Origine
Maimuta gelada (Theropithecus gelada) face parte din genul Theropithecus, familia Cercopithecidae. Poate fi intalnita in muntii din estul Africii la altitudini intre 2000 si 4500 de metri in zone cu vegetatie deasa. Cea mai mare populatie de maimute gelada este in muntii Semien.
Este cunoscute sub cateva denumiri. I se spune „maimuta gelada cafenie” din cauza blanei de culoare cafeniu inchis sau „maimuta gelada abisiniana” pentru ca cele mai mari grupuri de maimute gelada se afla in tinuturi montane din Etiopia, tinuturi care inainte s-au numit Abisinia.
Mai este cunoscuta si ca „maimuta care vorbeste” sau „babuinul gelada”, este considerata o ruda apropiata a babuinilor.
Poate fi intalnita in literatura straina sau de specialitate sub denumirile: The gelada, bleeding-heart baboon sau the gelada baboon.
Studiile asupra sunetelor maimutei gelada au inceput in anul 2006. Se pare ca in trecut, cu mii de ani in urma ar fi avut o arie de raspandire mult mai mare. S-au gasit fosile in Africa de sud si Asia, mai exact in tarile Malawi, Congo, Tanzania, Uganda, Kenia, Algeria, Etiopia, Maroc, Spania, India, si altele.
Hrana Maimuta Gelada
Maimuta gelada se hraneste in functie de sezon cu iarba sau diverse alimente. In sezonul cald coboara mai jos si cauta insecte, tuberculi, radacini, viermi sau seminte.
Este in principal un animal ierbivor. Datorita modului de hranire s-a adaptat la aceasta viata. Degetele sunt scurte si puternice pentru a scurma dupa radacini sau viermi.
Mersul este specific folosit doar cand se hraneste. In ciuda coltilor mari isi mesteca iarba la fel ca o capra.
Aspect Maimuta Gelada
Maimuta gelada are lungimea de aproximativ 75cm, iar greutatea nu mai mult de 20 kg. Coada are lungimea de 40-50cm.
Specific maimutei gelada este blana lunga si groasa din partea superioara si pe spate care protejeaza animalul ca o haina. Pe piept are o pata in forma de clepsidra de culoare rosie, iar blana este scurta de culoare alba si neagra.
Fata neagra are botul mare si puternic. Caninii sunt foarte mari si puternici. Ochii sunt mici, irisul este de culoare inchisa. Membrele lungi si puternice, de culoare neagra, se termina cu degete mobile care ajuta la prinderea cu usurinta a hranei sau obiectelor. Corpul este mare si robust.
Dimorfismul sexual este vizibil. Masculii pot ajunge la 75cm si 20kg, iar femelele in jur de 50cm si 12kg.
Subspecii:
Gelada de nord – Theropithecus gelada gelada
Gelada de sud, Gelada de est sau Gelada lui Heuglin – Theropithecus gelada obscurus
Comportament Maimuta Gelada
Maimutele gelada se deosebesc cel mai mult de celelalte specii de maimute prin faptul ca nu se catara in copaci. Desi ciudat sa auzi asa ceva tocmai de la o maimuta, prefera sa isi petreaca timpul pe pamant cautand hrana.
Cercetatorii sunt uimiti de asemanarea intre sunetele maimutelor gelada si vorbirea umana. Cercetatorii de la universitatea din Michigan spun ca sunetele vocale prezinta asemanari uititoare cu vorbirea umana.
Maimuta gelada este o maimuta sociabila cu un repertoriu vocal bogat exprimat cu miscari faciale complexe, la fel ca oamenii. Profesorul Bergman: „Cu toate acestea, daca esti in compania acestor maimute, de multe ori ai impresia ca sunt oameni in jurul tau care vorbesc. Nu am avut niciodata aceasta senzatie in ani de cercetari alaturi de alte maimute”
Doarme intre roci, in despartiturile placilor sau in adaposturi pe care le gasesc in munte. Este o specie diurna. Programul sau este urmatorul. Se trezeste dimineata, cauta ceva mancare apoi socializaeza. Tot timpul calatoresc. Se afla intr-o permanenta miscare. Dupamasa mai cauta de mancare apoi seara cand ajung aproape de locul de dormit mai socializeaza putin inainte de a se baga la somn. A doua zi o ia de la capat.
Reproducere Maimuta Gelada
In perioada de imperechere femelele dupa ce dau nastere sa lui ii cresc impreuna. Grupurile de femele cu pui sunt conduse de un singur mascul. In grupuri femelele au legaturi sociale foarte stranse.
Ele rar parasesc grupul. Dar ele sunt si cele care pornesc conflictele cel mai des. Femelele interactioneaza cu cel mult trei membri ai grupului. In cadrul grupului exista ierarhie.
Femelele care sunt spre varful ierarhiei au parte de mai mult sex si dau nastere la mai multi pui decat femelele mai jos clasate.
Masculii care pleaca dintr-un grup se pot alatura unui alt grup ca subordonat pentru ca apoi sa duca lupte pentru preluarea grupului. Sau poate lua cateva femele din grup pentru s-ai face propriul grup. Grupurile se schimba, de obicei, la 8-9 ani pentru ca un alt mascul ori doreste sa preia sefia grupului ori grupul sufera modificari (se desparte pentru a forma noi frupuri).
Dupa imperechere femela da nastere la un pui de 500 de grame. Majoritatea nasterilor au loc noaptea. Perioada de gestatie este de 5-6 luni. Puiul este carat de femela pe burta in primele 5 saptamani, iar apoi pe spate.
Ca si alte specii de maimute femela atinge maturitatea sexuala mai repede, la varsta de 4-5 ani, iar masculul la varsta de 5-7 ani.
Speranta de viata este de aproximativ 20 de ani.
Poze Maimuta Gelada
Stiati ca ..
- Traiesc la sol, nu se catara in copaci.
- Pe piept are o pata rosie in forma de clepsidra.
- Sunetele maimutei gelada imita vorbirea umana.
Vezi si 16 cele mai inteligente animale
Comentarii