Gecko de pamant

Gecko de pamant

Origine

Gecko de pamant din Madagascar sau Malagasy Ground Gecko (Paroedura Picta), cum este cunoscut la noi, face parte din Clasa Reptilia, Ordinul Squamata, Subordinul Sauria, Familia Gekkonidae, Subfamilia Gekkoninae.

Denumiri stiintifice vechi: Diplodactylus pictus, Phyllodactylus pictus, Phyllodactylus madagascariensis, Paroedura pictus, s.a.

Denumiri sub care mai poate fi intalnit in alte limbi internationale: Madagascar Ground Gecko, Ocelot gecko, Malagasy fat tailed gecko sau Panther Gecko.

Este o specie endemica, traind doar in sudul insulei Madagascar, in padurile din zonele de coasta.

Paroedura picta este un gecko terestru, sapator, care isi cauta hrana prin frunzisul cazut al padurilor din sudul Madagascarului.

Hrana Gecko de pamant

Se pot hrani cu orice fel de insecte pot manca, de la greieri, gandaci si lacuste, pana la rame, mealworms si chiar superworms mai mici. Suplimentele de calciu si vitamine trebuie sa pudreze intotdeauna insectele oferite ca hrana.

Nu trebuie sa lipseasca din terariu un recipient mic umplut cu carbonat de calciu (JBL MicroCalcium sau altele).

Un vas cu apa proaspata trebuie sa fie prezent in permanenta in terariu dar vasul trebuie sa nu fie adanc pentru a permite animalului sa iasa usor in cazul in care cade in apa.

Caracteristici Gecko de pamant

Paroedura picta este un gecko usor de ingrijit in captivitate, dar nu este o specie foarte docila, fiind foarte speriosi, mai ales cand sunt pui. Pe masura ce cresc devin mai increzatori iar prin manipulare repetata puteti avea un exemplar destul de linistit.

Este o specie nocturna, in timpul zilei stand in ascunzatori sapate in pamant, in scorburi sau intre pietre, oriunde isi gaseste un ascunzis sigur. Noaptea iese la vanatoare de insecte prin frunzisul cazut din padurile in care traieste. E un gecko de dimensiuni relativ mici, atingand o lungime totala de 10 – 15 cm, in cazuri rare chiar si 18 cm, masculii fiind mai mari si mai robusti decat femelele.

Au cap mare in raport cu corpul relativ mic, cu ochi mari si lipsiti de pleoape. Coloritul acestei specii este destul de variabil, in nuante de maro cu pete si dungi inchise la culoare, dar si cu desene mai deschise decat culoarea de fond. Exista mai multe varietati de culoare sau design, cum ar fi „striped” sau „amelanistic”.

Terariu

Trebuie sa le amenajati un terariu pentru specii terestre, un terariu de H 60 cm x L 40 cm x l 40 cm fiind suficient pentru o pereche sau un trio de adulti. Puteti folosi ca substrat servetelele, fibra de cocos sau chiar pamant, ziare sau nisip.

Puii nu trebuie tinuti decat pe servetele pentru a evita blocajele intestinale in cazul in care inghit substrat. Terariul trebuie amenajat cu mai multe ascunzatori deoarece este o specie sperioasa, stand ascunsi toata ziua.

Nu trebuie sa lipseasca vasul cu apa dar aveti grija sa nu fie inalt pentru ca animalele sa poata iesi usor in caz ca au cazut in apa. O „pestera umeda” trebuie sa fie prezenta pentru ca animalele sa intre in ea cand naparlesc sau cand depun oua. Acesti gecko au nevoie de umiditate medie, de la 50 % pana la 80 % si o puteti mentine udand o parte a substratului si pulverizand zilnic cu apa o parte a terariului.

Temperatura preferata de acesti gecko este de 28-32grC in timpul zilei, in timpul noptii putand cobori pana la 22-25grC. Terariul poate fi decorat cu crengi, pietre, lemne uscate sau altele, dupa dorinta si gustul fiecaruia.

Reproducere Gecko de pamant

Masculii sunt mai mari si mai robusti decat femelele, avand la baza cozii doua proeminente foarte vizibile, hemipenisurile.

Paroedura picta atinge maturitatea sexuala in aproximativ un an de la nastere. in jurul varstei de sase luni se pot deja observa diferentele dintre sexe, masculii avand deja hemipenisurile dezvoltate suficient pentru a fi vizibile. Este un gecko foarte prolific, dupa imperechere, la aproximativ doua saptamani femela incepe sa depuna cate doua oua pe luna sau chiar mai des, intr-o casoleta cu cocos sau vemiculita umeda.

Masculul trebuie eliminat din terariu dupa imperechere pentru a nu stresa femela. O singura imperechere este suficienta pentru ca femela sa depuna oua fertile de 5-6 ori sau chiar tot sezonul. in timpul sezonului de depunere femela trebuie hranita mai intens cu hrana bine suplimentata cu calciu si vitamine.

Vasul cu calciu nu trebuie sa lipseasca din terariu. Dupa depunere ouale trebuie scoase din casoleta in care au fost depuse si bagate la incubator la o temperatura medie de 27grC. Aveti grija sa tineti ouale in aceeasi pozitie in care au fost depuse, rasucirea lor ducand la moartea embrionilor.

Puteti marca ouale inainte de mutare cu un marker permanent pentru a sti care este partea superioara a oului in timpul mutarii. Dupa 30-60 de zile, in functie de temperatura la care au fost incubate ouale, vor iesi puii care sunt foarte mici, aproximativ 2,5 cm, si sunt foarte speriosi si fragili. Trebuie sa le acordati grija maxima in primele lor luni de viata si sa nu ii stresati mai mult decat este necesar.

Puii se vor tine pe substrat de servetele pentru ca pot muri foarte usor daca inghit nisip, cocos sau alte materile care le pot provoaca blocaje intestinale.

Poze Gecko de pamant

Stiati ca ..

  • In timpul sezonului de imperechere femela consuma mai multa mancare ?
  • Gecko de pamant sunt animale care se pot stresa uneori ?
  • Sunt animale nocturne de vanatoare in ciuda marimii lor mici ?

Citeste si despre Gecko Leopard

Bibliografie: