Chinchilla

Chinchilla

Chinchilla isi are originea in America de Sud, in regiunea Muntilor Anzi. La inceputul secolului XX, chinchilla ajunge specie pe cale de disparitie din cauza vanatului excesiv.

Inginerul Mathias Chapman, de nationalitate americana este primul crescator de chinchille din lume.

Datorita preocuparilor sale asidue de a salva specia de la disparitie, chinchilla ajunge sa fie cunoscuta in intreaga lume, atat ca animal de crescatorie, cat si ca animal de companie.

Hrana Chinchilla

In general, alimentatia chinchillelor este reprezentata de concentratele speciale pentru acestea, care se gasesc in petshop-uri, acestea fiind alcatuite, intr-o proportie destul de crescuta, din cereale. Concentrate care sunt capabile sa asigure chinchillelor necesarul de vitamine si minerale.

Acestea sunt administrate in cantitate de circa 25-30 g/zi. Amestecurile pentru alte rozatoare sunt, in general, netolerate.

Fanul sau lucerna trebuie asigurate la discretie, iar, cand acest lucru nu este posibil, este bine sa fie administrate de cel putin 2 ori/saptamana, intrucat acestea contin un procent crescut de fibre si asigura tocirea dintilor.

In aceasta directie, in comert se gasesc niste „pietre” speciale pentru asigurarea unei tociri regulate a danturii. Dupa cum probabil stiti, ca si in cazul multor rozatoare, si la chinchille cresterea dintilor este permanenta. Atentie ca fanul sau lucerna sa nu fie tratate cu insecticide, intrucat pot produce intoxicatii grave, de cele mai multe ori mortale.

Legumele si fructele proaspete pot fi periculoase deoarece fermenteaza excesiv la nivelul tubului digestiv, putand produce aparitia diareei. Din cand in cand, pentru diversificarea regimului alimentar, chinchillei i se pot administra stafide, bucatele de morcov tanar, jumatate de nuca.

In cazul in care in alimentatie doriti sa le introduceti ceva nou, este de preferat ca trecerea sa se produca treptat pentru a nu da nastere la instalarea vreunei indigestii.

Apa de la robinet nu este indicata, preferandu-se administrarea mai degraba a apei plate. Daca acest lucru nu este posibil din diferite considerente, apa de la robinet trebuie fiarta sau lasata circa 12-24 ore pentru eliminarea clorului.

Recipientul de apa trebuie igienizat in fiecare zi, iar apa trebuie schimbata cu aceeasi frecventa. Daca apa este lasata in recipent mai mult de 48 ore, bacteriile care se pot dezvolta pe peretii vasului pot produce alterarea sanatatii animalutului.

Este de preferat ca obiectele pentru hranire, apa si joaca sa nu fie confectionate din material plastic, pentru ca au tendinta de a le roade. Cele din inox sunt ideale.Comportament Chinchilla

Chinchilla este extrem de sociabila, afectuoasa, devenind rapid un membru al familiei.

Chinchillele ajung destul de repede sa-si creeze repere de recunoastere a proprietarilor, manifestandu-si bucuria in prezenta acestora. Datorita caracterului lor relativ independent si a stilului de viata, in general, nocturn, chinchillele nu sunt recomandate familiilor cu copii cu varsta frageda.

Sunt animalute extrem de curioase, astfel ca, de cate ori vor avea ocazia, nu vor lasa vreun locsor neinspectat. Chinchillele au tendinta de a nu accepta alte rozatoare, dar, daca socializarea se realizeaza de timpuriu, aveti toate sansele de a le face extrem de prietenoase.

Adapostirea chinchillelor se face in custi. In sistemele de crestere se recomanda ca acestea sa fie tinute in custi de sarma (similare celor pentru pasari), individuale, cu dimensiuni minime de 40x40x50 cm. Cusca trebuie sa fie spatioasa si eventual pe mai multe nivele (baza 80×50 cm, inaltimea de circa 1 m).

Podeaua custii este obligatoriu acoperita cu talaj sau rumegus, din lemn de rasinoase, care va trebui schimbat cel putin o data pe saptamana.

