- Origine: Tailanda
- Obtinere: Naturala
- Greutate: 4 – 5.5 kg
- Culori: Maroniu, Ciocolta, Albastru, Liliac
- Blana: scurta
- Temperament: sociabile, inteligente, vorbarete
- Sanatate: in general sanatoasa
- Pui: 4 pui
- Media de varsta: 10 – 15 ani
- Alte nume: Pisica Siameza, Siamese cat, Meezer
- Pret: 300 – 1000 lei
Origine
Siameza era cunoscuta demult in Siam (noua Thailanda), fapt atestat de prezenta reprezentarilor destul de similare cu Siameza intr-un manuscris provenit din timpul Ayudhei, numele capitalei Siamului intre 1347-1767, manuscris ce se gaseste in muzeul din Bangkok si unde sunt descrise doua varietati de Siameza: una, Siameza regala (pisica regala a Siamului), supla, zvelta, cu extremitatile de un colorit mai inchis si restul de culoarea fildesului si alta varietate de culoarea ciocolatei, cu extremitatile de o tenta mai inchisa, similara Burmezei de astazi.
Aceste pisici erau considerate paznicii templelor, mandria Siamului si oricine ar fi indraznit sa fure sau sa faca contrabanda cu acestea era pedepsit cu moartea. Cunoscuta odinioara ca si pisica regala a Siamului frumoasa si fascinanta Siameza era prezenta doar la curtile regale si in templele Siamului.
Exista diferite povestioare cu privire la coada in forma de carlig a Siamezei, potrivit carora printesele isi insirau pe ele inelele, iar pisica isi facea coada carlig pentru a nu exista posibilitatea de a le pierde. Se spune ca strabismul, o alta caracteristica a primelor Siameze, se datora faptului ca aceste pisici erau paznici de nadejde ai templelor Siamului avand sarcina de a supraveghea obiectele de cult din acestea.
Pentru a-si indeplinii atributiile, pisica se incolacea in jurul vaselor pretioase si nu le scapa din ochi. Multe dintre exemplarele initiale prezentau strabism convergent si anomalii ale cozii, aspecte initial acceptate de standard, dar cu timpul excluse.
In 1793, exploratorul german Simion Pallas face referiri in consemnarile sale cu privire la Siameza. Nu se cunosc cu certitudine stramosii salbatici ai Siamezei, dar asa cum reflecta ii si numele, regiunea de origine este Siamul. Primele exemplare aparute in comparatie cu cele ce reprezinta rasa de astazi prezentau un aspect exterior mai rustic, mult apropiat de cel al tipului european, contrastul dintre coloritul extremitatilor si cel al restului corpului nefiind marcant, albastrul ochilor mai putin intens, capul mult rotunjit. Astfel, prin programele de selectie s-a reusit ameliorarea coloritului si aspectului blanii si accentuarea culorii albastre a ochilor.
Siamezele reusesc sa se faca cunoscute si ajung in Occident abia la sfarsitul secolului al XIX-lea. Primele exemplare au fost privite cu suspiciune datorita parului scurt, aspectului prea exotic pentru gustul european si a constitutiei prea fine.
Doi subiecti de origine necunoscuta au fost prezentati in 1871 intr-o expozitie la Crystal Palace, Londra, aparitie ce a dus la reactii variate in lumea iubitorilor de feline. In 1885, in alta expozitie sustinuta la Crystal Palace, Siameza era premiata cu titlul de cea mai frumoasa pisica dintre cele cu par scurt.
In 1890, primele exemplare de Siameza sunt importate in Statele Unite si Marea Britanie. In 1892 a fost stabilit primul standard pentru rasa Siameza de catre GCCF (Governing Council of the Cat Fancy), in Anglia. In 1914, Siamese Cat Society of America stabileste standardul rasei, fiind acceptat de catre CFA in 1927.
Citeste si despre… Alimentatia pisicii
Aspect Pisica Siameza
Standardul rasei moderne descrie un corp elegant, subtire, flexibil si cu muschi. Capul are o usoara forma de triunghi cu bot subtire. Ochii sunt albastri migdalati si oblici cu urechi mari pozitionate la baza capului.
Se spune ca pozitionarea urechilor ar trebui sa formeze un triunghi perfect cu varful nasului. Siamezele au blana de culoare alba pe corp si colorata la extremitati din cauza mutatiei in producerea de melanina care duce la albism partial.
Blana este colorata doar in partile reci ale corpului. Puii la nastere sunt albi, iar cu timp ce ajung la maturitate blana isi schimba culoarea. Petele caracteristice rasei apar dupa primle patru saptamani si pot avea culori precum brun, ciocolatiu, liliachiu sau albastru-cenusiu.
Pisicile originale sufereau de strabism care cu timpul a fost eliminat de inmultirea selectiva. El, strabismul, mai poate fi intalnit si astazi pe strazile tailandei.
Comportament Pisica Siameza
Siamezele sunt recunoscute pentru talentul lor de a comunica cu tovarasii lor umani. Daca va doriti sa aveti parte de liniste si pace cand va intoarceti istoviti de la servici, aceasta rasa s-ar putea sa nu fie o idee prea buna.
