Cimpanzeu

Cimpanzeul

Cum face Cimpanzeul: 

Origine

Cimpanzeii sunt membri ai familiei Hominidae impreuna cu gorilele, urangutanii si oamenii. Ei s-au tras din specia umana acum 6 milioane de ani, cele doua specii ramanand cele mai cunoscute si mai apropiate de om.

O cercetare facuta de Mary-Claire King in 1973 a uimit lumea prin faptul ca ADN-ul cimpanzeului este 99% asemanator cu cel al omului.

Unul dintre argumente este faptul ca alte specii au fost reclasificate sa apartina aceluiasi gen pe baza de similaritate genetica mai mica decat cea dintre oameni si cimpanzei.

Fosilele gasite in Kenia indica faptul ca atat oamenii cat si cimpanzeii au fost prezenti in Africa de Est acu foarte mult timp in urma.

Hrana Cimpanzeu

Hrana cimpanzeilor este compusa in special din fructe coapte, dar variaza in functie de anotimp. Ei petrec multe ore mancand aproximativ 20 de feluri de fructe intr-o perioada si 300 intr-un an.

Nu inmagazineaza si nu isi fac provizii precum veveritele sau alte animale, ci le vor manca la locul respectiv. Le plac frunzele verzi in special dupa orele pranzului.

In perioadele uscate, cand fructele sunt rare, consuma seminte, flori, rasina, scoarta de copac devenind o parte importanta a mesei cimpanzeului. De asemenea, mananca multe tipuri de insecte, termitele fiind cele mai importante.

Termitele sunt culese cu mana sau cu instrumente faurite pe loc. Multe gradini zoologice au construit movile de termite pentru a stimula acest comportament natural de hranire. Femelele acorda de doua ori mai mult tip decat masculii „pescuitului” termitelor.

Pasarile sunt consumate ocazional. Mai cunsuma si diferite mamifere. Stilul de vanatoare difera de la o comunitate la alta, o zona cu fructe gasite in abundenta sporeste sansele reusitei. Rata de succes la vanatoare a cimpanzeilor este cuprinsa intre 50 si 80 %.

Aspect Cimpanzeu

Cimpanzeul mascul are inaltimea pana la 1.7m in picioare si cantareste 70 kg. Este lipsit de coada. Femela este ceva mai mica. Bratele, mai lungi decat picioarele, le folosesc in slecial la alpinism pentru a se urca in copaci.

De obicei cimpanzeii merg in patru labe, sprijinindu-se pe labele din spate si in pumni. Acestia pot merge si in picioare cand cara diferite obiecte sau au bratele ocupate.

Blana este de culoare neagra, dar fata, palmele si talpile sunt lipsite de par. culoarea pielii in zonele fara par variaza de la roz spre negru, de obicei puii au pielea roz, iar adultii au pilea inchisa.

Creierul unui companzeu este, ca dimensiuni, jumatate din creierul uman. Testicolele cimpanzeului sunt neobisnuit de mari comparativ cu corpul sau. Aceasta se datoreaza cantitatii mari de sperma pe care o produce in perioada de imperechere.

Cimpanzeii ajung la pubertate la o varsta cuprinsa intre 8 si 10 ani si rareori traiesc peste 40 de ani in salbaticie si mai mult de 60 in captivitate.

Cateva specii de Cimpanzei:

Central chimpanzee – (P. t. troglodytes)
Western chimpanzee – (P. t. ellioti)
Nigeria-Cameroon chimpanzee – (P. t. ellioti)
Eastern chimpanzee – (P. t. schweinfurthii)

Comportament Cimpanzeu

Cimpanzeii traiesc in grupuri mari numite comunitati. In comunitate exista o ierarhie dictata de pozitia fiecarui individ si influenta care o are asupra celorlalti. Fiecare membru dominat poate domina la randul lui alti membri.

De obicei exista un mascul dominant numit masculul alfa, care are cel mai inalt rang. Acesta detine controlul grupului si intervine in timpul disputelor intre membri.

Masculul alfa nu trebuie sa fie cel mai mare sau mai puternic, ci cel mai manipulator, cu influenta cea mia mare. Acesta isi face aliati care il sustin. Masculul alfa are un caracter superior, se umfla-n pene sa creasca in ochii celorlalti intimidandu-i si dominandu-i autoritar.

Cimpanzeii masculi de rang inferior isi vor arata respectul prin diferite gesturi, iar femelele isi arata respectul prezentandu-si fundul. Si in randul femelelor exista o ierarhie. In unele comunitati puii femela pot mosteni statutul de rang inalt de la mama.

Ele au ca scop principal dobandirea de statut inalt pentru a avea privilegii la imperechere si la alimente, femelele de rang inalt li se vor permite de multe ori sa inceapa ospatul.

Pentru ca un cimpanzeu de sex masculin sa fie masculul alfa trebuie sa fie acceptat de comunitatea de femele pentru ca ele sunt cele care dicteaza stilul de viata, ele asigura supravietuirea generatiei urmatoare.

Exista grupuri unde femelele vor indeparta un mascul alfa pentru a fi mascul alfa un alt mascul potential conducator mai bun.

Unul din argumentele care arata ca cimpanzeii sunt animale inteligente este faptul ca foloesc unelte. Folosesc pietre pentru a spage sau a logi, bete pentru a scoate si a manca termite, un fel de sulite, etc.

Reproducere Cimpanzeu

Maturitatea sexuala este atinsa la vasta de 8-9 ani.

Perioada de gestatie la un cimpanzeu este de aproximativ 230 – 240 de zile. Cimpanzeii dau nastere la un pui, dar se pot naste si gemeni, sau uneori doi pui.

Inmultirea la cimpanzei este foarte complicata, au fost mai multe conceptii gresite referitoare la reproducere. Femelele cimpanzeu au o perioada de imperechere care dureaza 36 de zile. In acest timp femelele sunt abordate de masculi.

La chemarea femelelor prin diferite avansuri masculul vine si uneori are loc si o mica lupta inainte de imperechere pentru ca el sa demonstreze ca este dominant.

Poze Cimpanzeu

Stiati ca ..

  • Un cimpanzeu poate să înveţe să se recunoască pe sine într-o oglinda.
  • O teorie demonstrata si general acceptata este faptul ca cea mai apropiata ruda a omului este cimpanzeul.
  • Cimpanzeii inteleg foarte usor limbajul international al semnelor, existand exemplare care, invatate de oameni, pot vorbi cu acestia prin cel putin 200-300 de semne.

Vezi si 16 cele mai inteligente animale

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii