Salamandra cu burta de foc

Salamandra cu burta de foc

Origine

Cunoscuta si ca Salamandra chinezeasca cu burta de foc (Cynops orientalis) Este o specie de amfibian frecvent intalnita ca animal de companie in tarile occidentale. Aceasta se datoreaza faptului ca este foarte accesibila ca pret si se intretine relativ usor. Pentru pasionatii de reptile la inceput de drum ar putea fi o alegere inspirata.

Se gaseste si in unele pet-shopuri de la noi, insa destul de greu, deoarece inca nu este foarte cunoscuta.

Numit si tritonul cu burta de foc, acest animal face parte din familia Salamandridae, clasa Amphibia. Ruda sa cea mai apropiata este salamandra japoneza cu burta de foc (Cynops pyrrhogaster), cu care este adesea confundata.

In mediul natural salamandra traieste in balti, lacuri si ape curgatoare lente. Are un stil de viata preponderent acvatic, insa paseste si pe uscat pentru a se tolani la soare sau pentru a cauta extra-hrana.

Prefera sa se ascunda printre plantele acvatice. Ii plac apele lipsite de curenti si cu temperaturi mai coborate (15-19 grade Celsius).

Hrana Salamandra cu burta de foc

In natura se hranesc cu amfibieni, pestisori, rame, creveti, viermi.

Hrana nu trebuie sa fie mai mare decat latimea capului.

Adultii se hranesc o data la 2-3 zile.

In primele zile de cand ii aduceti acasa pana se acomodeaza cu noua locuinta pot sa refuze hrana.

Caracteristici Salamandra cu burta de foc

Salamandra chinezeasca este intalnita mai des decat cea japoneza, ca si animal de companie. Salamandra japoneza cu burta de de foc este de dimensiuni mai mari 12-15cm, are pielea mai rugoasa, coada mai rotunda si mai groasa si regiuni parotidiene mai proeminente. Tritonul japonez este mai toxic decat cel chinezesc.

Salamandra chinezeasca cu burta de foc este un amfibian de dimensiuni mici (7-10 cm), originar din sudul si estul Chinei. Speranta de viata este de pana la 30 de ani, insa cu o medie de 12-15 ani, in captivitate.

Aspectul fizic este deosebit, numele descriind cu exactitate caracterele specifice: corp de culoare neagra sau maro inchis, cu abdomen de un portocaliu aprins.

Chinezii credeau ca acest triton este aducator de ploaie, descrierea animalului regasindu-se in scrieri de acum peste 1000 de ani. Pielea ei este mai neteda decat a rudei japoneze, iar parotidele mai putin proeminente.

Dupa cum indica si coloritul sau strident (alarma pentru posibilii pradatori), acest amfibian este toxic. Toxina secretata de parotide este eliberata prin piele. La un simplu contact cu pielea umana aceasta toxina nu se absoarbe si nu este periculoasa.

Evitati sa manipulati animalul daca aveti leziuni deschise, spalati bine mainile si evitati contactul cu ochii, nasul sau gura. Daca este ingerat tritonul poate fi letal. S-au intalnit cazuri cand copii sau alte animale ale casei l-au inghitit.

In captivitate acest triton este relativ usor de multumit. Nu cere conditii deosebite de mediu si investitii costisitoare, insa trebuie respectate niste reguli minime de intretinere. Din pacate animalele din comert majoritatea provin din mediul lor natural, importate direct din China.

Intrucat inmultirea este destul de laborioasa in captivitate, iar pretul de vanzare scazut, doar un procent mic din cerere este acoperita de catre crescatori specializati.

Multe exemplare mor pe durata transportului sau din cauza conditiilor nefavorabile din pet-shop sau oferite ulterior de proprietar.

De aceea cand achizitionati o salamndra de acest tip verificati bine starea de sanatate: piele hidratata, fara leziuni, ochi luciosi, prezenta cozii intregi si a tuturor celor 4 picioare, nivelul de activitate.

Reproducere Salamandra cu burta de foc

Ajunge la maturitate sexuala in jurul varstei de 1-3 ani. Femelele sunt mai lungi si mai robuste decat masculii, acestia din urma avand coada mai scurta si mai inalta iar zona cloacala este mai umflata, mai ales in timpul sezonului de imperechere.

In natura aceasta specie hiberneaza, cu exceptia zonelor in care iarna este mai usoara, cum ar fi Zhengjiang.

Puteti stimula reproducerea prin simularea iernii, timp de 4-6 saptamani, scazand temperatura pana la 5-7 grC. O femela poate depune si peste 200 de oua intr-un singur sezon, de obicei pe vegetatia acvatica.

Ouale sunt fertilizate intern iar mormolocii eclozeaza la aproximativ 3 saptamani. Mormolocii au intre 10-12 mm lungime la eclozare, ajungand 30 mm atunci cand sunt metamorfozati complet, dupa 50-80 de zile.

Ouale sunt depuse din martie pana in iulie, la o temperatura de 15-23 grC. Uneori pot aparea cazuri de canibalism in randul mormolocilor. Se pot tine in grupuri.

Poze Salamandra cu burta de foc

Stiati ca ..

  • Produce toxine prin piele ? In special pielea de pe spate, din zona capului si a gatului.

Citeste si despre Cobra

Bibliografie: