- Origine: Tibet (China)
- Grupa: Working
- Greutate: Masculi: 45-73 kg Femele: 34-54 kg
- Inaltime: Masculi: 66-76 cm Femele: 61-71 cm
- Culori: negru, maro, crem, albastru
- Dresaj: mediu (ferm, consecvent)
- Ingrijire: trebuie periat des (zilnic)
- Temperament: protector, incapatanat, inteligent, curajos
- Sanatate: in general sanatos
- Pui: 5 – 12 pui
- Media de varsta: 15 – 18 ani
- Alte nume: Do-Khyi, Tsang-khyi, Tibetan Mastiff dog
Origine
Mastiff-ul Tibetan este de sute de ani un companion si un caine utilitar. Crescut pentru a fi pastor si paznic al turmelor de vaci si oi, precum si al familiei lui, Mastiff-ul Tibetan a fost initial creat fara a se tine cont de conformatia sa.
Nascut in Tibet, originile sale exacte sunt inca un mister, dar unii specialisti sunt de parere ca aceasta rasa provine din acelasi fond de baza din care isi trag originile si alti Mastiffi sau alti caini utilitari de talie mare si a contribuit la dezvoltarea multor rase de Mastiffi de astazi.
Venerat de catre tibetani pentru calitatile sale de excelent protector si pentru loialitatea sa, acest Mastiff nu era prea bine cunoscut in afara tarii sale natale. Inainte de inceputul secolului al XIX-lea, putinor persoane li se permitea sa intre pe teritoriul Tibetului.
Imediat ce granitele au fost deschise, rasa a fost exportata la jumatatea secolului al XIX-lea in Anglia, unde a fost reprodusa si perfectionata. Unul dintre exemplarele de Mastiff Tibetan exportate a fost daruit reginei Victoria a Angliei.
La jumatatea secolului al XX-lea, Mastiff-ul Tibetan si-a facut aparitia si in Statele Unite. In 1974 s-a fondat Asociatia Americana a Mastiff-ului Tibetan. Astazi, au mai ramas cateva exemplare pure de Mastiff Tibetan in Tibet.
Mastiff-ul Tibetan a fost recunoscut de catre Federatia Chinologica Internationala in 2004, iar de catre American Kennel Club abia in 2006 ca membru al grupei cainilor utilitari.
Hrana Mastiff Tibetan
Desi mastiful tibetan este cunoscut ca un caine rezistent si fara mofturi si el trebuie sa respecte normele generale de nutritie pentru o dezvoltare corecta, si anume 3 mese la pui si doua la adulti. Tineti minte ca mastiful tibetan are o dezvoltare lenta, motiv pentru care nu trebuie facut exces de calciu si proteine ca la alti caini care se dezvolta rapid.
Este recomandat sa nu se exagereze cu portiile de hrana deoarece este unul din cainii care sunt predispusi cu usurinta la obezitate. In oricare din cazurile in care doriti sa va hraniti animalul cu mancare gatita sau de la magazin (hrana uscata, conserve, etc), este bine sa verificati sa aibe toate vitaminele, mineralele si proteinele necesare cainelui.
Bolul cu apa proaspata nu trebuie sa-i lipseasca niciodata. Apa, pe langa faptul ca tine de sete, ajuta la digestie(sa nu uitam ca peste 80% din corpul unui caine este apa).
Citeste mai mult despre… Alimentatia cainelui
Aspect Mastiff Tibetan
Mastiff-ul Tibetan da impresia de noblete si impune respect. Caine robust, de talie mare, Mastiff-ul Tibetan are capul masiv si botul lat. De obicei, buza superioara o acopera pe cea inferioara. Nasul este mare si negru. Ochii sai sunt profunzi, iar urechile sunt situate in portiunea superioara a capului, pendulante, in forma literei „V”.
Corpul este lung, nu foarte inalt, iar membrele sunt musculoase si puternice. Pieptul este adanc. Pintenii de la membrele posterioare trebuie amputati, in schimb cei de la membrele anterioare nu este obligatoriu sa fie scosi. Coada este de dimensiune medie, stufoasa si rasucita pe spate in momentul in care cainele este alertat.
