Iepure

Iepure

Este raspindit din Delta pina la munte, detinind din acest punct de vedere, al amplitudinii ecologice, primul loc dintre toate speciile de vinat.

Traieste in egala masura in cimpul agricol cultivat sau intelenit, cat si in paduri.

Cea mai mare densitate o inregistreaza in cimpiile situate la altitudinea de 100-250 m.

Evita locurile mlastinoase, cu apa stagnanta.

Hrana Iepure

Hrana este tipica familiei din care face parte, fiind compusa din iarba, morcovi, cereale, iar in perioada de iarna se hraneste cu scoarta de copac.

Are nevoie zilnic de 50 – 200 grame mancare si intre 5 – 10 ml de apa. (in functie de specie)

Comportament Iepure

Iepurele ranit sau prins scoate un vaiet asemenator plinsetului de copil mic.Are auzul foarte bun, mirosul mediocru, iar vazul slab, distingind bine doar obiectele in miscare si cele care contrasteaza puternic cu mediul.

Arealul de crestere este mare, practic toare zonele dintre golul alpin si malul marii. Manifesta preferinta pentru terenurile agricole din zonele de cimpie, coline si dealuri joase, in care se gasesc raspindite trupuri mici de padure.

Perioada de vinatoare este de la 01.11 – 31.01 , iar metodele de vinatoare sunt la sarite, cu ciine de vinatoare sau la goana in cadrul vinatorilor colective organizate. Cei mai temuti dusmani naturali sunt – lupul, vulpea, risul, sacalul, pisica salbatica, jderul, etc si mai nou cei mai de temut au devenit cainii hoinari.

Smecherul campiilor! Vinatoarea la pinda, precum si vinatoarea de la apusul soarelui si pina la rasaritul acestuia sunt interzise.Aspect Iepure

Aspectul iepurelui este bine cunoscut de oamenii de toate virstele, ineit nu poate fi confundat cu nici un alt animal.Lungimea corpului este de 48-57 cm, la care se adauga coada de 8 – 9 cm. Urechile au lungimea de 12-17 cm.

Greutatea corpului are o medie mai ridicata decit a iepurilor din alte tari, fiind de cca4 kg si, in mod exceptional, de 6 kg. Datorita diferentei de lungime dintre membrele anterioare si cele posterioare, iepurele nu se poate deplasa la pas, ci numai in salturi, a caror intindere poate atinge 3 m. Nu exista caractere vizibile de dimorfism sexual.

Culoarea blanii variaza foarte mult dupa loc si anotimp, nuanta generala fiind cenusie-roscata. Firul de par este moale, dar rezistent, fiind cenusiu la baza, alb-galbui la mijloc si virful negru. „Vibrizele sint deosebit de lungi si de aspre, cu rol tactil. Talpile picioarelor sint bine imbracate in par.

Reproducere Iepure

Este atasat de locul in care s-a nascut, neindepartindu-se de acesta la mai mult de 3-4 km. Epoca de imperechere incepe in luna ianuarie sau februarie, in functie de blindetea iernii, si tine pina in octombrie.

In acest interval iepuroaicele se imperecheaza si fata de 4-5 ori, cite 3-4 pui. Gestatia dureaza 6 saptamini. Puii se nasc ochii inchisi si fara par.

Se sustine ca puii din prima generatie reusesc sa devina maturi si sa produca o serie de pui inca din toamna primului an de viata.

La iepurii domestici gestatia dureaza 30-31 de zile, iepuroaica dand nastere la 2 – 12 pui. Momentul apropierii fatarii este semnalat de iepuroaica prin smulgerea parului de pe abdomen si amenajarea cuibului. La nastere puii cantaresc 50-70 de grame. Pentru a-i proteja iepuroaica ii acopera cu parul smuls de pe abdomen.

La iepurii domestici trebuie mare atentie. Daca umblati in cuib trebuie sa va protejati mainile cu manusi de plastic. Iepuroaica isi recunoaste puii dupa miros. Daca apar modificari de miros exista posibilitatea sa nu mai alapteze anumiti pui. Dupa 11 zile inca au ochii inchisi. Puii sanatosi sunt calzi, prezinta miscari vioaie si au tendinta sa se hraneasca.

Daca aveti crescatorie de iepuri este important sa se asigura linistea mai ales in perioadele de imperechere. Pana si latratul cainelui este un lucru care deranjeaza. Se stie ca iepurele este un animal discret.

Caracteristic pentru iepure este fenomenul de superfetatie, de suprapunere a doua generatii. Cu alte cuvinte, inainte de a fata o serie de pui, iepuroaica este capabila de imperechere. Alaptarea puilor dureaza cam 3 saptamini, dupa care acestia devin independenti.

Poze Iepure

Stiati ca ..

  • Iepurii dorm cu ochii deschisi
  • la fel ca si la hamsteri, dintii iepurelui cresc continuu, de aceea ei trebuie sa ii roada mestecand mereu cate ceva?
  • un iepure nu poate sa vomite? Aceasta se datoreaza structurii sistemului sau digestiv.
  • exemplarele din specia Iepurelui Pigmeu sunt cele mai mici din lume? Acestea pot masura chiar si 23 cm lungime si 375 de grame in greutate.
  • mama isi alapteaza puii doar o data pe zi si atunci doar pentru o perioada scurta de timp.
  • Produsele din carne de iepure au un nivel de colesterol mult mai mic decat cel al carnii de pui, curcan, vita sau porc.
  • carnea de iepure are un procent de grasime mai mic decat cea de pui, curcan, vita sau porc.
  • Carnea de iepure este des utilizata pentru protejarea sanatatii fiind introdusa adesea in dietele speciale, cum ar fi cele pentru pacientii cu boli de inima, varste inaintate, diete scazute in sodiu, scadere in greutate si altele.
  • Datorita calitatilor nutritive ale laptelui matern, un pui de iepure isi dubleaza greutatea in primele 6 zile de la nastere. Un purcel isi va dubla volumul in 14 zile, un vitel in 47 zile, iar un nou nascut al speciei noastre in … 160 de zile.
  • In trecut, iepurii erau transportati pe corabii si eliberati (in vederea inmultirii) pe insule de pe rutele marine intens circulate. Neexistand pradatori, iepurii se inmulteau exploziv . Ulterior, erau vanati si introdusi in meniu de catre marinarii care acostau pe insulele respective.
  • In 1859 o singura pereche de iepuri a fost adusa din Europa si eliberata in tinutul Victoria de pe continentul Australia . Intr-un interval de 30 de ani, urmasii acelei perechi numarau deja aproximativ 20 de milioane de capete.
  • La ora actuala, Franta este cel mai mare producator si consumator de carne de iepure.
  • In secolul XX, carnea de iepure a fost principala marfa exportata de catre China.
  • prezenta serelor in apropierea fermelor de iepuri mai are un motiv principal : Gunoiul rezultat in crescatoriile de iepuri este un ingrasamant agricol cu valoare mare. Acest deseu pretios are in compozitie : 2.20 % azot , 0.87% fosfor , 2.30% potasiu, 0.36% sulf , 1.26% calciu , 0.40% magneziu .

Bibliografie: