
- Areal: Africa si Asia
- Habitat: Desert
- Hrana: plante, iarba, cereale
- Marime: 2.2 – 3.5 m (86 – 138 inch)
- Greutate: 300 – 700 kg
- Viteza: 64 km/h (40 mph)
- Culori: Crem, maro, negru
- Reproducere: 1 pui
- Media de varsta: 40 – 50 de ani
- Particularitati: poate rezista fara apa mai multe luni
- Populatie: 20 milioane de exemplare
- Pradatori: Leu, Leopard
Camila (Camelus) este un animal intalnit in Africa de Nord si Asia de talie mare folosit la transport in regiunile de desert.
Asemanarea dunelor din desert cu valurile marii ca si mersul leganat al camilelor a facut ca ea sa fie denumita „corabia desertului”.
Numarul populatiei de camile este apreciata la circa 19 milioane, din care aproape 15 milioane traiesc in Africa(numai in Somalia traiesc 7 milioane si in Sudan 3 milioane de camile).
Hrana Camila
Camila este adaptata la viata de desert cand trebuie sa parcurga fara hrana sau apa distante mari.
Pentru aceasta camila trebuie sa acumuleze ca rezerva o cantitate mare de hrana si apa. In cocoasa ea poate sa acumuleze hrana sub forma de grasime, cu care poate sa reziste fara a se hrani timp de 30 de zile.
Rezerva de apa a unei camile acumulata in stomac atinge o cantitate intre 100 – 150 litri, cantitate suficienta pentru doua saptamani. Camila poate bea in 10 minute o cantitate de 100 de litri de apa.
Aspect Camila
Se cunosc 2 tipuri de camile: Dromaderul (sau camila araba) care are o singura cocoasa si se intalneste mai mult in desert si camila Bactrian care are 2 cocoase.
Camila se deosebeste de alte animale prin talia mare, avand inaltimea de 2.2 – 3.5 m si greutatea de 300 pana la 700 gk si prin faptul ca are una sau doua cocoase.
Camilele au coada relativ scurta(35-55cm), culoarea blanii are nuante de la brun intunecat pana la cenusiu roscat de culoarea nisipului.
Picioarele camilelor in raport cu dimensiunea corpului sunt lungi, ele calca pe doua degete care nu sunt acoperite de copita ci numai de o unghie indoita care protejeaza degetele de la picioare care pe talpa au un sistem de suspensie alcatuit dintr-un tesut moale.
Animalele au capul si gatul lung, buza superioara despicata si ochii au gene protectoare lungi. Orificiile narilor se pot inchide, iar stomacul camilelor este ca si la celelalte rumegatoare compartimentat in prestomace.
Comportament Camila
Se spune ca ingrijitorul camilei obliga animalul sa bea o cantitate mare de apa inainte de plecare. Dar teoria ca o rezerva de apa ar fi cocoasa este falsa.
Desi multe animale mor daca isi pierd un sfert din greuatea corpului, camila poate slabi aproape jumatate din greutatea corpului fara sa apara consecinte serioase.
Datorita conditiilor carora s-a adaptat atat de bine la nevoie camila poate bea apa salcie sau sarata.
Pentru a se apara de dusmani camila isi foloseste gura pentru a musca sau chiar scuipa, iar daca este pericolul mare ajunge sa-si calce atacatori in picioare.
Reproducere Camila
Camilele traiesc in harem. Perioada de gestatie la camile este intre 340 – 440 de zile, puiul de camila devenind intr-o perioada scurta de timp independent si putand alerga.
La varsta de 1 an este intarcat si la varsta de 2 – 3 ani devine apt pentru reproducere.
Poate trai 40 – 50 de ani.
Poze Camila
Stiati ca …
- Numai 10 minute sint suficiente pentru o camila ca sa-si bea portia sa de apa de 125 litri. Ea rezista fara apa 14 zile, insa pierde 30% din greutate in acest interval de timp.
- Camila isi poate creste temperatura corpului cu aproape 6 grade Celsius, inainte sa transpire, pentru a evita pierderea lichidelor din corp. Nici un alt mamifer nu poate face asta.
- I se mai spune „Corabia deserului”