Ursul cu Ochelari

Ursul Cu Ochelari
  • Origine: America de Sud (Venezuela, Columbia, Ecuador, Peru, Bolivia)
  • Inaltime: 77 cm
  • Greutate: 80 – 180 kg
  • Culori: Negru
  • Hibernare: NU

Cum face ursul:

Origine

Ursul cu ochelari (Tremarctos Ornatus) este cunoscut, de asemenea, si sub numele de Ursul Anzilor sau ukuko, jukumari si ucumari.

Este intalnit in multe zone din America de Sud: Panama, Venezuela, Columbia, Ecuador, Peru, Bolivia, Argentina.

Este singura specie de urs care traieste in America de Sud, supravietuirea lor a depins in mare parte de capacitatea lor de a urca in cei mai inalti copaci din vestitii munti Anzi ai Americii de Sud.

Hrana Urs cu Ochelari

Ursii cu ochelari sunt aproape vegetarieni, aproximativ 5% din dieta lor fiind carne sub forma de mamifere mici, pasari, artropode si hoituri.

Sunt uneori acuzati de uciderea animalelor si a culturilor de porumb. Se hranesc cu palmieri, smochine, dafini, frunze tinere, muguri de palmieri, seminte si ierburi.

Puya, o specie de Bromelia, este mancarea lor preferata. Planta dotata cu tepi infloreste o singura data, producand in acel moment o cantitate insemnata de zahar si devenind o delicatesa pentru ursii Anzilor.

Au molari mari astfel incat sa poata mesteca plante foarte dure care se gasesc in padurile tropicale, cum ar fi cactusi, orhidee, palmele, etc.

Aspect Urs cu Ochelari

Ursul cu ochelari este relativ o specie mica de urs. Are blana neagra si deasa cu un semn distinct bej pe piept si pe fata, de aici vine numele de urs cu ochelari.

„Ochelarii” din jurul ochilor pot varia foarte mult. Fetele unor exemplare sunt negre in totalitate, fara nici o alta pigmentare.

Aceasta pata de culoare bej are diferite forme de la urs la urs, nu isi mentine proportiile ca la ursul panda. Este ultimul urs cu botul scurt. Are dimensiuni medii, un adult obisnuit ajungand la inaltimea de 1,5 metri.

Ursii negri cu ochelari ating doar 70-80 de centimetri inaltime la nivelul umerilor, fiind cei mai mici „ursi adevarati” care mai traiesc azi in lume. Femelele cantaresc pana la 65 de kilograme, iar masculii, pana la 200 de kg.

Comportament Urs cu Ochelari

Desi tinde sa duca o viata solitara este un urs non-teritorial. Cand intalneste oameni sau alti ursi se poate spune ca este un animal relativ pasnic, dar precaut. Ca si in cazul altor ursi, ursoaicele cu pui au atacat oameni si braconieri ca sa-si apere micutii.

De obicei cand intalnesc oameni se retrag sau se catara in copaci unde de regula isi construiec un fel de platforma in care se ascund, se odihnesc sau isi depoziteaza hrana.

Ursul cu ochelari este printre printre singurii ursi care vaneaza in timpul zilei, majoritatea ursilor fiind animale nocturne. Il intalnim la altitudini de pana la 3.500 de metri si chiar mai sus.

Se spune ca un urs al Anzilor a urcat de la o altitudine de 250 de metri pana la 3.300 de metri in 24 de ore o diferenta de altitudine pentru care un om cu experienta in escaladare ar avea nevoie de cinci zile.

populatia ursului cu ochelari este amenintata de multi factori. Cei mai mari factori sune, evident, oamenii care ii vaneaza din cauza convingerii ca acestia le mananca animalele si exploatarea forestiera, practic defrisarea padrilor, micsorarea habitatului a dus la scaderea numarului exemplarelor.

Reproducere Urs cu Ochelari

Femelele ating maturitatea sexuala intre patru si sapte ani. Ursii cu ochelari au un sezon de imperechere variabil.

Imperecherea poate avea loc in aprilie, mai si iunie, perechile ramanand impreuna inca o saptamana sau doua timp in care se mai imperecheaza de cateva ori.

Femela da nastere la 1-2, ocazional 3 pui in perioada noiembrie – februarie. Puii se nasc cu ochii inchisi, dar dupa o luna ies in padure utilizand 4-5 tipuri de apel ca mijloc de comunicare cu mama lor. Se estimeaza 18000 de ursi cu ochelari, numarul lor fiind in scadere.

Poze Urs cu Ochelari

Stiati ca ..

  • Ursul cu ochelari este o specie pe cale de diparitie
  • Ursul cu ochelari poate fi foarte periculaos atunci cand este in pericol.

Vezi si 16 cele mai inteligente animale

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii