
- Areal: O mare parte din Africa, Asia cu unele insule si Europa
- Habitat: Umed
- Hrana: Carnivore
- Marime: Intre 40 şi 80 cm
- Greutate: Intre 100-200 g
- Culori: Negru
- Reproducere: Nasc pui vii
- Stil de viața: Active ziua si in amurg
- Particularitati: Sunt usor de confundat cu alte specii neveninoase (sarpele lui Esculap sau sarpele de casa)
Numita si vipera cu cruce, vipera de munte, vipera neagra este o specie extrem de rezistentă la frig in comparatie cu alti serpi. Uneori poate fi văzută sorindu-se și la finalul sezonului rece, chiar pe zapada. Este o specie foarte intalnita pe aproape tot continentul european (doar sarpele de casa este mai raspandit decat vipera comuna), mai putin in sudul extrem si in sud-vestul continentului, unde gasim alte specii de vipera. Viperele negre prefera habitatul cu umiditate mare, unde sunt diferențe mari de temperatura intre zi si noapte. De obicei traiesc la altitudini mari, de peste 1500 de m.
HRANA VIPERA NEAGRA
Hrana lor consta in special din mamifere mici, care sunt omorate de veninul injectat prin muscatura viperei. Veninul de vipera este hemotoxic, distrugand hematiile si tesuturile cu care vine in contact (rezultatul fiind necroze), avand totodata o actiune anticoagulanta; printr-o actiune neurotoxica poate produce paralizii. Cateva specii, ca „Macrovipera schweitzeri”, s-au specializat pe vanare de pasari. Speciile mai mari, ca „Bitis gabonica”, vaneaza animale mai mari, ca de exemplu porcul cu tepi, sau maimute, lilieci si antilope pitice.
ASPECT VIPERA NEAGRA
Corpul este scurt și gros, iar coada este mai scurta proportional cu corpul fata de serpii neveninosi. Desenul este extrem de variabil, forma tipică cu romburi pe spate fiind prezentă, dar nu obligatorie. Ochiul este de regula roșu sau portocaliu. iar pupila este eliptică (verticală, ca la pisici). Viperele pot fi complet negre (spre exemplu, ambele subspecii de la noi din tara prezentand exemplare melanistice). Pupila eliptica si forma corpului sunt insă elementele de identificare in stabilirea exemplarului vazut ca fiind cu potential periculos sau nu.
COMPORTAMENT VIPERA NEAGRA
Specialistii spun ca muscatura acestui sarpe poate duce la moartea unui om in aproximativ 10 ore, daca nu se intervine cu antidot. Daca un turist este muscat, trebuie sa evite pe cat posibil miscarea, tocmai pentru a nu favoriza raspandirea veninului. Daca are un cutit sau briceag asupra lui este indicat sa faca o crestatura în locul muscaturii si sa scoata lichidul. Este necesara si punerea unui garou, tocmai pentru ca veninul sa nu se imprastie rapid in corp. Sunt surde si mioape, dar foarte sensibile la vibratii. Ataca doar ca sa se apere, cand apropierea de ele este prea intima, intrucat sunt surprinse si se cred amenintate. Se spune ca sunt inofensive cata vreme nu ne apropiem de ele mai mult decat le e lungimea.
REPRODUCERE VIPERA NEAGRA 
Perioada de reproducere a viperelor negre lor are loc primavara in aprilie-mai, avand loc lupte intre masculi. Femela cloceste ouale in corp, puii eclozionati parasind corpul mamei in lunile august – octombrie. Prima naparlire urmeaza la scurt timp dupa nastere, dupa care serpii devin activi. Viperele sunt apte de reproductie la varsta de 3-4 ani, puii avand cca 16 cm lungime. De regula femelele nasc serii: sau doar femele, sau doar masculi, sexul puilor fiind definit de mai multi factori, precum temperatura la care sta femela in perioada de gestatie.