Origine
Apropiata de broasca testoasa cu tample rosii, broasca testoasa cu tample galbene este disponibila in industria animalelor de companie de peste 60 de ani. in anii 1990, broasca testoasa cu tample galbene a devenit si mai disponibila, majoritatea exemplarelor erau achizitionate de cand erau pui.
Istoria broastei testoase cu tample galbene a inceput in anul 1857, cand a fost pentru prima oara descrisa de Agassiz. Acestea sunt originare din sudul Statelor Unite si pot trai 40 de ani si chiar mai mult.
Hrana Broasca testoasa cu tample galbene
Broasca testoasa cu tample galbene este omnivora, adica mananca atat materie vegetala cat si animala, insa necesitatile ei se schimba pe masura ce inainteaza in varsta. Puii de broasca testoasa cu tample galbene mananca insecte si vor cauta bucati de peste mort.
De asemenea, vor manca plantele care cresc in iaz. Pe masura ce creste, broasca testoasa cu tample galbene va ajunge sa se hraneasca doar cu vegetatie in proportie de 95%. Plantele cumparate de la magazin pentru acvariu sunt excelente in dieta broastei testoase cu tample galbene. Acestea includ anacharis si cabomba.
Aseaza aceste plante in acvariul broastei testoase cu tample galbene si lasa-le sa pluteasca liber la suprafata. Poti pune, de asemnenea, frunze de salata verde, escarolle si collard, insa acestea trebuie sa fie schimbate in fiecare zi pentru a preveni stricarea lor.
ii mai poti oferi broastei testoase cu tample galbene proteine de origine animala: granule de pastrav, somon si crapul japonz (crapul koi). Ramele, greierii si alte insecte proaspat ucise sunt preferate de broastele testoase cu tample galbene.
Vegetatia ar trebui sa fie in permanenta disponibila, insa elementele de origine animala pe baza de proteine ar trebui sa fie administrate la fiecare 2 zile, in cantitati pe care broasca testoasa cu tample galbene le poate consuma imediat. Neconsumate imediat, aceste elemente de origine animala pot imbolnavi broasca testoasa cu tample galbene.
Broasca testoasa cu tample galbene are nevoie de o dieta echilibrata pentru a evita imbolnavirile. Puii de broasca testoasa cu tample galbene si femelele aflate la ovulatie au nevoie de calciu mai mult decat masculii. Le poti da calciu si vitamina D3 o data sau de doua ori pe saptamana. Primavara si la inceputul verii, le poti da femelelor de broasca testoasa cu tample galbene acelasi supliment de doua ori pe saptamana.
Broasca testoasa cu tample galbene poate fi manuita daca este obisnuita cu acest lucru, insa majoritatea vor musca. Carapacea broastei testoase cu tample galbene face parte din corpul ei si e indicat s-o iei in mana cu blandete. Ca toate reptilele, broasca testoasa cu tample galbene se poate descurca singura. tine broasca testoasa cu blandete, iar daca este mare, tine-o cu o mana pe fiecare parte a carapacei. Pastreaza-ti degetele departe de capul broastei testoase cu tample galbene deoarece gatul ei se poate lungi considerabil atunci cand vrea sa muste.
Caracteristici Broasca testoasa cu tample galbene
Descriere fizica
Broasca testoasa cu tample galbene are o lungime cuprinsa intre 20 si 25 de centimetri, insa poate atinge chiar 28 de centimetri. Initial, puii de broasca testoasa cu tample galbene sunt deschisi la culoare, insa culoarea lor devine mai inchisa odata cu trecerea timpului.
Carapacea sa de pana la 10 centimetri este aproape rotunda cand este privita de sus. Carapacea puiului de broasca testoasa cu tample galbene este verde, iar invelisul de sub corp este de culoare galbena.
Capul, coada si membrele sunt in primul rand verzi, cu pete de culoare galben viu in obraji, orientate vertical.
Comportament si personalitate
Broastele testoase cu tample galbene traiesc mult impreuna. Ele se incalzesc, mananca, dorm si se inteleg foarte bine una cu cealalta. ingrijite corespunzator, acestea par extrem de multumite. Fiecare miscare a corpului broastei testoase cu tample galbene face parte dintr-un complex fascinant de miscari menite sa regleze termperatura corpului, deplasandu-si corpul 15-20 de grade in sus si in jos.
in salbaticie, broastele testoase cu tample galbene, se retrag pe pietre, copaci cazuti pentru a evita obstacolele din apa. in acest fel, ele se incalzesc cu ajutorul razelor calde de soare. Acelasi lucru fac si in acvariu daca le asiguri o lampa. Cand sta pe uscat, broasca testoasa cu tample galbene intinde gatul la maxim, sta cu picioarele din spate lipite de sol si separa degetele, pregatita sa se propulseze in apa atunci cand este nevoie. Cand s-a incalzit corespunzator, broasca testoasa cu tample galbene sare in apa pentru a se racori si a manca.
Broasca testoasa cu tample galbene este un inotator puternic si agil. Ea de hraneste in timp ce se scufunda si gaseste hrana cu ajutorul vazului, mirosului si chiar atingerii. Poate ramane sub apa mult timp, pana la 40 de minute, mai ales cand apa este rece si metabolismul ei a incetinit.
Cand este gata, broasca testoasa cu tample galbene va reveni la suprafata pentru a se incalzi si va repeta acest ciclu pe toata durata zilei.
Sanatate
Broasca testoasa cu tample galbene este o creatura rezistenta, insa poate cadea prada bolii daca nu este ingrijita corespunzator. Sanatatea ei depinde de tine, ce conditii de hrana si trai ii oferi.
Cateva boli la broasca testoasa cu tample galbene:
Pleoapele inchise si ochii umflati rezulta din insuficienta de vitamina A.
Carapacea moale sau bolile metabolice osoase sunt cauzate de incapacitatea metabolizarii calciului.
Carapacea cu gauri sau putrezita a broastei testoase cu tample galbene este cauzata de calitatea proasta a apei. Igiena imbunatatita este obligatorie. Afectiunile respiratorii ale broastei testoase cu tample galbene sunt cauzate de fluctuatiile de temperatura a apei sau temperatura incorecta.
Conditii de viata
Pastrarea unei broaste testoase cu tample galbene sanatoasa si fericita este relativ usor. Are nevoie doar de cateva lucruri: un spatiu cu apa curata in care sa inoate, o zona in care sa se usuce si sa se incalzeasca, apa si aer la temperaturi adecvate, iluminare coresounzatoare si o dieta adecvata.
Puteti tine unul, doi sau chiar patru pui de broasca testoasa cu tample galbene intr-un acvariu adecvat. Dar tine minte ca acestia au de gand sa creasca rapid si in curand vor avea nevoie de un spatiu mai mare.
Apa in acvariu ar trebui sa fie suficient de adanca pentru a se scufunda complet. O apa mai adanca de 40 de centimetri este chiar mai buna. Apa ar trebui sa fie tinuta la o temperatura de 22-30 de grade Celsius. Asigura-i o zona in care broasca testoasa cu tample galbene poate sta pe uscat si se poate incalzi. Aceasta zona ar trebui sa fie neteda si sa aiba o suprafata suficienta pentru a se echilibra.
Cea mai buna sursa de caldura ste o lampa speciala pe care o poti cumpara de la magazinul de animale. Ataseaza lampa pe marginea acvariului si las-o aprinsa pe timpul zilei. Aceasta nu ar trebui sa stea aprinsa pe timpul noptii.
Reproducere Broasca testoasa cu tample galbene
Testoasele se inmultesc prin oua. In captivitate nu se inmultesc (de obicei) pentru ca au nevoie de conditii speciale pe care majoritatea detinatorilor nu le pot oferi.
Au nevoie de o temperatura de 27-29 grade C cu o umiditate a aerului de 95%. Evita intoarcerea oualor.
Puii de testoasa apar dupa 100-120 de zile.
Poze Broasca testoasa cu tample galbene
Citeste si despre Broasca Testoasa de Florida (cu tample rosii)
Bibliografie:
Comentarii