Origine
Gorilele sunt cele mai mari primate. Ele traiesc in padurile din centrul Africii. In momentul de fata gorilele sunt impartite in doua sperii si incepand din 2008 sunt in curs de dezbatere daca aceasta specie sa aiba patru sau cinci subspecii.
ADN-ul gorilelor este foarte similar cu cel al omului, acesta seamana in proportie de 95-98%. Sunt cele mai apropiate „rude” ale oamenilordupa cele doua specii de cimpanzeu. Habitatul lor acoopera padurile tropicale si subtropiacel din Africa.
Desi aria lor de acoperire are un procent mic gorilele au o gama larga de altitudini. Gorilele de munte pot fi intalnite intre 2200 si 4300m. Gorilele de campie traiesc in paduri dese si mlastini.
Numele gorilelor provine din limba greaca (Gorillai) si inseamna „trib de femei paroase”. Pana de curand s-a considerat ca gorilele au trei subspecii: Gorila de VEst, Gorila de Est si Gorila de Munte. Acum exista un acord in care se evidentiaza mai multe subspecii de gorile.
Toate subspeciile de gorile au evoluat dintr-un singur tip de gorila care a existat in era glaciara. Aceste specii s-au dezvolat dupa ce s-au izolat si s-au dezvolat separat adaptandu-se fiecare la mediul si nevoile curente.
Hrana Gorila
Gorilele sunt ierbivore.
Ele consuma fructe, frunze si lastari. Exista dovezi care confirma ca mananca si furnici, le plac termitele la fel de mult ca si cimpanzeilor.
Gorilele isi petrec cea mai mare parte a timpului mancand. Caninii lungi si puternici le permite sa zdobeasca plante ca bambusul.
Se hranesc in principal cu fructe, gorilele de munte consumand mai mult plante, tulpini si radacini.
Aspect Gorila
Gorilele se deplaseaza in patru labe, desi uneori merg pe doua picioare, ca si oamenii, dar pe distante scurte. Masculii au inaltimea de 1.65 – 1.75 si o greutate de 140 – 200 kg.
Femelele ating deseori jumatate din greutatea unui adult, o inaltime de 1.4m si aproximativ 100kg. Gorilele din captivitate au atins greutati de 270 gk.
Gorila de munte are blana cea mai groasa si cea mai inchisa culoare, urmata de gorila de vest care are o culoare a blanii maro sau gri.
Gorilele care traiesc la ses sunt mai suple si mai agile decat gorilele de munte. Aproape toate gorilel au grupa sanguina B, ca si oamenii, si la degete au amprente.
Cateva specii de gorile
Gorile de est:
Mountain gorilla (G. b. beringei)
Eastern lowland gorilla (G. b. graueri)
Gorile de vest:
Western lowland gorilla (G. g. gorilla)
Cross River gorilla (G. g. diehli)
Comportament Gorila
Gorilele au multe asemanari cu omul si sunt considerate foarte inteligente.
Cateva exemplare din captivitate au invatat limbajul semnelor.
Gorilele, si alte maimute, rad, se intristeaza, au vieti emotionale bogate, dezvolta legaturi puternice cu familia si nu numai, folosesc unelte, pot gandi in viitor sau trecut.
Reproducere Gorila
Perioada de gesatie este de cel putin 8 luni.
De obicei incep sa se reproduca dupa 3-4 ani. Sugarii stau alaturi de mamele lor pana la 4 ani.
Femelele ating maturitatea sexuala la varsta de 10-12 ani, iar masculii la 11-13 ani. Durata de viata a gorilelor este de 30-50 ani.
Exista si exceptii in care unele exemplare au trait mai mult. De exemplu Jenny, o gorila care a putut fi vazuta in captivitate in Dallas a trait 55 de ani.
Poze Gorila
Stiati ca ..
- Cea mai mare maimuta antropoida si cea mai mare primata din lume este gorila.
- Un mascul adult poate ridica aproximativ 900 kg.
Vezi si 16 cele mai inteligente animale
Comentarii