Gecko de zi

Gecko de zi din Madagascar

Origine

Gecko de zi din Madagascar face parte din clasa Reptilia si familia Gekkonidae. Este una dintre cele mai mari soparle ale speciei.

Poate fi intalnit in partea de nord a Madagascarului si in Hawaii sau Florida, unde sunt un numar mic de exemplare care probabil scapat din captivitate s-a adaptat la clima de acolo si s-a inmultit.

In salbaticie traieste in zonele cu umidtate mare tot timpul anului si temperaturi ridicate ale Madagascarului. Este o specie arboricole careia ii place sa se catere pe aproape tot ce poate.

Pot fi vazuti deseori cum se incalzesc la soare pe frunze mai inalte ale arborilor sau pe peretii vreunei case. Desi nu este o specie considerata sociabila se aventureaza in zonele cu oameni si vegetatie in cautare de insecte.

Nume comun: mai poate fi intalnit sub una din denumirile: Madagascar day gecko, Giant Madagascar day gecko.

Hrana Gecko de zi din Madagascar

Daca in salbaticie se hraneste cu insecte si alte minuni, in captivitate lucrurile stau cu totul altfel.

Gecko de zi se ingrijeste asemanator cu restul soparlelor gecko. Unele mici diferente sunt faptul ca are nevoie de o cusca mai mare pentru ca este cea mai mare soparla din genul asta si hrana trebuie sa contina si un amestec de miere cu fructe.

Amestecul de fructe poate sa contina fructe moi si dulci precum mere, pere, banane, s.a. la care se adauga nectar si miere.

In afara de fructe din dieta lui mai fac parte insectele si nevertebratele. Inainte sa fie date animalului periodic trebuiesc pudrate in calciu si vitamine (in functie de cantitatea de hrana care ii este oferita pudrarea se poate face o data sau de doua ori pe saptamana).

In ultima perioada se gasesc din ce in ce mai multe pe piata din Romania asa ca aveti de une alege (Reptolife, Reptocal, JBL Terravit, etc).

Caracteristici Gecko de zi din Madagascar

Asa cum am mai spus gecko de zi din madagascar este cea mai mare specie a genului Phelsuma. Acesta poate atinge o lungime de peste 30cm daca este ingrijit corespunzator.

Are culoarea verde, iar pe spate prezinta pete rosii sau caramizii. O caracteristica a acestei specii este linia rosie care face legatura ochiului cu nara. Aceasta caracteristica este forma unei dungi de diferite forme.

Ea poate fi mai groasa, mai subtire sau exista cateva cazuri in care pot lipsi. Tinetii au culorile mai vii, iar odata cu trecerea timpului ele devin mai sterse.

Manipularea acestor animale trebuie sa se faca cu foarte mare grija deoarece pielea lor este foarte fragila si se poate rupe cu usurinta. Odata rupta aceasta se vindeca greu si lasa cicatrici vizibile.

Exemplarele din salbaticie prezinta majoritatea cicatrici din cauza luptelor intre membrii speciei. Cele capturate se ranesc de asemenea in incercari de a evada.

Daca vreti sa achizitionati un gecko de zi din Madagascar cel mai bine este sa cumparati unul pentru ca exemplarele crescute in captivitate s-au daptat conditiilor de-a lungul timpului.

Puteti preveni lipsa de calciu a animalului verificand periodic acest lucru. Acesta este un avantaj fata de alte reptile gecko. Adultii au in gura depozite de calciu sub forma unor bilute. Daca aceste bilute sunt mici sau lipsesc animalul duce lipsa de calciu si alte minerale si vitamine.

Inainte de a achizitiona un gecko informati-va asupra conditiilor de hrana si viata ale acestuia. Pentru ca este un animal arboricol cea mai mare parte trebuie sa fie pe inaltime.

Atentie, trebuie sa fie si destul de lat incat animalul sa stea si pe orizontala, macar de doua ori lungimea lui. Daca ii faceti o „casa” mai mica decat el poate avea probleme. Imaginati-va cum ar fi sa va mutati intr-o casa de 1m inaltime.

Un terariu pentru aceasta reptila ar trebui sa aibe minim 1m inaltime cu o baza de 50x50cm. Pentru doua sau mai multe exemplare terariul se mareste.

Fiind o specie cataratoare va petrece mult timp pe sticla si pe fruze si crengi. Prefera frunzele groase si late pe care poate lenevi si se poate incalzi precum Zamioculcas sau Sansevieria.

Temperatura in terariu nu numai ca trebuie sa varieze, dar trebuie sa varieze de mai multe ori. Ea trebuie sa creasca si sa scada atat ziua si noaptea cat si fata de pozitia in terariu. Animalului trebuie sa i se ofere posibilitatea de a-si regla temperatura corpului tot timpul.

Avand in vedere ca gecko de zi din Madagascar este o specie arboricola personal nu recomand incalzirea cu perna electrica (heatpad) pentru ca multi o lipesc pe fundul terariului. Cea mai buna incalzire pentru acest tip de terariu este becul care poate fi mutat din cand in cand simuland anotimpurile de exemplu.

Daca reptila nu „vede” direct razele soarelui (ma refer sa aibe parte partial de soare nu sa fie prajita ca un ou toata ziua in soare) puteti suplimenta acest razele soarelui cu becuri care emit raze UVA si UVB.

Calitatea luminii afecteaza in mod direct coloritul reptilei si calitarea ciclului de reproducere.

Atentie la umiditate. In salbaticie traiesc in zone cu umiditate peste 70%, asa ca este important sa-i asigurati apa in permanenta si in monitorizarea umiditatii este critica.

Este bine sa-i asigurati un vas cu apa, un substrat care absoarbe si retine umiditatea. Pentru a fi sigur ca reptila bea apa pulverizati o data sau de doua ori pe zi apa in terariu. Aceasta este obisnuita ca in salbaticie sa bea apa de pe frunze si plante.

Reproducere Gecko de zi din Madagascar

Imperecherea in salbaticie are loc inntre lunile octombrie-noiembrie pana in luna mai. Femela va depune cate doua oua de mai multe ori.

Dupa depunere femela le va tine intre picioarele din spate pana se intaresc. Perioada de incubatie dureaza intre 47 si 82 de zile. Puii vor ajunge la maturitate dupa un an de zile.

In captivitate sunt multi factori care influenteaza reproducerea. Terariul, umiditatea, lumina si caldura sunt doar cativa dintre ei.

Daca masculul este agresiv este bine sa stea singur in terariu pentru a nu rani alte exemplare sau femela in perioada de imperechere. Imperecherea are loc cu gesturi de tandrete, miscari incete si scuturari ale cozii.

Dupa copulatie si depunerea oualelor este bine sa interveniti sa puneti ouale la incubator la o temperatura constanta de 27-29 grade celsius.

Micutii iesiti din oua pot fi lasati in incubator pana la prima naparlire apoi pot fi gazduiti intr-un terariu separat de masculi. Dupa nastere puii pot fi tinuti impreuna timp de 5 saptamani. Dupa aceasta perioada trebuie separati.

Sexarea se poate face dupa primele sale luni de viata. Dimorfismul este evident, masculii prezinta pori femurali.

Gecko de zi din Magadascar este adult din punct de vedere sexual dupa varsta de un an.

Poze Gecko de zi din Madagascar

Stiati ca ..

  • Isi petrec majoritatea timpului in copaci sau pe geam daca sunt in captivitate ?
  • Nu este o specie pe cale de disparitie.
  • Poate ajunge si uneori depasi lungimea de 30cm ?

Citeste si despre Gecko Leopard

Bibliografie: