Origine
Mandrilul este unul dintre cei mai mari paviani si traieste pe solul padurilor tropicale ale Africii Centrale si de Vest.
Numai masculii adulti au coloratia specifica rosu aprins si albastru-lila, femelele au fata de culoare negru-brun.
Hrana Mandril
Mandrilii consuma fructe, frunze, radacini, seminte, insecte, oua si mamifere mai mici. La putin timp dupa rasarit, pornesc in cautarea hranei.
Procesul este condus de masculul adult ce alege si locul de colindat. Majoritatea hranei o gasesc pe sol. Asemeni celorlaltor maimute, precum si omului, degetele mainii mandrilului se misca coordonat, atunci cand animalul sapa, piguleste si cand isi pregateste hrana sau si-o introduce in gura.
Atunci cand se coc fructele, vine si vremea culesului. In acest sezon mandrilii si celelalte specii de maimute se strang in grupuri in copaci.
Mandrilii stiu exact, in functie de sezon, ce tip de hrana se gaseste pe teritoriul lor.
Aspect Mandril
Lungumea corpului variaza intre 70 si 95cm. Lungimea cozii este de aproximativ 15cm.
Greutatea variaza intre 25 si 35 kg la masculi, femelele avand o greutate aproximativ jumatate din cea a masculilor.
Este sociabil si activ ziua. Emite trei tipuri de tipete.
In captivitate traieste poate trai peste 45 de ani.
Comportament Mandril
Asemeni celorlaltor paviani si mandrilul este un animal sociabil, traind in grupuri a cate 15-200 de exemplare. Cele mai numeroase grupuri se formeaza in timpul sezonului secetos,cand se contopesc mai multe grupuri mici.
In fiecare grup se afla cel pu?in un mascul complet dezvoltat si aproximativ cinci femele impreuna cu puii lor. Restul masculilor traiesc singuratici.
Din acest fapt deducem ca masculii adulti se lupta pentru rang in cadrul grupului. Mandrilii isi petrec mare parte a zilei cautand hrana in padure.
In timpul cautarilor, mandrilii comunica unii cu altii prin tipete si diferite sunete mormaite. In caz de pericol aceste sunete au rol de avertizare (de exemplu in cazul apropierii unui leopard).
In timpul zilei, la anumite intervale, grupul se odihneste. In acest timp adultii se ocupa de ingrijirea reciproca a blanii, iar puii se joaca.
Ingrijirea reciproca a blanii are un important rol social in cadrul grupului, ajutand de asemenea la eliminarea parazitilor.
Reproducere Mandril
Maturitatea sexuala este atinsa in jurul varstei de 4 ani. Femelele sunt fertile la fiecare 33 de zile.
Gestatia dureaza 30 de saptamani dupa care femela da nastere unui singur pui de obicei.
Urmasii fiecarui grup sunt produsi de regula de masculul dominant cu femelele haremului, cu care se imperecheaza fara selectie, daca acestea sunt pregatite. Dispozitia pentru imperechere se poate recunoaste dupa marirea in volum a regiunii din jurul cozii femelelor.
Dupa o gestatie de sapte luni si jumatate, se naste un singur pui. Mama isi duce peste tot puiul, in timp ce acesta sta agatat de corpul ei. Incet-incet puii de madril incep sa-si descopere mediul si sa se joace cu ceilalti membri ai grupului.
La inceput masculii au culoarea inchisa, capatand culoarea caracteristica abia dupa atingerea maturitatii sexuale. Femelele raman de obicei in grupul in care s-au nascut, masculii insa sunt alungati de catre masculul dominant, indata ce ating maturitatea sexuala.
Poze Mandril
Stiati ca ..
- Cea mai mare maimuta tipica este mandrilul sfinx, masculii cantaresc in medie 45 kg, cel mai greu mascul a atins 54 kg intr-o gradina zoologica.
- Mandrilul este cea mai colorata maimuta, avand nasul rosu inconjurat de diferite nuante de albastru strident
- Dupa gorila, cimpanzeu si urangutan, mandrilul este cea mai mare maimuta.
Vezi si 16 cele mai inteligente animale
Comentarii