Pe pardoseala custii nu se vor pune ziare in locul rumegusului, intrucat cernelurile pot fi toxice si chiar mortale. Dejectiile solide si resturile de alimente din cusca trebuie indepartate zilnic.

De asemenea, in interiorul custii se poate introduce o „casuta” in care chinchilla se poate refugia cand este speriata, pentru a se simti in siguranta.

Aspect Chinchilla

Chinchillele sunt animalute adorabile prevazute cu doua urechi lungi, rotunjite la varfuri, ochi mari si sticlosi si o coada stufoasa, similara veveritelor, fiind o 1/3 din lungimea corpului. Craniul este ovoidal, cu botul alungit, inconjurat de mustati numeroase.

Gatul este foarte scurt, iar trecerea de la cap la corp se face treptat, el avand forma trapezoidala. Spinarea si salele trebuie sa fie lungi si cat mai largi. Toracele trebuie sa fie lung, larg si cat mai adanc.

Abdomenul este putin proeminent, fiind acoperit cu o blana alba, cat mai ingusta. Picioarele din spate sunt mai dezvoltate, mai lungi si musculoase, servind chinchillei la alergat, catarat si sarit. Coada este lunga si stufoasa.

Chinchillele se gasesc in diferite variatii de culoare, de la gri inchis, gri-argintiu, negru, bej, alb si asociatii ale acestor culori. Lungimea corpului este de 22.5-38 cm, iar coada este de 7,5-15 cm, in functie de rasa. Greutatea corporala la o chinchilla adulta poate ajunge la circa 500-1000 grame.

Cele doua specii de Chinchilla sunt: Chinchilla lanigera si Chinchilla chinchilla.

Reproducere Chinchilla

Atingerea pubertatii se realizeaza la 4-5 saptamani in cazul femelelor si la circa 9 luni in cazul masculilor, rasele obtinute prin mutatii genetice (Black Velvet, White, Beige) fiind mai tardive si mai greu de reprodus.

Perioada de gestatie este in medie de 110 zile (108-115 zile), femela nascand circa 1-4 pui.

Puii se nasc cu ochii deschisi, in comparatie cu cei de pisica sau caine, si corpul imbracat cu par.

Puii pot consuma alimente incepand din ziua a 10-a de viata, fiind intarcati dupa 6-7 saptamani. Femela poate fata de 2-3 ori pe an.

In general, chinchillele sunt animalute robuste, rezistente si sanatoase. Ele se imbolnavesc adesea daca nu sunt hranite si ingrijite adecvat.

Cele mai frecvente afectiuni care pot pune in primejdie viata chinchillei sunt: diareea, constipatia, spasmele, dermatomicozele, afectiunile ochilor, racelile, infectiile si cresterea anormala a dintilor.

Durata medie de viata este cuprinsa intre 10-15 ani, dar unele chinchille pot ajunge si pana la varsta de 20 ani.

Poze Chinchilla

Stiati ca ..

  • Chinchilla nu are miros
  • Primele date despre chinchilla dateaza din 1500
  • Chinchilla regala este cea mai mare specie
  • Blana de chinchilla este subtire, moale si considerata cea mai scumpa din lume.
  • Este un animal sperios si las, trebuie ferit de zgomot.
  • O caracteristica importanta a blanii este luminozitatea. Blana cantareste la fel de mult ca matasea, este la fel de usoara si foarte placut de purtat. Datorita calitatilor ei blana de chinchilla a fost considerata perla blanurilor.
  • Zilnic chinchilla trebuie sa faca baie in nisip de rau, uscat si curat pentru a-si mentine sanatatea. Aceste bai regulate o ajute sa elimine umezeala naturala a pielii si de asemenea grasimea din blana. Chinchilla se rostogoleste pe spate si abdomen prin nisip dintr-un puternic instinct natural si acest obicei o face sa se deosebeasca de celelalte rozatoare si animale de companie. Boabele fine de nisip absorb umiditatea din blana animalului si ii mentin parul moale, uscat, fin si neted. Dupa ce iese din nisip isi scutura blana cu putere pentru a scapa de excesul de boabe ramase printre firele de par.

Bibliografie:

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii