Pestele fierastrau

Peste fierastrau

Origine

Pestele rechin fierastrau mai este cunoscut si ca „rechinul tamplar”. Este de fapt o specie de rechin. Este popular datorita extensiei care o are in fata, a „fierastraului”. Cateva specii pot atinge lungimi de 7m.

Intreaga familie de pesti este putin cunoscuta si foarte putin studiata. Face parte din famila Pestidae si ordinul Pestiformes. Cuvantul provine din limba greaca si inseamna „fierastrau”.

Pestele ferastrau este raspandit in apele tropicale si subtropicale din oceanele Atlantic si Indo-Pacific, fiind o tinta periculoasa pentru orice pradator: are 12 pana la 30 de perechi de dinti foarte ascutiti.
Poate fi intalnit in zonele de coasta cat si un rauri mai mari, in ape tulburi sau limpezi.

Poate fi intalnit in alte limbi sau in literatura de specialitate sub denumirile: The Bahamas sawshark, Pristiophorus schroederi

Hrana Rechin fierastrau

Dupa cum bine banuiti masa cea de toate zilele este alcatuita in mare din peste. Dar in afara de peste mai mananca crustacee si alte animale marine cu sau fara carapace.

Poate sa manance crustacee cu ajutorul „fierastraului” care il ajuta sa sparca carapacele si alte platose osoase ale prazii. Fiind un animal nocturn se foloseste de elementul surprinderii.

Daca doarme ziua, pe inserat si noaptea strabate distante impresionante in cautarea hranei.

Aspect Rechin fierastrau

Pestele ferastrau (Pristis) are trunchiul alungit, turtit in fata si botul lung si gura in forma de lama de ferastrau, dintata pe doua laturi.

Pot ajunge pana la 9 m lungime, dintre care numai botul poate avea 2 m lungime si pana la 30 cm latime. Acesta este folosit pentru a ucide sau pentru a sapa. Pestele isi foloseste astfel botul, manevrandu-l rapid inainte si inapoi printr-un banc de pesti, incat cioparteste multi dintre ei, dupa care se intoarce sa manance in tihna victimele mutilate.

Pentru a-si procura hrana se ajuta nu numai de botul sau multifunctional dar si de dintii scurti si plati, cu care striveste cochiliile de crustacee si moluste.

Specii de rechini fierastrau:

Pristiophorus cirratus – Longnose sawshark
Pristiophorus delicatus – Tropical sawshark
Pristiophorus japonicus Japanese sawshark
Pristiophorus lanae – Lana’s sawshark
Pristiophorus nancyae – African dwarf sawshark
Pristiophorus nudipinnis – Shortnose sawshark
Pristiophorus schroederi – Bahamas sawshark

Comportament Rechin fierastrau

Este un peste nocturn care de obicei se odihneste ziua ca sa fie in forma maxima cand iese la vanatoare. In ciuda aparentei lui infricosatoare nu ataca oamenii decat daca sunt provocati sau speriati.

Din grupul pristis fac parte..
Pristis pristis (pestele fierastrau comun) – marea Mediterana si nordul Africii
Pristis perotteti (pestele fierastrau cu dinti mari) – Atlantic si partea de est a oceanului Pacific
Pristis microdon (pestele fierastrau de apa dulce) – Oceanul Pacific si nordul Australiei

Din grupul Pectinata fac parte…
Pristis pectinata(pestele fierastrau cu dinti mici) – oceanele Indian, Atlantic si Pacific
Pristis clavata(pestele fierastrau pitic(dwarf)) – apele tropicale din Australia
Pristis zijsron(pestele fierastrau verde) – partea de vest a oceanului Indo-Pacific

Pestele fierastrau este un peste pe cale de disparitie si este in stare de conservare. Este declarat ca animal pe cale de disparitie de inca de secolul trecut.

Din iunie 2007 s-a interzis comertul cu peste fierastrau. Numai anumite acvarii care se dovedesc in stare sa indeplineasca anumite conditii au voie sa procure si detina un astfel de peste.

Reproducere Rechin fierastrau

Fiind un peste putin studiat se cunosc foarte putine despre obiceiurile lui de reproducere. Ating maturitatea sexuala in jurul varstei de 10 ani, cand au lungimea de 3,5 – 4m.

Se estimeaza ca se imperecheaza o data la doi ani. Femela naste ovivipar, adica da nastere la pesti vii, care sunt acoperiti cu membrane subtiri.

Membranele ii protejeaza in timpul nasterii si ii ajuta sa se obisnuiasca cu apa treptat. Ele cad sau se dezintegreaza la scurt timp dupa nastere.

Poze Rechin fierastrau

Stiati ca ..
  • Cel mai rapid peste de mare este pestele fierastrau care poate inota cu o viteza de pana la 110 km pe ora!
Comentarii
Toate comentariile

Comentarii

  1. Punisher

    Nu este adevarat. Pestele spada e cel mai rapid.

  2. Davidgelve

    Pa naken mamma gutt sГёnn hittar du ogsa MILFs som liker a fa sprutet PA ansiktet og puppene sine. Det er ogsa mange bilder av anal intercourse, der damene far det skikkelig hardt. Dette er porno som vil considerably deg til the kose deg skikkelig.