Sarpele de apa

sarpeapa
  • Areal: Raspandit in Europa de Sud, Centrala, Peninsula Balcanica, Asia Mica, Asia Centrala. 
  • Habitat: Acvatic
  • Hrana: Animale mici, acvatice
  • Marime: Talia variază de la 20 de centimetri (puii) si pana la un metru.
  • Culori: Abdomenul tarcat (galben-portocaliu cu negru).
  • Reproducere: Depune oua.
  • Particularitati: Poate prezenta desen dorsal, oarecum asemanator cu viperele, motiv pentru care adesea este confundat cu acestea.

Sarpele de apa (Natrix tessellata) este un sarpe neveninos din familia Colubridaeraspandit in Europa de Sud, Centrală, Peninsula Balcanica, Asia Mica, Asia Centrala, pana la Golful Persic si lacul Balhas. Este raspandit si in Romania si Republica Moldova. La noi in tara se gaseste peste tot, exceptand zona Moldovei. Predomina in Delta Dunarii. Sarpele de apa se aseamana mult la aspect si comportament cu sarpele de casa cu care de altfel imparte de multe ori acelasi habitat. Prima diferenta vizibila ar fi ca la sarpele de apa nu gasim acel inel galben din spatele capului de la sarpele de casa. Mai este denumit si sarpele de balta.

HRANA SARPELE DE APA

Sarpele de apa se hraneste cu pesti si alte animale mici, acvatice, pe care le vaneaza prin imersie, putand sta destul de mult timp sub apă. Nu poate inghiti hrana in apa, de aceea este usor de vazut pe malul baltilor cand se hraneste.

ASPECT SARPELE DE APA   

Sarpele de apa este un sarpe neveninos. Este o specie cu activitate diurna ce prefera habitatele acvatice, traind mai mult in apa decat pe uscat. In Romania, specia este protejata prin Legea Nr. 13

din 1993. Este zvelt, depaseste 1 m lungime, are capul lung si ingust. Pe spate este galben-cenusiu, cu un desen inchis, alcatuit din cinci siruri de pete patrate cu aspect de tabla de sah. De multe ori pe ceafa se observa o pata in forma de V. Abdomenul este alb-galbui sau rosu-caramiziu, cu insertii de pete negre ce alterneaza.

COMPORTAMENT SARPELE DE APA 

Sarpele de apa este mai adaptat la mediul acvatic decat sarpele de casa si sta mai mult in apa, indepartandu-se putin de mal. Adesea pandeste prada sub apa.

REPRODUCERE SARPELE DE APA

La sfarsitul lunii martie masculul incepe sa curteze femelele care depun in luna iulie, in cuiburi din gramezi de frunze,paie,gunoi pana la 40 de oua. Parintii nu au grija de pui care se descurca singuri dupa eclozare si se hranesc cu mormoloci si puiet de peste. Incubația dureaza aproximativ 10 saptamani.

 

 

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii