Scrumbia de dunare

Scrumbia peste

Origine

Scrumbia este un peste pelagic care traieste in bancuri in mare in apropiere de tarmuri. Arealul de raspandire al scrumbiilor sunt apele de coasta din America de Nord, Marea Nordului, Marea Mediterana si Marea Neagra.

Scrumbia de dunare face parte din supraclasa pestilor ososi Osteichthyes, clasa Actinopterygii, supraordinul Claupeomorpha, familia Cleupeidae, genul alosa.

Este raspandita si comuna, in lungul litoralului romanesc primavara si toamna. Se pescuieste primavara pe fluviu cu setci fixe si in deriva.

Hrana Scrumbia

Scrumbiile se hranesc cu plancton si puietul altor pesti ca heringii.

Se mai hraneste cu guvizi, staveizi, hamsii, aterne, uve si crustacei marini, miside, gamaride, creveti.

Caracteristici Scrumbia

Scrumbia de dunare are o lungime de aproximativ 30-50 cm si la varsta de 7-8 ani are 1 kg. Scrumbia de dunare are lungimea botului mai mare decat diametrul ochiului. Pleoapa adipoasa este foarte bine dezvoltata la scrumbia de sunare. Gura o are cu dinti dezvoltati pe falci, limba si vomer. Dorsal are culoarea verde-albastru, avand flancuri argintii cu luciu viu; si o pata postoperculara slab marcata.

Pescuitul scrumbiei de dunare

Spre sfarsitul lunii martie, o mare parte a bancurilor de scrumbie se pregatesc de migrare pe Dunare, strangandu-se la gurile de varsare in mare, hotarate sa dribleze plasele si setcile intinse de vesnicii braconieri de-a lungul fluviului.

Migratia scrumbiei creeaza in orasele pe unde trece Dunarea adevarate sarbatori, unde bineinteles ca scrumbia la gratar, vinul si berea rece au rolul principal.

Scrumbiile isi continua eternul drum catre amonte si se opresc in zona Portile de Fier 2, unde colosul de beton si fier ce taie Dunarea in doua le obtureaza migratia milenara.

Prea putine reusesc sa se strecoare alaturi de vapoare in ecluze si astfel sa depaseasca barajul si sa ajunga mai in amonte. Inainte de construirea hidrocentralelor, scrumbia ajungea pana la cataractele de la Cazane, unde isi incheiau misiunea.

Am observat ca majoritatea pescarilor sportivi, atunci cand pescuiesc scrumbie, folosesc taparina. Aceasta montura se compune dintr-un fir principal, cu o lungime cuprinsa intre 1.5 si 2 metri, din monofilament cu diametrul 0.25 sau 0.3 si mai multe carlige legate de acesta, cu fir scurt 5-8 cm la distante de 15 cm.

Uzual se folosesc mai mult de 5 carlige, pana la 15. La ambele capete ale firului principal se pot lega agrafe sau varteje, pentru fixarea plumbului si pentru atasarea ei pe linie. Carligele folosite sunt cele cu ochet, nr. 4-5, pe care se matiseaza cate o pana alba de rata sau una colorata de cocos.

Plumbul folosit va fi de forma cilindrica sau picatura, cu greutate variabila in functie de puterea lansetei, intre 50 si 80 gr. Grosimea firelor este pur orientativa, dvs. puteti folosi fire mai groase sau mai subtiri.

Pescuitul la taparina este si cel mai la indemana in capturarea scrumbiei, fiind o tehnica ce nu necesita mari calitati de pescar. Lansari lungi, urmate de un moment de asteptare pana se „aseaza” linia, apoi recuperare lenta cu pompaje scurte.

Lanseta trebuie sa fie de clasa medie/mare atat ca putere cat si ca lungime. O portanta de 50-100 g si o lungime de 3.00-3,50 m sunt ideale. Folosirea firului textil la scrumbie nu este indicat.

Alegerea culorii penelor de pe taparina se face in functie de factorii locali, transparenta apei are un rol foarte important. Se mai poate pescui si la twistere mici (3cm) si chiar la oscilante si rotative de mici dimensiuni. Am mai observat ca exemplarele mari prefera rotativa in detrimentul taparinei.

Un real avantaj este pescuitul din barca deoarece prezentarea nalucilor sau a taparinei se face perfect, fara mari eforturi. Un alt plus in utilizarea barcii este si faptul ca sunt reduse pierderile de taparine, lucru important in desfasurarea partidei de pescuit.

Reproducere Scrumbia

La varsta de 3-4 ani (uneori 2 ani) scrumbiile ating maturitatea sexuala.

Reproducerea maxima are loc in cursul lunii mai si inceputul lui iunie si se poate prelungi, in functie de temperatura, uneori pana in luna iulie.

Icrele scrumbiilor ca si larvele sunt pelagice.

Puii de scrumbie sunt adusi de curentul fluviului catre guri, unde formeaza aglomerari compacte si raman aici sa creasca si sa se ingrase, toata vara si inceputul toamnei.

Adultii se intorc in mare in carduri mici, razlete, sau in exemplare izolate.

Poze Scrumbia

Stiati ca ..
  • Se prinde si cind urca pe Dunare.
  • Este cel mai gras peste din lume, la nivelul ei de marime.
  • Nu are vezica inotatoare.