Porcusor de guineea

Porcusor de Guineea

Porcusorul de Guineea este o specie care face parte din clasa Mammalia (mamifere), Ordinul Rodentia (rozatoare), Familia Caviidae, Genul Cavia. Genul Cavia are cinci specii. Acestea sunt urmatoarele:

  • Cavia tschudii (Fitzinger, 1857)
  • Cavia aperea (Erxleben, 1777)
  • Cavia fulgida (Wagler, 1831)
  • Cavia magna (Ximinez, 1980)
  • Cavia porcellus (Linnaeus, 1758)

Locurile de bastina al acestei specii sunt podisurile si regiunile stancoase ale statelor vestice a Americi de Sud: Peru, sudul Boliviei, nord-vestul Argentinei, nordul Chilei.

Hrana Porc de guineea

Porcusorul de Guineea va avea acces in permanenta la apa de baut. Este gresita ideea, ca el nu are nevoie de apa. Este o mare diferenta dintre a supravietui, sau a trai sanatos!

Desi verdeturile, legumele si fructele contin o cantitate semnificativa de apa, este greu de apreciat ce cantitate de lichide ar asigura nevoile sale zilnice, aceste nevoi fiind influentate si de temperatura mediului, umiditatea aerului, greutatea/starea porcusorului etc.

Alegerea cea mai buna va fi o adapatoare care se poate instala la marginea custii. Porcusorul poate invata usor sa foloseasca adapatoarea, iar noi avem siguranta ca apa nu va fi murdarita sau rasturnata. Sunt mai multe tipuri de adapatori.

Atentie mare! Adapatoarea cu cioc de metal este alegerea corecta, cea cu cioc de sticla se poate sparge usor. Daca nu ai posibilitatea sa-i cumperi adapatoare, poti folosi un vas mai gros si greu pe care nu-l poate rasturna. Porcusorul are talentul deosebit de a murdari si de a rasturna tava cu apa.

Este foarte important ca porcusorului recent cumparat sa nu-i schimbam brusc dieta, astfel organismul lui se va adapta fara risc la noua alimentatie. Este preferabil sa primim de la crescator hrana pentru aproximativ o saptamana. In asa fel vom putea amesteca cele doua alimente si vom avea posibilitatea sa trecem treptat la noua hrana, daca schimbarea dietei e necesara.

Fanul are un rol deosebit in digestia porcusorului, mentinandu-l sanatos. Se va da fan proaspat in fiecare zi si in tot cursul anului. Hrana special conceputa pentru porcusori nu poate inlocui fanul, oricare tip de hrana ar consuma, fanul trebuie sa fie permanent in fata lui!

Cateva verdeturi, zarzavaturi si fructe care se pot da porcusorului – alternativ – pe langa iarba verde si fan: – morcovi (daca e produs organic/bio, o bucata mai mica se poate da zilnic) castraveti, marar, gulii, frunza de gulii, patrunjel, frunza de patrunjel, frunza de morcovi, ardei gras, frunza de broccoli, sfecla furajera (si frunza), rosii, frunza de conopida, conopida, pastarnac, vanata, salata verde, varza, mere, cirese, piersici, struguri, prune, mandarine, portocale, banane, kiwi, lubenita, pepene, dovleac, dovlecel, matasea frageda de porumb, coaja frageda a stiuletei de porumb, frunza verde a porumbului, sparanghel, mazare frageda in pastaie, napi, frunza de mustar, sfecla rosie, frunza de telina, frunza de ridichi, spanac, frunza de cicoare, andive etc.

Niciodata nu vom da porcusorului alimente iuti sau legume care provin din bulbi (ceapa, usturoi etc.). Alimentele noi le vom introduce treptat si doar un singur aliment nou pe zi.Comportament Porc de guineea

In natura porcusorii de Guineea traiesc in grupuri de cate 5-10 indivizi, aceasta forma de viata este avantajoasa pentru ei, avand o mai mare sansa de supravietuire in salbaticie.

In genele acestor mici mamifere dragalase a ramas intiparit instinctul sociabil, varianta domestica prefera si ea viata in grup. Daca vrem ca porcusorul nostru sa se simta bine, sa-i oferim un prieten.

