
Scoicile sunt catalogate de cei mai multi ca
- Scoici comestibile
- Scoici de perle
Ce sunt perlele ?
Perlele iau nastere prin insuşirea de a izola un corp strain, patruns in organismul scoicii, inconjurandu-l cu straturi de sidef şi facandu-l astfel, inofensiv.
Rezultatul acestui proces fiziologic normal, de apărare, este magnifica alcătuire numită perlă.
Marea majoritate a moluştelor posedă acest mecanism de apărare, astfel că mai toate pot produce formaţiuni calcaroase, de diferite forme, ce pot fi considerate perle într-un sens foarte larg al termenului. Cele mai multe nu au însă valoare comercială – sunt nişte mici concreţiuni calcaroase fără o înfăţişare prea atrăgătoare, fără luciu, şi prezintă interes doar pentru oamenii de ştiinţă ori pentru colecţionari, ca nişte curiozităţi ale naturii.
Perle naturale
O perlă naturală e formată din straturi concentrice de aragonit, o formă de carbonat de calciu cristalizată sub forma unor plăcuţe hexagonale, cu grosimea de 0,5 microni, consolidate prin straturi subţiri dintr-o proteină numită conchiolină.
Perlele de cultură, chiar dacă sunt produse în cantităţi mari, nu sunt, totuşi, uşor de obţinut. Scoica are nevoie de ani pentru a fabrica o perlă – cu atât mai mulţi ani, cu cât perla e mai mare. Doar vreo 5% dintre perlele de cultură sunt de înaltă calitate, având sfericitatea aproape perfectă şi luciul iridescent care le fac apte de a fi utilizate în industria bijuteriilor de lux.
Perlele naturale pot fi deosebite de cele de cultură prin examinarea cu raze X.

producerea de perle naturale

scoica cu perle

colierul-cu-perle-dunn

perle_de_cultura
3. Alte tipuri de scoici
Scoica Geoduck
Scoica Quahog (Arctica islandica)
Pupa sulcata
Pupa solidula
Acteon eloisae
Aporrhais pespelecani
Black Mouthed Goblet
Deepwater Pacific Phos
Dusky Macron Shell
Burnupena Whelk Shell