Origine
Maimutele paianjen fac parte din familia Atelidae. Ele se intalnesc in padurile tropicale din America centrala si de sud din Mexic si Brazilia. Sunt 7 specii de maimuta paianjen, din care maimuta paianjen cu capul negru este pe cale de disparitie.
Din cauza dimensiunilor lor mari au nevoie de suprafete mari de paduri vesnic verzi. Prefera padurile linistite cu climat mai umed.
Specii ale maimutei paianjen:
Ateles belzebuth
Ateles chamek
Ateles hybridus
Ateles marginatus
Ateles fusciceps
Ateles geoffroyi
Ateles paniscus
Hrana Maimuta Paianjen
Dieta maimutelor paianjen este formata 90% din frunze si nuci. Ele pot trai perioade lungi doar cu unu sau doua tipuri de fructe. Mananca fructele marilor arbori si inghit fructele intregi, eliminand semintele prin fecale.
Studiile arata ca dieta lor aduc schimbari in comportamentele sociale, fizice si de reproducere. Perioada cea mai intensa de hranire este in jurul orei 10 dimineata, dupa aceea incepe joaca, timp in care se mai pot hrani pana seara.
Daca hrana nu se gaseste de ajuns ei pot manca si insecte, scoarta de copac sau miere. Maimutele paianjen au un mod unic de a obtine alimente. Femela alfa este responsabila cu hranirea.
Daca ea nu gaseste hrana suficienta pentru grup maimutele se impart in grupuri mai mici de 2-4 membri pentru a gasi hrana mai usor.
Aspect Maimuta Paianjen
Menbrele lungi si disproportionate si cozile lungi le face cele mai inalte maimute. De aici si numele de paianjen. Adultii masculi au o greutate de 10-11 kg, femelele ajungand la 9-10 kg.
Cozile pot avea lungimi pana la 89 cm, sunt foarte flexibile, cu portiuni fara par spre varf, unde prezinta caneluri similare cu amprentele.
Acestea s-au adaptat si practic cozile au devenit a 5-a mana. Sunt animale diurne, iar noaptea dorm in copaci. Fata de alte maimute ingrijirea nu este la fel de importanta ca actiune sociala, probabil si datorita faptului ca nu au degete.
Comportament Maimuta Paianjen
Maimutele paianjen traiesc in grupuri de 15 pana la 25 de membri. In timpul zilei ele se impart in grupuri de 2-8 membri, marimea grupului depinzand de cantitatea de hrana si de pradatorii din zona.
Media este de 4 membri. Comunica prin semne, sunete si gesturi mai ales in perioada imperecherii sau al unui atac.
Cand maimuta paianjen vede un om apropriindu-se latra tare asemenea unui caine.
In cazul in care intrusul continua sa se apropie maimutele paianjen se catara in copaci si incep sa-i zgaltaie cu putere si sa arunce cu greutati pana la 4kg in directia intrusului (pietre, crengi, etc).
Reproducere Maimuta Paianjen
In perioada reproducerii femela alege un mascul din grup cu care se imperecheaza. Ambele sexe, masculii si femelele isi miros partenerii pentru a verifica disponibilitatea lor pentru copulatie.
Perioada de gestatie dureaza 226-232 de zile. Fiecare femela da nastere la un singur pui la 3-4 ani. Pana la 6-10 luni puii depind complet de mama lor.
Masculii nu se implica in cresterea puilor. Mama poarta puiul in brate, acesta stand la pieptul mamei in prima luna de viata, dupa care este purtat in spate.
Mamele isi protejeaza puii si le acorda toata atentia de care au nevoie. Ii ajuta pe cei tineri independenti tragandu-le ramuri pentru a se deplasa mai usor.
Poze Maimuta Paianjen
Stiati ca ..
- Maimuta paianjen are mai putin de un metru.
- Ecoul maimutei paianjen este, ca si in cazul ratelor, slab sau foarte slab.
Vezi si 16 cele mai inteligente animale
Comentarii