Porcusorii tinuti in custi separate, dar asezate in imediata vecinatate se simt mai bine decat cei singuratici, deoarece pot simti mirosul si pot auzi sunetele partenerului (partenerilor) – fiind animale sociabile, la acestea este importanta mentinerea contactului olfactiv si auditiv cu specia proprie.

Daca ne ocupam cu el, daca il luam mai des in brate, il ademenim cu diferite mici recompense (o felie de castravete sau un alt aliment preferat), il hranim uneori in poale vorbind des cu el, incet-incet se va imblanzi si nu se va mai speria la manipulare. Ne va recunoaste vocea, simtind mirosul pielii noastre se va linisti, si cu mormaitul lui specific ne va arata afectiunea.

Ori de cate ori ne apropiem de cusca, sa-i adresam cateva cuvinte ? este bine sa ne auda vocea inainte de a fi scos – in asa fel el nu se va speria. Porcusorul are un simt al auzului bine dezvoltat, ne poate recunoaste chiar si dupa felul cum pasim, deosebind pasii nostri de ai altora.

Zbarnaie, baraie (scoate sunete asemanatoare barcii cu motor) – Acest sunet auzim atat la masculi, cat si la femele, si este folosit in diferite situatii: starnire, excitare, salutare, expresie a dominantei etc.

Tipa – Sunet al foamei, singuratatii, durerii, fricii. Datorita convietuirii cu omul porcusorul a dobandit un reflex conditionat. Auzind zgomotul precedat de servirea hranei (zgomotul pungii de nailon, al deschiderii frigiderului, sosirea stapanului etc.) porcusorul scoate un tipat ascutitor, nerabdator (de multe ori chiar si atunci, cand nu ii este foame )

Cu un tipat plangator isi exprima singuratatea, deprimarea. Daca se sperie sau ii este frica (intra in panica), tipa cu spaima.

Aspect Porc de guineea

Desi cei cu blana lunga ti se par mult mai draguti, inainte de a-l adopta, gandeste-te cat timp poti aloca zilnic pentru ingrijirea lui.

Un porcusor cu blana scurta este potrivit pentru o persoana foarte ocupata sau pentru un copil. In schimb, unul cu blana lunga sau foarte lunga, necesita ingrijiri speciale si pieptanari zilnice. In caz contrar blana i se va incurca foarte mult incomodandu-l.

In acest caz va trebui sa-l duci la medicul veterinar pentru a i-o descalci sau pentru a-l tunde, daca este necesar. De asemenea, este recomandat ca porcusorii cu blana lunga sa fie tunsi regulat, deoarece aceasta creste rapid (la unele rase depasind 2 cm pe luna).

Reproducere Porc de guineea

Femelele pot fi gestante imediat dupa implinirea varstei fragede de 4-5 saptamani, ceea ce este nerecomandat. Din aceasta cauza la varsta de 3-4 saptamani se vor separa de masculi, o sarcina atat de timpurie fiind periculoasa si primejdioasa.

Pentru reproducere este recomandat varsta de 5-6 luni, pana la varsta de 8-10 luni. Daca pana la varsta de un an femela nu a nascut (!), nu se mai recomanda pentru reproducere, dupa aceasta varsta marea majoritate va muri in timpul nasterii. Bazinul nu se dilata corespunzator si femela nu va mai fi in stare sa nasca fara cezariana.

Perioada de gestatie este de 59-73 zile (in general 68 zile), si in medie se nasc 3-5 pui.

Vom fi atenti la alimentatia ei in perioada gestatiei, femela va avea nevoie de o cantitate dubla de Vitamina C in aceasta perioada. Aportul de calciu este si el crescut in ultimele doua saptamani ale gestatiei si in perioada alaptarii.

Se va tine intr-un mediu potrivit unde poate fi activa, vom crea conditii, pentru ca femela gestanta sa se poata misca mult, pentru a naste mai usor. Ii vom da verdeturi, zarzavaturi si fructe cu continut inalt de Vitamina C.

Poze Porc de guineea

Stiati ca ..

  • In ciuda numelui lor, Porcusorii de Guineea nu sunt nici porci si nici nu provin din Guineea.

Bibliografie:

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii