
Origine
Gecko tokay (Gekko gecko) face parte din Clasa Reptilia si Familia Gekkonidae. Acum, la momentul publicarii articolului, exista doua subspecii recunoscute de literatura de specialitate: Gekko gecko gecko (LINNAEUS 1758) si Gekko gecko azhari (MERTENS 1955).
In momentul de fata specia nu figureaza pe lista animalelor pe cale de disparitie, dimpotriva exista numeroase exemplare raspandite in toata lumea. Au o zona de distributie marecare include mare parte din Asia, nordul Indiei, Indonezia, Filipine, Bangladesh, Noua Guinee, Japonia, China, s.a.
Hrana Gecko Tokay
Ca si alte soparle este o specie care prefera insectele. In salbaticie se hraneste cu diferite insecte si fructe.
Daca ati achizitionat una sau aveti de gand este bine sa stii ca poate fi hranita cu insecte(greieri, lacuste), viermi (mealworms, superworms) sau gandaci (diferite tipuri, atentie insa ca sunt unele specii amarui care nu le prefera si s-ar putea sa le refuze, deoarece in salbaticie consuma fructe dulcege)
Inainte sa hraniti animalul pudrati hrana cu calciu (poate fi comercializat de la magazinele de specialitate). Fiecare crescator sau amator isi va face propriul program de hranit.
Unii prefera sa-i ofere hrana zilnic altii nu. Va recomand mesele zilnice pentru o digestie mai buna. Astfel isi va folosi instinctul de pradator mai des.
Cum este o soparla care traieste intr-un climat umed este bine sa-i asigurati un terariu cu umiditate ridicata. Daca nu i se asigura aceasta umiditate pielea o sa-i fie mai uscata va aparea discomfortul si poate avea probleme de piele.
Este de ajuns sa pulverizati pe decorul din terariu apa de doua ori pe zi si astfel i se asigura si necesarul de apa. Gecko in general este o soparla arboricola, careia ii place sa se catere, este curioasa si n-o s-o prea vedeti pe pamant prea mult timp in conditii normale.
Caracteristici Gecko Tokay
Este una dintre cele mai mari dintre speciile de gecko existente. In captivitate pot trai pana la 20 de ani in conditii normale. Nu are o reputatie prea buna cand vine vorba de muscatura ei.
Este considerata un mic putbull, daca vreti, pentru ca odata muscat nu mai da drumu si putem spune ca are forta cat sa doara si sa produca o rana.
Aceste soparle au cateva avantaje in raport cu omul: Sunt maesti in camuflaj, sunt rapizi, se pot deplasa pe aproape orice suprafata si cand zic orice suprafata ma refer la geam, lemn, perete, chiar si tavan. Odata scapati o sa fie greu sa-i prindeti asa ca mare grija cand ii manipulati.
Picioarele se termina cu degete care sunt adezive pe majoritatea suprafetelor, iar ochii nu prezinta pleoape si sunt mari. Masculii au culoarea gri-albastrui cu puncte rosii-portocalii-albe. Femelele au culorile mai sterse. Adultii greutatea de 200-300 grame si lungimea de 25-35cm. Femelele sunt mai mici decat masculii.
Scot un sunet specific speciei: „tokay”, de aici si numele soparlei.
Pentru cei care vor sa tina un gecko tokay nu uitati ca terariul trebuie sa fie „mare” pe verticala. Despre marime nu va putem spune decat un singur lucru: cu cat e mai mare cu atat mai bine.
Unii crescatori spun ca o inaltime de 1m pe o baza de 50×50 ar fi de ajuns pentru doua exemplate. Temperatura poate varia intre 20 si 30 de grade (noapte-zi), dar umiditatea trebuie sa fie de aproximativ 75%.
Pentru pastrarea umiditatii este bine sa puneti un vas cu apa, unele soparle se vor duce sa bea apa daca acesta va fi pozitionat mai sus.
Pentru substrat puteti folosi servetele uscate, iar decorul trebuie neaparat sa fie natural.(crengi, liane, etc. pe care sa se catere.)
Reproducere Gecko Tokay
Maturitatea sexuala este atinsa la varsta de un an, dar nu se recomanda imperecherea imediata pentru a nu avea probleme si pentru o dezvoltare si o nastere normala fara probleme, avand in vedere ca animalele cresc pana la varsta de doi ani.
In perioada sezonului de imperechere masculul scoate sunete pentru a chema femelele „to-kay”. De-a lungul unui sezon, care in general dureaza 4 sau 5 luni, cei doi parteneri se vor imperechea de mai multe ori.
Femelele depun ouale lipindu-le de coaja crengilor sau de diverse obiecte din terariu. Ouale sunt pazite de ambii parinti pana la eclozare.
Pentru a evita riscul ca puii sa fi mancati de parinti, pentru ca se mai intalnesc situatii de canibalism, este bine sa mutati puii intr-un incubator, dar cu grija pentru a nu le lovi cand le desprindeti si le manipulati. Nu rasuciti ouale cand le mutati pentru a evita riscul de a murii embrionii.
Incubatia dureaza intre 90 si 120 de zile. In cazul in care ati ales sa mutati ouale in incubator este bine sa stiti ca temperatura trebuie sa fie intre 25 si 30 de grade.
Aceasta are un rol major in stabilirea sexului micutilor, temperatura mai ridicata da mai multe sanse ca puii sa fie masculi. Substratul este bine sa fie usor umed.
Puii proaspat iesiti din oua au circa 7-8cm lungime. Este bine sa-i mutati in terarii individuale pentru a nu se ataca unul pe celalalt sau sa se bata pe mancare.
Crescatorii au obtinut de-a lungul timpului numeroase varietati prin reproducere selectiva.
Poze Gecko Tokay
Stiati ca ..
- Sunt cele mai mari soparle gecko ?
- Mai are doua subspecii gecko si azhari ?
Citeste si despre Gecko Leopard
Bibliografie: