Pisica Persana

pisica Persana
  • Origine: Persia (Iran)
  • Obtinere: Incrucisare
  • Greutate: 3.5 – 5.5 kg
  • Culori: Toate culorile
  • Blana: lunga
  • Temperament: afectuoasa, sociabila, discreta
  • Sanatate: deformarea muscaturii, deficiente respiratorii, lacrimare
  • Pui: 3 – 5 pui
  • Media de varsta: 10 – 15 ani
  • Alte nume: Pisica Persana, Persian cat, Doll Face Persian, Classic Persian, Old Fashioned Persian, Long-nosed Persian, Old-style Longhair, Traditional Longhair, Original Longhair, Shiraz, Shirazi.
  • Pret: 300$ – 800$

Origine

Geneza acestei rase de pisici nu este pe deplin edificata. In timp ce multi sunt inclinati sa spuna ca pisica persana este originara din Persia ( actualul Iran), Turcia si celelalte tari din jur, altii spun ca ar proveni din vechiul Egipt.

In Europa au fost aduse se pare in timpul Marii Cruciade din 1300, dar s-au gasit dovezi precum ca scriitorul Italian Pietro della Volle a adus o pereche din aceasta rasa.

De aici multi au dorit sa aiba in casa lor pe post de animal de companie o pisica persana.

Din pacate oricat de mult am incerca sa gasim cele mai bune referinte istorice adevaratele origini si istoria pisicii persane au fost acoperite de nisipurile timpului.

Citeste si despre… Alimentatia pisicii

Aspect Pisica Persana

Sub aparentele de animal greoi si gras, date de blana stufoasa, cu fir lung, se ascunde o pisica compacta, al carei corp trebuie sa fie si puternic, solid, dar si suplu, in acelasi timp.

Musculatura persanei ideale este puternica si bine dezvoltata iar osatura este robusta si bine proportionata. Spatele este scurt si drept iar coada, purtata mai jos decat in cazul altor rase de pisici, dar necurbata, trebuie se fie relativ scurta, in perfecta armonie cu restul corpului.

Pieptul trebuie sa fie larg dar nu exagerat de masiv iar picioarele, terminate cu pernite rotunde si compacte, trebuie sa fie drepte.

Blana persanei este deasa, stufoasa si cu fire lungi, este alcatuita din doua straturi; stratul de „sub-par”, care este foarte des, determina stratul de par superior sa stea „infoiat”, in special in zona gatului, ca un guler, continuat pe piept si intre picioarele din fata.

Intretinerea blanii persanei este laborioasa, datorita tendintei firelor de a se incalci si de a se „impasli” – daca intentionezi sa achizitionezi o persanat trebuie sa iei in calcul faptul ca necesita ingrijirea zilnica a parului.

Daca parul nu este ingrijit corespunzator si se inclaceste, sub fiecare nod pot aparea leziuni ale pielii, neplacute atat pentru pisica, cat si din punctul de vedere al tratamentului pe care il necesita. Capul persanei este rotund si scurt, cu osatura larga, masiv; craniul este lat iar din profil, se observa alinierea perfecta dintre intre frunte, nas si barbie.

De foarte multe ori, din pricina acestei particularitati, pisica pare „suparata” – o persana ideala, intrunind totusi acest deziderat, ar trebui sa aiba o expresie placuta a fetei.

Falcile puternice se inchid intr-o muscatura corecta iar gatul sustine, prin latime si o musculatura bine dezvoltata, capul masiv al persanei – este scurt, gros si puternic.

Urechile persanei sunt mici, triunghiulare, usor curbate, plasate mai jos decat la majoritatea raslor de pisici, si nu ies prea mult din conturul rotunjit al capului. Ochii, in ton cu culoarea blanii, sunt mari, expresivi, larg deschisi si rotunzi, plasati la distanta unul fata de celalalt.

Comportament Pisica Persana

Persana, cu sarmul si frumusetea ei de neintrecut, este considerata „aristocrata” pisicilor.

Calma si calculata, Persana este perfect satisfacuta de viata de apartament. Sociabila, pasnica, niciodata agresiva, dulce si afectuoasa, ea manifesta un atasament deosebit fata de stapan.

Se intelege perfect cu copiii si cu cainii. Fata de straini se arata distanta. Miauna discret si destul de rar. Atinge maturitatea in jurul varstei de 16 – 18 luni, iar perioada de pubertate dureaza 4 – 6 luni. Nu este zvapaiata din fire, sufocanta, ci mai degraba precauta in relatiile cu oamenii.

Pentru cresterea ei este nevoie de timp, de rabdare si de capacitatea de pastrare a calmului. Animalul bine educat, in special motanul, este fermecator si devine o companie placuta. Nu este framantat de curiozitatea caracteristica altor rase, nu doreste sa destrame si nici sa cerceteze totul.

Particularitati Pisica Persana

Aceste pisici necesita o ingrijire speciala, inca din faza de pui, intretinerea blanii fiind o activitate complicata. Altfel, blana Persanei va deveni incalcita si ii va provoca animalului o stare de discomfort.

Perierea trebuie sa dureze cel putin 15 minute si se face in sens invers cresterii firelor de par, avand ca scop indepartarea firelor moarte, a prafului si a nodurilor.

Coada, labutele si abdomenul sunt zone foarte sensibile, asa ca trebuie sa le tratati cu delicatete. Baia nu reprezinta o probleme pentru pisicile Persane si este bine sa le faceti una o data pe saptamana. Temperatura apei trebuie sa fie potrivita.

Folositi un sampon special, evitand zona ochilor. Dupa spalare, stergeti blana foarte bine si uscati-o la temperatura camerei. Persanele naparlesc foarte tare.

Boli Pisica Persana

Anomaliile dintilor, deformarea muscaturii pot conduce la incapacitatea pisicii de a-si manca prada. Maxilarele unor exemplare puternic selective nu se inchid normal si varful limbii le atarna din gura.

O alta anomalie neplacuta, frecventa la pisicile Persane, este lacrimarea ochilor. Canalele lacrimale sunt scurte si foarte curbate, incat lacrimile nu curg pe cale naturala.

Daca ochii pisicii nu sunt tratati cu grija, pot aparea in jurul lor ulceratii inestetice. In cazuri grave, botul pisicii se deformeaza in asa masura, incat pot aparea deficiente respiratorii.

Aproximativ 38 – 40% dintre pisicile Persane sufera de PKD (rinichi polichistic), o boala de natura genetica. Lungimea excesiva a blanii determina la Persane o sensibilitate deosebita a pielii, precum si hipersecretii seboreice sau eczeme.

Poze Pisica Persana

Felise Pisica Persana

in curand..

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii