Origine
Fenecul (Vulpes Zerda) este o specie de mamifer din tribul vulpinilor, fiind inrudit cu vulpea. Reprezentantii acestei specii pot fi gasiti in desertul Sahara, peninsula Sinai si desertul Arabiei, fiind perfect adaptati la mediul arid.
Numele sau uzual, fenec, provine din cuvantul arab fenek, care inseamna vulpe, iar zerda provine din grecesul xeros, care inseamna uscat. Acesta este cel mai mic reprezentant al familiei Canidelor.
Sunt niste animale foarte nostime,in unele parti ale lumii au fost raspandite precum animal de companie,pe cand in unele tari comercializarea lor este interzisa.
Hrana Vulpea Fennec
Fenecul este un animal nocturn si omnivor, dieta sa constand in principal din rozatoare, insecte, pasari si oua. Se hraneste atat cu produse de origine animala cat si cu produse de origine vegetala.
Au nevoie doar de foarte putina apa ca sa supravietuiasca, iar sursa lor principala de lichide este mancarea. Asta nu inseamna ca vulpile nu beau apa, ci doar ca rinichii lor sunt adaptati conditiilor de trai specifice desertului.
Aspect Vulpea Fennec
Fenecul sau vulpea desertului este un mamifer mic, avand o masa cuprinsa intre 0,7-1,6 kg, o lungime a corpului de 29-40 cm (lungimea cozii putand atinge 20-30 cm) si o inaltime de aproximativ 20 cm. Una din trasaturile specifice fenecului sunt urechile sale mari, care pot atinge o lungime de aproximativ 15 – 20 cm.
Urechile mari reprezinta o adaptare esentiala la mediul desertic, unde temperaturile pot atinge 40 C in timpul zilei, mentinand o temperatura constanta a corpului.
Blana lor are o culoare crem-bej. Urechile uriase il ajuta sa se racoreasca, deoarece, fiind mari si bine vascularizate, pierd multa caldura.
Talpile ii sunt acoperite de blana, ca sa fie ferite de nisipul fierbinte. Nu are acel miros puternic, specific altor specii de vulpi.
Comportament Vulpea Fennec
Fenecii pot trai un timp indelungat fara apa, rinichii lor fiind capabili sa reduca pierderea de apa din organism.
Isi aleg cu prudenta adaposturile, vizuinile lor fiind adanci, ramificate, aflate intre radacini si stanci sau in alte locuri greu accesibile, terminandu-se la capat cu o camera spatioasa.
In timpul furtunilor, averselor, caniculei, in perioada de imperechere (februarie-martie) sau cata vreme femela are pui mici, vulpea se retrage in vizuina. Expeditiile sale de vanatoare au loc, in general, noaptea; vulpea atacand orice fel de animal, de la gandac la puiul de caprioara, fiind intotdeuna foarte prudenta.
Spre deosebire de alte specii, vulpile desertului traiesc in grupuri. Ele sapa vizuini in nisip, legate intre ele. Pot sari la o inaltime de 60 cm, pentru a-si prinde prada sau pentru a scapa de pradatori.
Ca si animale de casa, vulpile sunt prietenoase. Nu au probleme nici cu strainii, nici cu celelalte animale. Sunt pline de energie si trebuie sa le lasi sa se joace mult. Desi sunt animale salbatice, odata ce sunt domesticite, devin animale sociabile si cuminti.
E important sa fie tinute in lesa pentru a nu fugi, iar spatiul in care locuiesc trebuie ingradit si inchis bine. Pot sapa tuneluri pentru a scapa sau se pot catara pe gard. Le poti hrani cu mancare de caini sau pisici (sa fie de calitate!), soareci, viermi, legume si fructe proaspete, oua sau insecte.
Reproducere Vulpea Fennec
In perioada de reproducere mai multi masculi se asociaza, de regula, unei singure femele, pe care o urmaresc si o latra neincetat – in general, insa, vulpile sunt animale tacute, asemenea sacalilor.
Dupa 51-54 de zile de la imperechere, femela naste cativa pui, care sunt ingrijiti de ambii adulti. In perioada de iarna puii sunt alungati de catre parinti.
Vulpea Fennec atinge maturitatea sexuala la varsta de 9 luni. Perioada de calduri este luna ianuarie, in care masculii devin foarte agitati si deseori se lupta pentru a castiga dreptul la imperechere.
Puii se nasc intr-o vizuina la aproximativ 1m sub pamant , complet dependenti de mama lor. Ei ies pentru prima data la exterior dupa ce implinesc 5 saptamani.Vor explora imprejurimile pana la varsta de 3 luni, dupa aceasta varsta incep sa vaneze si treptat invata sa se descurce singuri.
Media de viata a vulpii fennec crescuta in captivitate este de 12 ani pe cand in natura media de viata este mai mica datorita pradatorilor.
Poze Vulpea Fennec
Stiati ca ..
- Vulpea fennec este considerata cea mai mica specie de vulpe
- Fenecul este unul dintre cele mai frumoase animale din zona calda.
- Spre deosebire de alte specii vulpile fennec, masculi si femele, traiesc in aceleasi galerii subterane.
Vezi si 16 cele mai inteligente animale
Comentarii