca ne uitam de sus o sa vedem un peste de coloare maro-inchis spre negru.
Comportament Pestele spada
Adultii pot atinge viteze de pana la 100 km/h si, prin urmare, se deplaseaza pe distante lungi. Pestii spada sunt animale ectoderme.
Ca si alte specii de rechin au niste organe speciale care le asigura incalzirea ochilor si a creierului.
Din cele peste 25.000 de specii de animale numai 22 sunt cunoscute care sa aiba aceasta abilitatea de a-si incalzi ochii si creierul.
Caldura le imbunatateste vederea si pe cale de consecinta si abilitatea de a prinde peste. S-au vazut si in ape cu temperaturi de 10-15 grade si la adancimi de 2878m.
Din fericire pestele spada nu este pe lista animalelor pe cale de disparitie. Se pare ca s-a adaptat foarte bine la vremurile noastre si se pare ca la maturitate in afara de om are foarte putini pradatori.
Secolul trecut populatia de peste spada a inceput sa scada si in urma campaniei „Dati-i pestelui spada o pauza” (Give Swordfish a brake), incheiata cu succes, numarul exemplarelor s-a stabilizat din nou.
Reproducere Pestele spada
Sezonul de reproducere a pestelui – spada este in timpul lunilor de vara si are loc la temperaturi de aproximativ 24gr C. Femelele, datorita fertilitatii lor ridicate, transporta pana la 50 de milioane de oua.
Acestea inoata in apropierea coastei, la fel ca si larvele lor care preiau mai tarziu caracteristicile parintilor.
Femelele vin in ape cu temperaturi de peste 20 grade ale Atlanticului de sud. Femelele adulte mai mari pot cara mai multe oua.
Pot avea de la 1 milion de oua pana la 29 de milioane, cat s-a inregistrat cel mai mult. Ouale au 1.6 – 1.8mm diametrul, iar dupa doua zile de la depunere incepe dezvoltarea embrionara. Spada este evidenta cand larva ajunge la lungimea de 1cm.
Poze Pestele spada
Stiati ca ..
- In antichitate navigatorii se temeau de spestele spada.
Comentarii