Mieunatul prelung al Siamezei poate fi un pic enervant pentru unii, dar crescatorii de Siameze apreciaza abilitatea rasei de a comunica. Siamezele sunt maiestre in manipularea afectiva a stapanului lor. Siamezele sunt sociabile si dependente de companionii lor umani.
Sunt inteligente si loiale, pretinzand atentie, afectiune si implicare activa in viata lor. Daca sunt lasate singure prea des, se intristeaza si isi pierd din vivacitatea caracteristica. Odata ce v-ati creat o relatie puternica cu acestea, puteti sa fiti sigur ca veti avea un companion iubitor si devotat pe viata.
Foarte energica, cu o capacitate mare de reactie, Siamezei ii place sa fie intotdeauna in centrul atentiei. Sociabila si afectuoasa, nu-i place sa stea singura. Se adapteaza foarte bine la viata de interior, creindu-si anumite tabieturi. Isi stabileste o relatie puternica cu unul dintre membrii familiei, pe care il va urmari necontenit, putand deveni posesiva si geloasa.
Este toleranta cu alte animalute de companie si cu copiii, atata timp cat simte ca ea este cea mai importanta. Aspecte particulare Siamezele au nevoie de o minima ingrijire. Blana lor este foarte scurta, deasa si aderenta la corp, fara substrat de puf. Piepatanul lor favorit este chiar mana dumneavoastra, care se mangaie bland corpul.
De asemenea, puteti utiliza o perie cu peri de cauciuc, astfel ca periindu-le o data pe saptamana le veti mentine blanita curata si lucioasa. Siameza este o pisica care naparleste moderat.
Particularitati Pisica Siameza
In prezent in cadrul rasei Siameza exista in total 42 de varietati de culoare, pe care le putem distinge fie dupa culoare sau combinatii de culoare, fie dupa desenele robei.
Cu toate ca exista mai multe varietati, se recunosc ca standarde complete doar 4 si anume: albastru, liliac, ciocolatiu si bej-roscat, din care au derivat toate celelalte.
Siamezele Seal-Point (Bej-roscat) – au o roba bej-maroniu deschis, cu extremitatile de culoarea ciocolatei cu lapte sau bej roscat, cu masca, urechile, labele si coada pigmentate in brun-inchis.Ochii sunt de un albastru nobil.
Siamezele Liliac Point (Liliachiu) – au o roba de culoare alba-albastruie, cu refleze roz.Masca este gri-pal cu reflexe rozalii.Botul si pernitele sunt de o nuanta liliachie-pal, spre culoarea lavandei.
Siamezele Chocolate-Point (Ciocolatii) – au roba ivoire (de culoarea fildesului) cu botul si pernitele de culoarea castanei, cu nuanta mai calda pe masca, urechi si coada.
Siamezele Blue-Point (Albastre) considerate „venerabile”, au culoarea robei de un alb-glasat, cu reflexe albastrui, asemanator cu cel al portelanurilor.
Boli Pisica Siameza
Siamezele sunt, in general, pisici sanatoase, dar, ca si in cazul altor rase pure, la unele linii au fost constatate anumite perdispozitii genetice. Unele Siameze sunt predispuse gingivitelor, amiloidozei (boala distrofica a ficatului) si cardiopatiilor.
Cu o alimentatie adecvata, miscare, ingrijire medical veterinara (vaccinari, deparazitari, controale periodice, etc.) si afectiune din partea stapanului, Siamezele vor fi longevive. Siamezele sunt tinta afectiunilor curente specifice felinelor in general, fara o frecventa crescuta a uneia dintre ele.
Masculii nu sunt feriti de sindromul urologic felin (formarea de pietricele la nivel renal sau vezical), motiv pentru care trebuie avuta o atentie sporita asupra alimentatiei si aparitiei eventualelor dificultati de urinare.
Dupa o anumita varsta, in functie si de individ, au tendinta de a depune tartru dentar, cu predilectie pe molari si carnasiere. Ideal este ca dupa varsta de 6-8 ani, chiar daca aveti un exemplar sanatos, sa-i faceti un control de rutina si cateva investigatii (ecografie, radiografie, analize de sange si urina) pentru a depista din timp eventualele sensibilitati si pentru a incerca remedierea acestora printr-o alimentatie corespunzatoare sau cu ajutorul unui tratament adecvat.
Speranta medie de viata a Siamezei este de 13-15 ani.
Poze Pisica Siameza
Felise Pisica Siameza
in curand..
Trust me, if you’re a fan of sexy moms, https://hotmilfsxxx.com/slut-wife/ is where you need to be. They’ve got tons of beautiful MILFs showing off in every way possible. We’re talking premium pics and unique galleries of MILFs that’ll leave you wanting more.
Milfene pa foto platina blond cougar elsker a fa sperma more than hele kroppen, samt de er ikke redde for a fa det hardt. I kan se deinem suge kuk samt svelge sperma som de far rett i halsen, og det er tonnevis av bilder och viser dem fa det skikkelig. Rigtig mange av dem liker ogsa a fa det bakfra, samt du vil se dem nyte hver eneste bevegelse. Det er rett og slett den beste plassen for de som elsker MILFs og modne kvinner.