Blana Mastiff-ului Tibetan este dubla, deasa si formata din par exterior de protectie aspru si puf profund, fin si catifelat. Blana este dreapta si deasa, in special pe cap si gat, dand impresia unei coame.
Culoarea blanii este in principal neagra cu pete cafeniu-roscat sau aurii, dar la fel de bine poate fi si bruna, sable (de culoarea samurului), crem, roscata sau albastruie/cenusie. Petele albe, cafenii-roscate si diferitele nuante de auriu sunt frecvent intalnite.
Mastiff-ul Tibetan adult poate atinge o inaltime la nivelul greabanului de circa 60-70 cm si o greutate corporala de 64 – 78 kg. Unii proprietari europeni sustin ca detin exemplare care pot atinge o greutate corporala de 100 de kilograme.
Comportament Mastiff Tibetan
Mastiff-ul Tibetan este un excelent si curajos caine de paza si de protectie.
El este inteligent si loial, dar poate dezvolta anumite probleme de comportament daca nu socializeaza si nu este dresat corespunzator. In mod nativ, Mastiff-ul este un caine extrem de protector si teritorial.
Unii indivizi pot fi incapatanati si mai dificil de educat. Sunt caini impunatori prin talia lor si loiali familiilor lor. Totodata, intr-o oarecare masura sunt si incapatanati, dar nu-si doresc nimic altceva decat sa-si multumeasca stapanii.
Rabdatori si foarte inteligenti, Mastiff-ii Tibetani a fost crescut pentru a lua initiativa.
Dresaj Mastiff Tibetan
Mastiff-ul Tibetan este un caine viguros si cu un caracter puternic, care are nevoie de un stapan ferm si consecvent, dar rabdator daca isi doreste sa-l poata controla.
Dresajul de supunere si ascultare trebuie inceput la o varsta cat mai frageda.
Unii pot fi independenti si incapatanati, prin urmare ar trebui sa fiti rabdatori si perseverenti.
Cele mai citite articole
Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie
Particularitati Mastiff Tibetan
Mastiff-ul Tibetan necesita mult antrenament de supunere si un dresaj consecvent de-a lungul intregii sale vieti.
El trebuie scos la plimbari zilnice, dar nu trebuie suprasolicitat. Jogging-ul ii solicita prea mult articulatiile din cauza taliei sale.
Pentru a-i mentine blana stralucitoare, Mastiff-ul Tibetan necesita o periere si o toaletare cu un prosop umed in fiecare zi. Blana sa dubla si deasa este inlocuita o singura data pe an in decurs de patru saptamani in primavara si/sau vara.
Pe parcursul acestei perioade, aceasta trebuie periata si pieptanata timp de cel putin o jumatate de ora pe zi.
Boli Mastiff Tibetan
Ca si in cazul altor rase, Mastiff-ul Tibetan nu este scutit de anumite sensibilitati de ordin medical. Dintre acestea, cu o frecventa crescuta au fost semnalate urmatoarele:
Torsiunea gastrica (dilatatia) este o afectiune brusca, ce pune in pericol viata animalului, fiind asociata umplerii stomacului cu aer si torsionarii acestuia.
Displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale, ce are ca rezultat aparitia durerii, schiopaturii si artritei consecutive.
Cataracta determina o pierdere a transparentei normale a cristalinului. Afectiunea se poate produce la unul sau la ambii ochi si poate conduce treptat la orbire.
Entropionul este o afectiune a pleoapelor ce implica rasucirea spre interior a marginii libere a acestora. Genele de la nivelul marginii libere a pleoapelor irita suprafata globului ocular, putand duce la probleme mult mai grave.
Neuropatia demielinizanta congenitala canina este o afectiune neurologica care afecteaza cateii in jurul varstei de 2 luni. Simptomele apar in jurul varstei de 7-10 saptamani si de cele mai multe ori cateii mor inainte de a implini varsta de 4 luni.
Mastiff-ul Tibetan este, de asemenea, predispus infectiilor pielii (piodermita), epilepsiei, hipotiroidismului, alergiilor, dermatitei atopice, otitelor si hiperplaziei vaginale.
Speranta medie de viata a Mastiff-ului Tibetan este de 10-12 ani.
Poze Mastiff Tibetan
Canise Mastiff Tibetan
in curand..
Alte rase de caini
Comentarii